ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

Αύριο Τρίτη το νέο μπλόκο των Βολιωτών στα σχέδια Μπέου για παραγωγή SRF


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αύριο Τρίτη το νέο μπλόκο των Βολιωτών στα σχέδια Μπέου για παραγωγή SRF

Την Τρίτη το απόγευμα όταν και συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, με νωπές τις μνήμες από τα χημικά κατά οικογενειών και τις προσαγωγές το Σάββατο, οι πολίτες του Βόλου ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής «εναλλακτικών καυσίμων» που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Το χρονικό περιέγραψε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο δημοσιογράφος και εκδότης της «Μαγνησίας» Δημήτρης Καρεκλίδης.


Πρόκειται για ένα θέμα που χρονίζει και έχει να κάνει με την χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στην παραγωγική της διαδικασία, είπε ο κ. Καρεκλίδης. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος επιδιώκει να δημιουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που θα παράγει SRF (Solid Recovered Fuel) τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο από την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Αυτό έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μία εκρηκτική κατάσταση στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, με συχνές αντιδράσεις από τους πολίτες.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από το νοσοκομείο του Βόλου μέχρι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής, με συμμετοχή πάνω από 2.000 πολιτών. Πρόθεση ήταν η διαμαρτυρία για την χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ουδέν δικαίωμα δόθηκε από τους περισσότερους, που ήταν όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, κτλ.

Υπήρξαν ωστόσο και λίγοι «άγνωστοι» (κάτι που δημιουργεί υποψίες για προβοκάτσια) που στράφηκαν κατά αστυνομικών, το Σάββατο το απόγευμα, πετώντας μπογίες, ενώ επιτέθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας Μιλτ. Αλεξάκη και του υποδιευθυντή Γ. Ντιζέ, που τραυματίστηκαν. Από εκείνηη την στιγμή τελείωσε η διαδήλωση, καθώς άρχισαν να πέφτουν βροχή χημικά και «κρότου-λάμψης», σε μία μέχρι τότε ειρηνική κινητοποίηση. Ερευνάται από τους δημοσιογράφους (πιθανόν και την Εισαγγελία που διέταξε προκαταρκτική εξέταση) ο ρόλος των συγκεκριμένων ατόμων.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ κυνήγησαν για πολύ μεγάλη απόσταση τους διαδηλωτές, χιλιομέτρων, μέχρι το σημείο εκκίνησης στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου ακόμη και εκεί συνέχισαν να ρίχνουν χημικά, αλλά και στη συνέχεια έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας όπου είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές και κρατήσεις διαδηλωτών.

Το πρωί της Δευτέρας δικάζεται με αυτώφορη διαδικασία 22χρονος για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας για την υποστήριξη της αθωότητάς του.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο που πρόκειται να γνωμοδοτήσει (θετικά ή αρνητικά) για την λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου παραγωγής SRF. Θα υπάρξουν και εκεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ελπίζουμε να μην έχουμε τις ίδιες εικόνες, όπως είπε ο κ. Καρεκλίδης.

(φωτογραφία: Μαγνησία)




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο