ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

«Ξυπνήσαμε και είδαμε εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Ξυπνήσαμε και είδαμε εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες»

Μέσα στο σκοτάδι και με τους πολίτες κλεισμένους σπίτια τους με την καραντίνα «ξεφύτρωσαν» σε μία νύχτα νέες ανεμογεννήτριες, σε μία περιοχή που ήδη παράγει το 40% της ελληνικής αιολικής ενέργειας χωρίς κανένα ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της, που βλέπουν να καταστρέφεται η φυσική ομορφιά και οι τουριστικές δυνατότητες των περιουσιών τους, όπως περιέγραψε η επικεφαλής του «Δήμου Για Όλους» στο ΔΣ Κύμης-Αλιβερίου Αλεξάνδρα Θαλασσινού μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Μέσα στην καραντίνα, κλεισμένοι στα σπίτια μας χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, βλέπαμε μέσω των social media ότι ξεφόρτωναν τμήματα ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Κύμης, περνούσαν φορτηγά από τον Περιφερειακό Αλιβερίου και τα μετέφεραν σε διάφορες περιοχές. Δόθηκε αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 9 Απριλίου για τις δημοτικές ενότητες Κονιστρών και Κύμης. Και την μία νύχτα κοιμηθήκαμε, το επόμενο πρωί ξυπνήσαμε και είδαμε ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στις Πετριές, από τις πιο όμορφες περιοχές του Δήμου με τουριστική ανάπτυξη, καθώς και στην Πούντα της Οκτωνιάς. Και όλα αυτά χωρίς να ενημερωθούν καθόλου οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν από κανέναν, χωρίς βέβαια καμία διαβούλευση. Και έχουν βάλει ήδη 4 στην Οκτωνιά και 3 στις Πετριές, αλλά συνολικά πρόκειται να βάλουν άλλες 16 από όσο γνωρίζουμε...

Στην Κύμη και στις Κονίστρες, πρόκειται για περιοχές προστατευόμενες, αλλά το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι πολύ χαλαρό, όπως και για τις περιοχές φυσικού κάλλους, τις περιοχές ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η Εύβοια παράγει ήδη συνολικά το 40% της πανελλαδικής αιολικής ενέργειας, ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου εδώ και χρόνια είναι «κατάφυτος» με ανεμογεννήτριες. Έχει κορεστεί πια και ο Δήμος και ολόκληρη η Εύβοια, τόνισε η κα Θαλασσινού. Και για όλα αυτά, αντί ανταποδοτικών ωφελειών έχουμε δει μόνο... καθρεφτάκια για ιθαγενείς: μία παιδική χαρά, έναν δρόμο... δεν έχουμε δει ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη. Και ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη σημαίνει φθηνότερο ή και δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά. Αντίθετα, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για την αιολική ενέργεια είναι αυξημένα από 130% ως 400% σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο