ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Βρήκε ευκαιρία η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας: Ξεπουλάνε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Βρήκε ευκαιρία η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας: Ξεπουλάνε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση ΑΔΜΗΕ, έπεται το φθινόπωρο ο ΔΕΔΔΗΕ - Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής


Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής

Στην εμμονή και την ιδεοληψία έχει δώσει τη θέση της η... συνέπεια των μεθοδεύσεων της Ν.Δ. για υλοποίηση των σχεδίων της, που συνδέονται στενά με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, σχετικά με τον διαμελισμό και την εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει, όμως, συνολικά το ξεπούλημα των Διαχειριστών των στρατηγικών δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, και του ΑΔΜΗΕ, ανεξάρτητου πλέον από τη ΔΕΗ, αλλά υπό δημόσιο έλεγχο.

Στην ουσία έχει επανέλθει με το πλάνο της συγκυβέρνησης του 2014, που με ελαφρές μετατοπίσεις, λόγω και διαφορετικών συγκυριών, αλλά στην ίδια φιλοσοφία, επιδιώκει να εφαρμόσει.

Βέβαια, τα σχέδια της Ν.Δ. έγιναν γνωστά από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της. Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις (Ιούλιος 2019) ο Κ. Χατζηδάκης μιλούσε για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και για την υποχώρηση του δημοσίου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησής του.

“Χέρι-χέρι” η ιδιωτικοποίηση

Έκανε λόγο για “ανάγκη” πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, που τότε, κατά τον ίδιο, ήταν στο χείλος της καταστροφής, βάζοντάς την “χέρι-χέρι” με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς έστω και προσχηματικά να αιτιολογείται η επιλογή αυτή...

Με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες, επανήλθε η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς προβλέπεται (αρ. 115) ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει το ποσοστό άμεσης ή/και έμμεσης συμμετοχής του ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή τα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., “προκειμένου να είναι δυνατή η περαιτέρω αξιοποίηση αυτού από το Ελληνικό Δημόσιο”, κατά την αιτιολογική έκθεση. Μάλιστα το υπουργείο αναφέρεται σε... δυνατότητα, “προς ενίσχυση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ και της ανάπτυξής του”.

Ούτε τα προσχήματα

Με το συγκεκριμένο άρθρο καταργείται η υφιστάμενη διάταξη (Ν. 4389/2016) που προσδιόριζε ακριβώς τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, αναφέροντας ότι “η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. δεν δύναται να υπολείπεται του 51%”. Πρόκειται για μια κίνηση που -ούτε προσχηματικά- δεν αιτιολογείται επαρκώς από την κυβέρνηση, αλλά είναι βέβαιο πως θα είναι οικονομικά επιζήμια σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας, καθώς ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει και υλοποιεί κρίσιμα έργα υπέρ των καταναλωτών και της ενεργειακής ασφάλειας, είναι κερδοφόρος με ανθεκτικότητα και στην κρίση, με συμμετοχή και των ισχυρών εταίρων του (η κινεζική State Grid ήδη συμμετέχει με 24%), ενώ αποτελεί φυσικό μονοπώλιο, με ρυθμιζόμενα, άρα εγγυημένα, έσοδα.

Σύμφωνα δε με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, του ΑΔΜΗΕ οι προβλεπόμενες επενδύσεις θα αγγίξουν συνολικά τα 4,3 δισ., με πάνω από 3,5 δισ. να αφορούν στα έργα διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Η περιουσιακή του βάση αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ κι εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι σαφές ακόμη ούτε το ακριβές ποσοστό που θα πωληθεί (το σχέδιο του 2014 ήθελε ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό 66%), ούτε πόσο γρήγορα θα “τρέξει” η διαδικασία πώλησης, ούτε ποιο ρόλο ακριβώς παίζουν οι Κινέζοι εταίροι και η option που έχουν για “πρώτη προσφορά” (εφόσον διατεθεί περαιτέρω ποσοστό του ΑΔΜΗΕ στην αγορά), σε κάθε περίπτωση όμως η επιλογή αυτή συνδέεται (με συμφωνίες;) με την ιδιωτικοποίηση και του έτερου διαχειριστή, του ΔΕΔΔΗΕ, που τοποθετείται μετά τον Σεπτέμβριο.

Το φιλέτο του ΔΕΔΔΗΕ

Για τα δίκτυα διανομής, το πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, καθώς σχετίζεται στενά τόσο με τις γρήγορα αναπτυσσόμενες “έξυπνες” τεχνολογίες στην ενέργεια όσο και με τις προοπτικές νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, με βασική την εξάπλωση του 5G, το σχέδιο προβλέπει να ιδιωτικοποιηθεί το 49%, με αυξημένα δικαιώματα του επενδυτή. Η απόφαση για πώληση του 49%, στην παρούσα φάση, ελήφθη καθώς είναι και ο μόνος τρόπος για να ενσωματωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ τα περίπου 300 εκατ. στα οποία υπολογίζεται ετησίως η λειτουργική κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ...

Πάλι μιλάμε για ξεπούλημα μιας απολύτως μονοπωλιακής δραστηριότητας με ξεκάθαρα κέρδη, που στηρίχτηκε στη γνωστή προπαγάνδα της Ν.Δ. ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν π.χ. υλικά κ.τ.λ., οπότε πουλάμε - και βέβαια υπέρ ενισχύσεως της μέχρι και το καλοκαίρι “χρεοκοπημένης” ΔΕΗ...

 

Νίκος Φωτόπουλος - εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. ΔΕΗ:

Θέλουν την κοινωνία όμηρο των ιδιωτικών συμφερόντων

“Η πανδημία του κορωνοϊού, με ό,τι αυτή έφερε, έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε αντικειμενικό άνθρωπο να συναγάγει μια σειρά συμπεράσματα για πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως, για παράδειγμα, το πόσο σημαντικός και αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του δημοσίου αυστήματος Υγείας, πόσο σημαντικό είναι βασικές υποδομές που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής μας και τη δυνατότητα πρόσβασης κάθε πολίτη σε βασικά κοινωνικά αγαθά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Όσοι ενδεχομένως πίστεψαν ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό να λέει τη φράση `από αυτή την περιπέτεια βγαίνουμε όλοι σοφότεροι και εμπειρότεροι` ότι όντως έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, πριν αλέκτορα φωνήσαι, με τα όσα αποφάσισε γύρω από την εκχώρηση του δικτύου μεταφοράς στους ιδιώτες, διαψεύστηκαν.

Με τη στάση του ο κ. πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που ζούμε και εισπράττουμε χρόνια τώρα, ότι το κόμμα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και προκειμένου να τα υπηρετήσει δεν σταματά σε τίποτα, τι και αν ο ΑΔΜΗΕ είναι φυσικό μονοπώλιο και με την εκχώρησή του στους ιδιώτες δεν πρόκειται να αναπτυχθεί κανενός είδους ανταγωνισμός, τι και αν με αυτό καθιστά εξαρτημένη την πολιτεία και την κοινωνία όμηρο των σχεδίων τους και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν κάθε τρεις και λίγο να εκβιάζουν για αύξηση των τιμολογίων...”.

 

 

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο