ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Σ. Λαζαρίδης: Χειραγωγημένη η έρευνα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σ. Λαζαρίδης: Χειραγωγημένη η έρευνα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ

«Το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ αφορά όλη την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο τις Δυτικές συνοικίες» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου-Μελά Σ. Λαζαρίδης αφήνοντας αιχμές σχετικά με το θετικό πόρισμα μελέτης του ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με την καύση.


«Ενάντια στην καύση απορριμάτων φωνάζουμε εδώ και δέκα χρόνια. Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ προσπαθεί να περάσει τη διαδικασία αυτή ήδη από το 2010. Τότε το σταματήσαμε, το ΤΙΤΑΝ ξαναέκανε μια προσπάθεια το 2014 πέρασε κάποιους κωδικούς και τώρα με πλάγιο τρόπο εν μέσω κορονοϊου πέρασε τον πιο επικίνδυνο κωδικό που αφορά τα αστικά απορρίμματα» εξήγησε ο Σ. Λαζαρίδης αναφέροντας ότι επειδή η τσιμεντοβιομηχανία συνειδητοποίησε ότι αυτό δε μπορεί να περάσει εύκολα μέσω της Περιφέρειας «το “καλό” κράτος διαχρονικά έριξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΝ και τις υπηρεσίες του για να γίνεται αυτόματα η ανανέωση ή τροποποίηση της άδειας της κάθε τσιμεντοβιομηχανίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιδήμαρχος στον Δήμου Παύλου-Μελά στο παράδειγμα του Βόλου κάνοντας λόγο για ένα αποτυχημένο πείραμα. «Το βλέπουμε πως εφαρμόζεται στο Βόλο εδώ και τρία χρόνια, πρόκειται για ένα αποτυχημένο πείραμα που θέλουν να εφαρμοστεί και εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη στην αρχή. Μιλάμε για εισαγόμενα απορρίμματα RDF-SRF από Βουλγαρία και Ιταλία, δεν ξέρουμε ούτε από που θα προέρχονται και τι ποιότητας θα είναι. Θα τα αναπνέουμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη που έχουμε από τη μία τα ΕΛΠΕ και από την άλλη τον ΤΙΤΑΝ» σημείωσε και με διερωτήθηκε «Μετά θα πρέπει να αναρωτιόμαστε ποιος είναι καλύτερος αέρας ο νοτιοδυτικός ή βορειοδυτικός;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της καύσης αφορά όλη την πόλη. «Ο εχθρός είναι πολύ καλά οργανωμένος, δεν μπορεί να νικήσει ο Δήμος μόνος του. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση και πρέπει να εμπλακεί και η Περιφέρεια που μέχρι τώρα ήταν ένας απλός παρατηρητής στο ζήτημα αυτό. Η Περιφέρεια όφειλε να εξοπλίσει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με σταθμούς μέτρησης PM 2,5 και PM 10. Ο αγώνας αυτός είναι για όλη την πόλη. Ο Δήμος θα κάνει ό,τι προβλέπεται ενάντια στην αδειοδότηση, ασφαλιστικά και προσφυγή στο ΣτΕ. Επιπλέον συνεργαζόμαστε με όμορρους δήμους αλλά πρέπει όμως ο κόσμος να ξεσηκωθεί για να πιέσει κινηματικά» πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την έκθεση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, το πόρισμα του οποίου είναι θετικό ως προς την καύση ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που εκπόνησαν την συγκεκριμένη έκθεση είναι συνεργάτες του κ. Μουσιόπουλου που συνεργάζεται με τον ΤΙΤΑΝ. Τις πιο πολλές μελέτες του ΤΙΤΑΝ τις υπογράφει ο ίδιος». «Στον Βόλο μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν άλλα πράγματα. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια καύση για να έχουμε παρόμοιες μελέτες. Δεν υπάρχει τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο εκτός από την ΑΓΕΤ να καίει μέσα στην πόλη RDF- SRF» κατέληξε.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο