| Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

«Αναγκαία η διακομματική προσπάθεια για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Αναγκαία η διακομματική προσπάθεια για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία»

«Η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί διακομματική προσπάθεια, ενώ σημείο σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια θα αποτελέσει το πλαίσιο απο-ιδρυματοποίησης αυτών, αλλά και η λήψη υποστηρικτικών μέτρων  για την ανεξάρτητη διαβίωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος συμμετείχε πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλο.


«Ήταν τιμή μου να παρευρεθώ, με άλλους Ευρωβουλευτές, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργο Σταμάτη και να ακούσω βιώματα νέων από τον Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα και να συζητήσω μαζί τους για έμπρακτες πολιτικές συνεισφοράς στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία» δήλωσε ο Αλέξης Γεωργούλης.

Και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως περίπου 12-15% του πληθυσμού διαθέτει κάποιου είδους αναπηρία, γεγονός που αποδεικνύει πως το κομμάτι αυτό της κοινωνίας είναι αναπόσπαστο και διαθέσιμο προς αξιοποίηση. Ορατότητα αυτών των ατόμων στην κοινωνία, ορθή πληροφόρηση και επαρκή ενημέρωση των πολιτών, είναι τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στην κοινωνία». Σημείωσε πως θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια επίτευξης ενός μέλλοντος που δεν θα γνωρίζει διακρίσεις.

Τον περασμένο Ιούλιο σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαπίστωνε πως μερικά από τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και μέσα μεταφοράς, οι διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, ο περιορισμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων και η αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά την εργασία η ίδια έκθεση σημείωνε ότι οι υποθέσεις που αφορούν διάκριση λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης εμφανίζουν σταδιακή αύξηση ενώ αφορούν λιγότερο τον ιδιωτικό και περισσότερο τον δημόσιο τομέα. Επίσης, ενώ με νόμο του 1998 ορίζονται συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ποσοστώσεις αυτές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ειδική αναφορά γίνεται για τα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στην Ελλάδα με τα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει πως ενώ υπάρχει μέριμνα για τον εντοπισμό και την προστασία των ατόμων με αναπηρία κατά την είσοδο και την εξέταση του αιτήματος ασύλου τους, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας προκύπτουν προβλήματα, όπως η ανεπάρκεια ή πλήρης έλλειψη κατάλληλων προνοιακών δομών, η διαβίωση σε συχνά ακατάλληλες συνθήκες στα νησιά, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην παραπομπή των ευάλωτων στην κανονική διαδικασία του ασύλου στην ενδοχώρα.

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο