ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Μ. Σπάσος: Να σταματήσει οριστικά η αδειοδότηση για καύση SRF-RDF από το ΤΙΤΑΝ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Σπάσος: Να σταματήσει οριστικά η αδειοδότηση για καύση SRF-RDF από το ΤΙΤΑΝ

Νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών με αίτημα να σταματήσει κάθε διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμάτων SRF-RDF από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.


Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» ο Μ. Σπάσος, μέλος της «Πρωτοβουλίας 128 φορέων και συλλόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης»για την μαζική διαδήλωση που έγινε το Σάββατο στον Δήμο Παύλου Μελά δήλωσε ότι αυτή προετοιμαζόταν από τους κατοίκους ήδη από τα μέσα Μαρτίου. «Το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ ζήτησε την άδεια 24 Δεκεμβρίου την ίδια στιγμή που διεμήνυε στους αρχηγούς τον δημοτικών παρατάξεων και για να καθησυχάσουν τους πολίτες ότι δεν θα πρόκειται να γίνει τέτοια καύση. Όταν ελήφθησαν τα μέτρα της καραντίνας ειδοποιηθήκαμε ότι έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου η τροποποίηση της άδειας του ΤΙΤΑΝ για τέτοια καύση».

Ο κ. Σπάσος αναφέρθηκε στο αρνητικό παράδειγμα του Βόλου με την ΑΓΕΤ-Lafarge, όπου «ο δήμαρχος Αχ. Μπέος δεν βλέπει τι γίνεται ενώ έχουν αντιδράσει ο ιατρικός σύλλογος, φορείς και κάτοικοι. Στην ΑΓΕΤ φέρνουν σκουπίδια από Ιταλία. Το επιχείρημά τους είναι ότι θα καίνει SRF -RDF για να μην καίνε pet coke (πετρελαϊκό άνθρακα) γιατί δήθεν ρυπαίνει λιγότερο. Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ δε λέει όμως ότι θα συνεχίσει να καίει και τα δύο. Το pet coke είναι γεμάτο θειάφι και βαρέα μέταλλα. Η καύση του δευτερογενούς καυσίμου SRF -RDF παράγει φουράνια και διοξίνες που προκαλούν, σύμφωνα και με επιστήμονες πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία».

Υπενθύμισε ακόμη πως η συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία έχει πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή. «Οι κάτοικοι αντιδρούν εδώ και χρόνια για την ηχορύπανση, τις διαρροές κ.ά για τις οποία κανείς δεν μας απαντάει από που προέρχονται» σημείωσε ακόμη τονίζοντας πως η Πρωτοβουλία ζητάει να λάβουν θέση όλοι οι Δήμοι της πόλης και να σταματήσει οριστικά η διαδικασία αδειδότησης από την κυβέρνηση και το υπουργείο.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο