ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020

Χαρ. Καφαντάρη: Δυσφορούν με οτιδήποτε δημοκρατικό και συμμετοχικό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χαρ. Καφαντάρη: Δυσφορούν με οτιδήποτε δημοκρατικό και συμμετοχικό

Οι τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς, καθοριστικοί στην ήπια τοπική ανάπτυξη, που περιλαμβάνουνν εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, κτλ. αντικαθίστανται από υπουργοκεντρική δομή με 24 μονάδες, χάνεται όλη η αξία και η υπεραξία στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον της Ελλάδας, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Ανδρέα Πετρόπουλο.


Η κυβέρνηση της ΝΔ μόνη και απομονωμένη ψήφισε αυτό που χαρακτηρίζει «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ως νόμο του κράτους. Είναι σε αντίθεση με τους φορείς του περιβάλλοντος, οργανώσεις, ΜΚΟ, κτλ., με πανεπιστημιακά ιδρύματα που με ανακοινώσεις ζητούν απόσυρση, με την αντιπολίτευση απέναντι.

Στα λόγια μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη» ο «πράσινος» πρωθυπουργός με τις καινοτόμες απόψεις όπως περί πρόωρης σε σχέση με άλλες χώρες απολιγνιτοποίηση. Αλλά στην πράξη γίνονται ακριβώς τα αντίθετα. Ούτε πρόκειται περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ούτε είναι δημοκρατική η διαδικασία μέσα στην πανδημία. Ενώ η απόφαση ήταν μόνο οι ΠΝΠ να περνούν στη Βουλή, έφεραν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -και φέρνει και άλλα νομοσχέδια.

Αυτή η πρακτική δείχνει δυσφορία απέναντι σε οτιδήποτε συμμετοχικό και δημοκρατικό, κάτι εμφανές στην ουσιαστική κατάργηση των τοπικών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και της βιοποικιλότητας.

Οι φορείς αυτοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ήπια τοπική ανάπτυξη, καθώς συνεργαζόνταν και είχαν στις διοικήσεις τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, κτλ. Και έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα μεταφέρει όλα σε δομή υπουργοκεντρική, στο υπουργείο. Από τους 36 φορείς, πηγαίνουμε σε 24 μονάδες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Χάνεται όλη η αξία και η υπεραξία στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον της Ελλάδας.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο