ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Ιδρύεται Δίκτυο Υπεράσπισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

 Ιδρύεται Δίκτυο Υπεράσπισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Με πρωτοβουλία 150 νηπιαγωγών, δασκάλων, εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών πανεπιστημίου ιδρύεται το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.


Η υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης απαιτεί την αναζήτηση απαντήσεων στις πολλαπλές προκλήσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις αλλαγές που επέφεραν και συνεχίζουν να επιφέρουν οι νέες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αυτές οι προκλήσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε μια περίοδο όπου επιχειρείται η συρρίκνωση του δημοσίου χάριν του ιδιωτικού, της παιδείας χάριν της κατάρτισης, της γνώσης χάριν των δεξιοτήτων και, τελικά της δημοκρατίας έναντι του κλιμακούμενου αυταρχισμού.

Η νέα αυτή κατάσταση δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην επεξεργασία θέσεων, αλλά και να αναδείξουμε νέα ερωτήματα που απαιτούν συζήτηση και αναζητούν σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις. Η περίοδος που διανύουμε προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα να μελετήσουμε εκτενέστερα τα εκπαιδευτικά συστήματα, τις συνθήκες και τα δεδομένα άλλων χωρών και να διεισδύσουμε σε βάθος στους νέους προβληματισμούς που αναδεικνύονται και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Δικτύου για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, θα μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά στη διαμόρφωση μιας «δεξαμενής σκέψης» για την επεξεργασία πολιτικών προτάσεων με σημείο αναφοράς την «επόμενη μέρα» της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του Δικτύου είναι να επεξεργαστεί και να προβάλει συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ιδεολογικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια σε έναν πολυσύνθετο μηχανισμό απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην επεξεργασία των θεμάτων οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πλαίσιο: καλούμαστε να «ξαναφανταστούμε» και να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου τη δομή και το περιεχόμενο της δημόσιας εκπαίδευσης μέσα σε μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις κοινωνικές συνθήκες που αναδύονται.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για την επόμενη μέρα. Υπάρχει, όμως η διάθεση για προσεκτικές επεξεργασίες και αναλυτικές συζητήσεις, μακριά από δογματισμούς και συντεχνιασμούς.

Το Δίκτυο δεν αποτελεί μία κομματική ή κοινοβουλευτική δομή. Είναι μια δομή η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων, σε μια πλατφόρμα διαλόγου και κοινοποίησης θέσεων και επιχειρημάτων που θα προκύπτουν από τη συλλογή και επεξεργασία αξιόπιστων στοιχείων που, εν τέλει, θα οδηγούν στη σύνθεση προτάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικής για τη δημόσια εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δομή που επιχειρεί:

 να διευρύνει τις δυνατότητες συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτών γύρω από θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση,

  • να πείσει ότι η διαμόρφωση πολιτικών θέσεων απαιτεί επιμελή και ιδιαίτερα σοβαρή αξιακή εμβάθυνση, ιδεολογική πλαισίωση αλλά και ποσοτική τεκμηρίωση,
  • να εγγυηθεί ότι οι προτάσεις και η συμβολή όσων εμπλακούν με το εγχείρημα δεν θα αγνοηθούν.

 

 

 

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο