ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν οικονομία και ποιότητα ζωής


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν οικονομία και ποιότητα ζωής

Όταν το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται την πραγματικότητα - Από την ΑΥΓΗ της Κυριακής


Ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της Ν.Δ. ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστρέψει την ελληνική οικονομία. Τι κι αν δεν ήταν μια έστω στοιχειωδώς ρεαλιστική αποτύπωση των πραγμάτων, η προπαγάνδα του σημερινού κυβερνητικού κόμματος βρήκε εήκοα ώτα, μαζί με το «πασπάλισμα» για μια επερχόμενη πολιτική ανόρθωσης της μεσαίας τάξης, η οποία αποδείχθηκε θνησιγενής.

Όπως και η πολιτική επένδυση της Ν.Δ. στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βύθισε» την ελληνική οικονομία. Το παραδέχθηκε άλλωστε με κομψό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, τόνισε ότι δεν παρέλαβε «καμμένη γη».

Στην πορεία δόθηκαν και άλλες αφορμές παραδοχής τής πραγματικότητας από το κυβερνητικό επιτελείο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020, το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.

Στο συγκεκριμένο κείμενο αποτυπώνονται ξεκάθαρα η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ότι η ανεργία των νέων μειώθηκε σημαντικά όπως και το ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τετραετία 2015 - 2019 η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών «έπεσε» κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, όταν στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είχε φτάσει το 60%. Στο τέλος του 2019 είχε φτάσει το 35,2%. Την ίδια ώρα, φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των μακροχρόνια ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Κοινωνικές συνθήκες

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως υπήρξε βελτίωση συνθηκών και σε κοινωνικό επίπεδο. Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης κατά 500.000 άτομα, ενώ η μείωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας έφτασε τα 600.000 άτομα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο άρχισε να αντιμετωπίζεται είναι η παιδική φτώχεια. Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της παιδικής φτώχειας επί ΣΥΡΙΖΑ (από το 25,5% το 2014, στο 22,7% το 2018), την ίδια μάλιστα στιγμή που το κατώφλι φτώχειας (με κάτω από πόσα χρήματα κάποιο άτομο θεωρείται φτωχό) αυξήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο του σημερινού υπουργείου Οικονομικών καταγράφει και τη μείωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις στα χρόνια του «καταστροφικού» ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης μειώθηκαν οι ανισότητες. Ο συγκεκριμένος δείκτης «έπεσε», από το 34,5 το 2014, στο 32,3 το 2018.

Παράλληλα, υπήρξε και μείωση του ποσοστού των ατόμων στις ηλικίες 18 - 24 που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επί ΣΥΡΙΖΑ, από σχεδόν 10% το 2014, κάτω από 5% το 2019, ενώ συντελέστηκε και αύξηση των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο