| Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Δεν στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τροπολογίες για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δεν στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τροπολογίες για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία μέσω της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL κατέθεσαν δύο συγκεκριμένες τροπολογίες για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία,τις οποίες όμως καταψήφισε το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει η Ευρωομάδα της ΝΔ.


Στην τροπολογία επισημαίνονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δικαστικό τομέα της Αλβανίας, αλλά και οι συστάσεις του συμβουλίου γενικών υποθέσεων για την προστασία των μειονοτήτων, ενώ εκτιμάται πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για  την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ειδικότερα, στην πρώτη τροπολογία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως : «έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών θεσμών της χώρας και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα δικαστικά όργανα». Επισημαίνουν ότι στα συμπεράσματά του το συμβούλιο γενικών υποθέσεων τόσο τον Ιούνιο του 2018, όσο και τον Ιούνιο του 2019 ανέφερε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν περεταίρω τους θεσμούς της δικαιοσύνης, που θα προωθούν το σεβασμό των μειονοτήτων και θα βοηθούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Στη δεύτερη τροπολογία εκφράζεται η  ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Αλβανία αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έχει επιτύχει απτά και σταθερά αποτελέσματα. Εκτιμάται πως η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα  αυξήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων ενώ θα αποτελέσει καταλύτη για  την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα καταδίκασαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ. Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές ήταν ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν με πολύ θετικά σχόλια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn τόνισε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πραγματικά ένα εξαίρετο επίτευγμα, το οποίο βασίζεται στο σθένος και την αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια χάριν ενός ευρύτερου μέλλοντος για τις δύο χώρες».

Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας πως «πρόσφατα η Βόρεια Μακεδονία έκανε ένα ιστορικό βήμα. Μαζί με την ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, παλεύοντας ενάντια στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Και, αντί να επιβραβεύσουμε τον κ. Ζάεφ, δίνοντάς του ένα χέρι βοηθείας τον πετάμε βυθίζοντας τον σε μία πολιτική αναταραχή.» Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «στέλνουμε ένα μήνυμα, εμείς από το Ευρωκοινοβούλιο, στους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας: Ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε ανέντιμη ούτε αναξιόπιστη».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο