ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020

Χρ. Βρεττάκος: Νίκησαν οι άνθρωποι σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, έστω στις καθυστερήσεις


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χρ. Βρεττάκος: Νίκησαν οι άνθρωποι σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, έστω στις καθυστερήσεις

Δεκαετίες είχαν Κερατσίνι και Δραπετσώνα για... πίσω αυλή, πετύχαμε έστω στις καθυστερήσεις να αποσυρθεί η ανέντιμη αδειοδότηση σταθμού απορριμμάτων στο Σχιστό, έχει πειράξει πάρα πολλούς ότι τα 86 στρέμματα στα Λιπάσματα είναι ελεύθερο πάρκο που λειτουργεί ώστε να μην μπορεί να... επανέλθει με ορέξεις η Cosco, είπε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


«Γλυτώσαμε... στις καθυστερήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττάκος για την απόσυρση της διάταξης που αδειοδοτούσε σταθμό απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό Κερατσινίου, ήταν ένα πολύ κακό νομοσχέδιο και διαδικαστικά ήταν σε βάρος της Δημοκρατίας, πέρασε με κακό τρόπο.

Υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα και δεν ησυχάζουν ούτε σε καιρό πανδημίας, συνεχίζουν να δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς, να επιβάλουν τα σχέδιά τους, σημείωσε ο κ. Βρεττάκος, όταν εμφανίστηκε το νομοσχέδιο, δεν είδαμε πουθενά τις συγκεκριμένες διευθετήσεις για τους ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), παρά μόνο τελευταία στιγμή. Το να έχει ένας Δήμος, εδώ ο Δήμος Πειραιά, μία έκταση στα όριά του και να θεωρεί ότι εκεί μπορεί να διεκπεραιώνει θέματα απορριμμάτων, είναι κάτι που δεν κάνεις όταν είσαι μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αφορά έναν Δήμο. Το κακό της ιστορίας εδώ είναι ότι πρόκειται για Δήμο (του Πειραιά) που έχει ιδιοκτησία για ιστορικούς λόγους μέσα στον δικό μας Δήμο (Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και αποφασίζει να νομιμοποιήσει χώρο στον οποίο δεν μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα. Το Σχιστό είναι μία κεντρική οδική αρτηρία, η είσοδος της δικής μας πόλης. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν ιδιοκτησίες και έχει και ο Δήμος Πειραιά, αλλά απέχει από τον Πειραιά χιλιόμετρα.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, θύμισε, είχαν επί δεκαετίες... «προνομιακή μεταχείριση» ως η πίσω αυλή της Αττικής, με χαβούζα, χωματερή, βιομηχανική περιοχή, τα πάντα. Είναι εύκολη λύση για όποιον έχει ιδιοκτησία «μακριά από το σπίτι του» να κρύβει εκεί ό,τι ενοχλούσε. Είναι ανέντιμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Ήταν σημαντική νίκη των ανθρώπων της πόλης ότι έστω αυτό το επιμέρους, που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καταφέραμε να το αποτρέψουμε, έστω στις καθυστερήσεις και όχι στον κανονικό αγώνα. Δείχνει ότι κάποια πράγματα, ανεξάρτητα από κατευθύνσεις και κυβερνητικές επιλογές, ξεπερνούν τα όρια της αδικίας, πάνε σε άλλο επίπεδο πια. Στην συνείδηση των ανθρώπων δεν νομιμοποιούνται έτσι κι αλλιώς, αλλά είναι δύσκολο να νομιμοποιηθούν και στην Βουλή.

Το πάρκο στα Λιπάσματα και οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί φροντίζουν μεταξύ άλλων να θυμάται η πόλη -και όχι με μουσειακό τρόπο αλλά επί της ουσίας, όπως τον Παύλο Φύσσα, που είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης, μιας πόλης που πάντα είχε λογαριασμούς με τον φασισμό και τους έχει πληρώσει ακριβά, συνέχισε ο κ. Βρεττάκος. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας αν και παραλιμένιος δήμος δεν είχε τις τελευταίες δεκαετίες επαφή με την θάλασσα. Ήταν σημαντικό μία περιοχή που πλήγωνε τους ανθρώπους. Ήταν προσωπική, επιθετική παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα που ενοχλούσε πάρα πολλούς, το ότι 86 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα δίνονταν μετά από δεκαετίες στους ανθρώπους, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Δική μας υποχρέωση και ευθύνη ήταν να αποδείξουμε ότι μπορεί αυτός ο χώρος στα χέρια του Δήμου, του «κακού Δημοσίου» όπως θέλουν οι ιδεοληψίες, να πάρει σάρκα και οστά. Γιατί πήραμε είδηση ότι στην σύμβαση παραχώρησης αναφερόταν πως αν σε δύο χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί ο χώρος στην κατεύθυνση για την οποία παραχωρήθηκε, η Cosco θα επανερχόταν.

Καταφέραμε και στήσαμε ένα εξαιρετικό φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Στη Θάλασσα, με πρωτοτυπία που πολύ μας αρέσει, την δωρεάν είσοδο. Φέτος, λόγω συνθηκών θα κάνει παύση, αλλά το επόμενο Καλοκαίρι θα συνεχίσει να φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους από όλο το Λεκανοπέδιο. Γιατί εμείς θέλουμε επισκέπτες. Για φέτος, χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά θα περπατούν δίπλα στην θάλασσά τους. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, είπε καταλήγοντας. Και δεν θα ζητάμε ταυτότητα, από ποιο Δήμο είναι...
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο