ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Στον αέρα η εθνική ασφάλεια των υδάτων με τις μεθοδεύσεις Καραμανλή-Μητσοτάκη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στον αέρα η εθνική ασφάλεια των υδάτων με τις μεθοδεύσεις Καραμανλή-Μητσοτάκη

Απόρρητα σχέδια για περίπτωση πολέμου, μαζικής μόλυνσης, άλλων κινδύνων, θα βρεθούν στα χέρια ιδιωτών και πολυεθνικών; Προσθήκη κέρδους του ιδιώτη στο κόστος του νερού εξαιρετικής ποιότητας που προσφέρει η κερδοφόρος ΕΥΔΑΠ στους πολίτες; Απώλεια πρόσβασης σε φτηνή άρδευση για το αγροτικό δυναμικό σε όλη την έκταση του δικτύου σε τέσσερις περιφέρειες; Είναι ερωτήματα που θέτει ευθέως η μεθόδευση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την είσοδο ιδιωτών στο νερό «από την πίσω πόρτα» των ΣΔΙΤ, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ Ηλίας Κορλός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ φωνάζουν δύο εβδομάδες τώρα, αλλά το τόσο σοβαρό αυτό θέμα δεν έχει φτάσει όσο θα έπρεπε στους πολίτες, όπως και οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, είπε ο κ. Κορλός. Όπως θύμισε, η ΕΥΔΑΠ εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες:

  • Καθαρισμός και διανομή του νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και διαχείριση και καθαρισμός των λυμάτων σε ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων). Αυτό το τμήμα είναι ιδιοκτησία της.
  • Διαχείριση και συντήρηση του δικτύου από τα φράγματα, τις λίμνες και τους ταμιευτήρες μέχρι τα διυλιστήρια, χωρίς να ελέγχει τα πάγιά του, από το 1999 που εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Το υπουργείο Υποδομών & Δικτύων ήρθε με τρόπο που θυμίζει περιπτώσεις όπως της Χιλής, όπως είπε χαρακτηριστικά, βάζει από την πίσω πόρτα, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιώτες στην υπόθεση του νερού. Λέει ταυτόχρονα «μια χαρά το κάνατε μέχρι τώρα» και «πλέον δεν μπορείτε, θα το κάνει ιδιώτης». Και αρχίζουν τα ερωτήματα:

Εθνική Ασφάλεια: η ΕΥΔΑΠ σε κάθε ενέργεια της Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει με στελέχη της στον σχεδιασμό και χειρίζεται απόρρητα σχέδια για όλα τα προβλήματα και τους περιφερειακούς κινδύνους της χώρας (πόλεμος, εκτεταμένη μόλυνση, κτλ.). Τώρα σχέδια διαχείρισης απόρρητων θεμάτων περνούν σε ιδιώτη, μεγαλοεργολάβο ή πολυεθνική.

Κόστος του νερού: Όπου έχει μπει ιδιώτης, σε οποιαδήποτε χώρα ακόμη και της Ευρώπης, οι τιμές πήγαν προς τα επάνω. Ο εργολάβος δεν κάνει αγαθοεργία, θέλει κέρδος. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Αττική αλλά και άλλες περιφέρειες και τον αγροτικό τους πληθυσμό, που χρησιμοποιεί νερό με χαμηλή τιμή από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λειτουργίας του δικτύου από τους ταμιευτήρες και τα φράγματα, τις λίμνες, τα κανάλια, ως τα διυλιστήρια σήμερα, ξεκαθάρισε ο κ. Κορλός. Δεν υπάρχει επίσης κανένα ζήτημα με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ που είναι κερδοφόρος. Οπότε, γιατί; Εμείς ξέρουμε, οι πολυεθνικές προσπαθούν χρόνια να μπουν στον κύκλο του νερού. Λέμε στην κυβέρνηση ότι είναι απόφαση και πολύ επικίνδυνη και πολιτικά επιζήμια. Ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ, θα πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός Υποδομώνν Κ. Καραμανλής και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είναι αντίθετος με αυτά. Είναι ήδη τέτοια η διόγκωση της αντίδρασης, ώστε αργά ή γρήγορα πιστεύω ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν στάση στο θέμα.

Ο κ. Κορλός υπογράμμισε την σημασία πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επαναβεβαιώνει παλαιότερη με την οποία ξεκαθαριζόταν ότι απαγορεύεται (έτσι το λέει η απόφαση) οποιαδήποτε αποξένωση του κράτους από το νερό. Απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα Καραμανλή για επιλογή που θα επιτρέψει να γίνουν έργα. Και τώρα μπορεί, μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο. Αλλά στο τέλος τα έργα πρέπει να παραδοθούν στην ΕΥΔΑΠ που έχει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να το διαχειριστεί. Κανείς δεν μπορεί να μπει σε αυτό το κομμάτι πλην της ΕΥΔΑΠ. Και το κράτος δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον άλλων οντοτήτων του κράτους, όπως η ΕΥΔΑΠ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο