ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Ν. Παπαδόπουλος: Χωρίς εμπροσθοβαρή μέτρα, και στη γεωργία έρχεται «χειρότερο 2012-2014»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Παπαδόπουλος: Χωρίς εμπροσθοβαρή μέτρα, και στη γεωργία έρχεται «χειρότερο 2012-2014»

Στον αγροτικό τομέα μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ούτε... σεντ, μόνο «θα», ακόμη και με τις επίσημες προβλέψεις για ύφεση 10% θα έρθει μεγάλη φτώχεια, απώλεια παραγωγικών δυνάμεων και θέσεων εργασίας, ένα χειρότερο 2012-2014, προειδοποίησε ο αγρότης και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλία.


Ο κορωνοΐός μας θύμισε ότι μία χώρα για να έχει επάρκεια και να επιζήσει πρέπει να έχει επάρκεια τροφίμων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία πολύ σωστά ανέφερε ότι το μοντέλο παραγωγής πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να είμαστε μία χώρα υπηρεσιών, πρέπει να κάνουμε και παραγωγή, όπως ο αγρότης που παράγει πλούτο με χώμα και νερό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Οι αγρότες θέσαμε τα δικά μας ζητήματα στον Αλ. Τσίπρα, τα οποία βρήκε δίκαια. Υπήρξε υπόσχεση για να βγει από το Αγροτικό Συνέδριο στη Θεσσαλία ο στρατηγικός στόχος, τι γεωργία θέλουμε, πώς τη θέλουμε, με ποια εργαλεία θα το κάνουμε.

Χρειάζονται εργαλεία, τόνισε, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, εξαγωγικοί φορείς, να μην λυμαίνονται τα τραστ τα προϊόντα, το λάδι, το μπαμπάκι, το στάρι, δεν μπορεί ο αγροτικός κόσμος να πάρει ένα κομμάτι της προστιθέμενης αξίας τους. Δεν μπορεί να πηγαίνει προϊόν στην κατανάλωση με τιμή 1 ευρώ και ο αγρότης να παίρνει 10 λεπτά, δεν γίνεται, δεν είναι δίκαιο.

Υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, εάν υπάρξει νέο lockdown «θα είναι ταφόπλακα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 10%, «βλέπω μεγάλη φτώχεια, απώλεια παραγωγικών δυνάμεων και θέσεων εργασίας, θα περάσουμε ένα χειρότερο 2012-2014». Αν δεν έχει αγοραστική δύναμη ο κόσμος, όπως επιδιώκει και το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο άλλος «βάλει λουκέτο», δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά η οικονομία.

Ταυτόχρονα, πρέπει σήμερα να στηριχθούν και τα αγροτικά νοικοκυριά. Στην αρχή του χρόνου οι αγρότες επένδυσαν στην παραγωγή, αλλά με την πανδημία τόσο η συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών περιορίζει την κατανάλωση όσο και η μεγάλη πτώση του τουρισμού την απορρόφηση από την εστίαση στις τουριστικές περιοχές. Πέφτουν οι τιμές, το βλέπουμε με την πατάτα, με τα κηπευτικά, χρειάζεται στήριξη. Και μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ούτε σεντ στον αγροτικό τομέα, όλα αυτά που ακούμε είναι «θα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο