ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Σάββατο, 09 Μαΐου 2020

Σε κλείσιμο οδηγούνται οι κινηματογράφοι


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σε κλείσιμο οδηγούνται οι κινηματογράφοι

Στράτος Κερσανίδης- Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την «στήριξη» της κινηματογραφικής αίθουσας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών από αυτές. Τα όσα έχουν μέχρι στιγμής εξαγγελθεί βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα αιτήματα των αιθουσαρχών καθώς τα μέτρα «στήριξης» βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.


Πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε πως παραμένει στο 24% ο ΦΠΑ στο εισιτήριο, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη αδικία αφού είναι ο υψηλότερος από όλα τα άλλα πολιτιστικά δημόσια θεάματα, που είναι μόλις 6% και ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτημα των αιθουσαρχών και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Μόνον που τότε υπήρχε η «δαγκάνα» των μνημονιακών προγραμμάτων κάτι που δεν ισχύει πλέον καθώς η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια από τον περασμένο Αύγουστο.

Επίσης την ίδια ώρα που οι κινηματογραφικές αίθουσες καλούνται να λειτουργήσουν με το 40% της χωρητικότητάς τους, για προληπτικούς λόγους, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για αναλογική μείωση των υπέρογκων ενοικίων που πληρώνουν. Και βέβαια τρέχουν και τα υπόλοιπα πάγια έξοδα (ρεύμα, δημοτικά τέλη, μισθοί) με τις υποχρεώσεις να γίνονται δυσβάστακτες.

Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά όποτε τη συμφέρει στο όνομα της Ευρώπης αλλά, όπως έδειξαν τα μέτρα που πήρε για τον Πολιτισμό (και όχι μόνον), καμία σχέση δεν έχουν με τα όσα έχουν αποφασίσει άλλες κυβερνήσεις.

Έτσι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνουν καμία έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, ανάλογη με άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο τη διάσωση από την αναστολή λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων.

Επί πλέον η κυβέρνηση φαίνεται πως εμπαίζει τους αιθουσάρχες καθώς ακόμη περιμένουν την έκτακτη επιχορήγηση των 1.500 ευρώ (!) για κάθε αίθουσα κι αυτό μόνον και εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Να σημειώσουμε, για να γίνει αντιληπτό και το μέγεθος της κοροϊδίας, πως το ποσό αυτό «αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος», όπως σημειώσει σε ανακοίνωσή της Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ).

Αλήθεια πως αντιλαμβάνονται η κυβέρνηση και ειδικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τη διάσωση της κινηματογραφικής αίθουσας; Ήδη οι χειμερινοί κινηματογράφοι έχασαν περισσότερο από το 1/3 της σεζόν και δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς –και υπό ποίες συνθήκες- θα ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι δε θερινοί κινηματογράφοι, οι οποίοι θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, ήδη χάνουν μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής σεζόν. Και μέσα αε αυτές τις συνθήκες, καλούνται να λειτουργήσουν, όχι με το 60% της χωρητικότητάς τους, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, αλλά μόνον με το 40%. Κάτι που είναι αδύνατον ρεαλιστικά καθώς, όπως σημειώνεται παραπάνω, τα έσοδα μειώνονται δραματικά, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τη μείωση των εξόδων.

Νομίζω πως η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να σοβαρευτούν. Εάν θέλουν στα αλήθεια να σώσουν τον πολιτισμό, και δεν πετούν γενικώς και αορίστως λόγια στον αέρα, θα πρέπει να το αποδείξουν με πράξεις.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι αποτελούνται από μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών, διαδήλωσαν πριν από 3 ημέρες και ζήτησαν από την Πολιτεία να εισακούσει και να υιοθετήσει τα αιτήματά τους. Μαζί με όλους τους επαγγελματίες όλων των κλάδων της οικονομίας, και οι άνθρωποι του πολιτισμού αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης!
Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα των αποφάσεων! Δεν μπορεί η κ. Λίνα Μενδώνη και ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης να μιλούν γενικώς και αορίστως περί της αξίας του πολιτισμού και την ίδια ώρα να αδιαφορούν για τους ίδιους τους ανθρώπους οι οποίοι είναι η ψυχή, η καρδιά και το σώμα του πολιτισμού!

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός, να λέει πως « πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση (…)» και την ίδια ώρα να μην πράττει τα στοιχειώδη για τη στήριξή του.

Ο κινηματογράφος είναι η λαϊκότερη των τεχνών. Η κινηματογραφική έξοδος ανέκαθεν ήταν η διασκέδαση των καθημερινών, απλών ανθρώπων σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Ως τέτοια θα πρέπει να διατηρηθεί, να προστατευτεί και να ενισχυθεί.

Η κινηματογραφική αίθουσα πρέπει να ζήσει, μαζί με τους ανθρώπους της. Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
- Μείωση ενοικίων με παράλληλη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών
- Πραγματική και όχι «εικονική» επιδότηση
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος της κρίσης
Επιτέλους ας ακούσει κάποιος κι ας πάρει σοβαρά την κραυγή των ανθρώπων του πολιτισμού, την κραυγή των αιθουσαρχών κινηματογράφων.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο