ΙΣΤΟΡΙΑ | Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Ποτέ ξανά φασισμός, το μήνυμα της ελληνικής έκθεσης στο Άουσβιτς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ποτέ ξανά φασισμός, το μήνυμα της ελληνικής έκθεσης στο Άουσβιτς

Η πρωτοβουλία της Βουλής να δημιουργηθεί Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς για τα θύματα του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τιμά τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Έβραίους νεκρούς και θα είναι τόπος μνήμης και υπόσχεσης να μην υπάρξει ξανά φασισμός σε καμία χώρα, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


H κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι νιώθει υπερήφανη που η Ελληνική Βουλή και ο πρόεδρός της ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς για να τιμήσει την μνήμη των νεκρών στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1942-1945, ολοκληρώνοντας μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2008 με συμφωνία μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και του εκεί Κρατικού Μουσείου, αλλά είχε «ναυαγήσει».

Το 2017 επανενεργοποιήθηκε η Βουλή πλέον, που ανέλαβε όλο το κόστος και ξεκίνησαν οι διαδικασίες, συνέχισε η ίδια, ενώ σε άλλο σημείο περιέγραψε ότι το τελευταίο εξάμηνο ομάδα υπαλλήλων της Βουλής εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος, να στηθούν τα σχετικά πανό, φωτογραφίες και εκθέματα.

Στις 2 Μαΐου που γίνεται –όπως κάθε χρόνο από το 1988- η Πορεία των Ζωντανών, όσων επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην πορεία και εν συνεχεία να εγκαινιάσουμε την πρώτη -προσωρινή- έκθεση, επισκέψιμη και μέχρι τον Ιούνιο (θα γίνει η μόνιμη αμέσως μετά) στο Μπλοκ 18, περίπου 250-280 τ.μ.», όπως διευκρίνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Σημειώνεται ότι στην σχετική αποστολή θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, τρεις αντιπρόεδροι, βουλευτές και στελέχη της Βουλής.

Αυτοί οι τόποι μαρτυρίου που μετατρέπονται σε μουσεία «είναι για να τιμηθούν οι νεκροί, άνθρωποι που βασανίστηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο … και ταυτόχρονα τόπος μνήμης, γιατί πρέπει να δίνουμε με την παρουσία μας εκεί την υπόσχεση να μην υπάρξει ξανά φασισμός σε καμία χώρα … να μην δούμε ξανά αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε με μαζικούς, απάνθρωπους όρους», τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο