ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ κατασκευάζει σκάνδαλα για να κρύψει τα δικά της


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ κατασκευάζει σκάνδαλα για να κρύψει τα δικά της

‪Βίκυ Δρακούλη - Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Μεσολόγγι. Αναφερόμενος στους χειρισμούς της ΝΔ στην οικονομία τόνισε ότι «η κυβέρνηση θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού και να ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές «πρακτόρικες - μαφιόζικες», μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και πραγματικό σκάνδαλο, που είναι ότι παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική».


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μεσολόγγι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ελαιοπαραγωγούς στο Χαλίκι Αιτωλικού έκανε λόγο για πιθανότητα κήρυξης εκλογών. «Δεν ξέρω αν θα έχουμε εκλογές ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι βλέποντας τα αποτελέσματα τους στην οικονομία, βλέποντας τη διάλυση που έχουν επιφέρει και τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να αποδράσουν. Να αλλάξουν την ατζέντα από τη συζήτηση κατασκευάζοντας σκάνδαλα, για να κρύψουν τα δικά τους, για να φέρουν την ατζέντα εκεί που θέλουν».

Ο ίδιος αξιολογεί αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και ανέφερε ότι «όπως καταφέραμε με πολλές μεγάλες δυσκολίες και θυσίες να ξαναβάλουμε τη χώρα στο σωστό δρόμο είμαστε έτοιμοι και τώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, που αφορά τους πολλούς και αφορά και τον καθέναν. Αφορά δηλαδή τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, αφορά τις δυνάμεις της εργασίας και της δυνάμεις της παραγωγής».

Μάλιστα έκανε αναδρομή και στο παρελθόν και στις δυσκολίες, που αντιμετώπισε η χώρα και στο κρίσιμο σταυροδρόμι, που βρέθηκε, «να πορεύεται χωρίς πυξίδα σε ταραγμένες θάλασσες», θυμίζοντας τα δύσκολα χρόνια από το 2010 έως το 2015, «όταν εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να την οδηγήσουμε ξανά σε ήρεμα νερά, να βγούμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος. Είχαμε 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι είναι δεν είναι αρκετά αυτά, εγώ μπορώ να τα κάνω καλύτερα και θα φέρω πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα. Ανέλαβε και μέσα σε τέσσερις μήνες αντί να φέρει ανάπτυξη 4%, έφερε ύφεση. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ότι η ύφεση στη χώρα ήρθε τον Οκτώβριο του 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει λύση στα πραγματικά προβλήματα, καθώς θέλει να συζητά για άλλα. «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και τα μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή αν θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική και στήριξη στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε, να λέγαμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι πολίτες θα βιώσουν καταστάσεις, που δεν τις έζησαν ούτε την πρώτη περίοδο των μνημονίων (2010-2015), επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακόμη και τώρα μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή, αφού υπολογίζει ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 10%, χειρότερη και από το 2013, «σήμερα οδηγούμαστε σε μια συμμετρική κρίση». Αν λοιπόν γίνουν τώρα οι σωστοί χειρισμοί μπορούν να αποτρέψουν τη βαθειά ύφεση και «να στηρίξουμε -γιατί υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες- αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτούς που παράγουν, αυτούς που μπορούν να κινήσουν την αγορά, αυτούς που μπορεί να δώσουν με τη δραστηριότητά τους κίνηση στην αγορά».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Μεσολόγγι. Εκεί συναντήθηκε, με φοιτητές στο εργαστήριο της σχολής, όπου εξέταζαν αθερίνες από την λίμνη Τριχωνίδα, κάτι το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον του. Ο κ. Τσίπρας όμως στην συζήτηση που είχε με τους φοιτητές στάθηκε και στην εξεταστική περίοδο, ρωτώντας τους για τον τρόπο που έδωσαν και εάν δυσκολεύτηκαν με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της πανδημίας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεναγήθηκε στο εργαστήριο επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου αλιευμάτων και ενημερώθηκε για τη διαδικασία των καπνιστών προϊόντων, όπου η περιοχή του Μεσολογγίου φημίζεται σε ολόκληρη την χώρα. Ακόμα ξεναγήθηκε και στο εργαστήριο υδατοκαλλιεργειών και της μονάδας ενυδρείων. Στο εν λόγω εργαστήριο εξετάζεται μια μεγάλη γκάμα ψαριών από τις Ελληνικές θάλασσες ως προς την ανάπτυξη τους. Τέλος, η επίσκεψη του στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Μεσολογγίου ολοκληρώθηκε με το εργαστήριο εφαρμοσμένης γενετικής και βιοποικιλότητας. Εκεί οι φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί εργάζονται καθημερινά προκειμένου να συμβάλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών των ψαριών, ώστε να φτάνει το καλύτερο δυνατόν προϊόν στον καταναλωτή.

Στη συνέχεια ‪ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στον “Κήπο των Ηρώων” και σε δηλώσεις του είπε για το Μεσολόγγι οτι είναι μια περιοχή, που είχε μεγάλα προβλήματα, δυσκολίες, αλλα και δυνατότητες. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική οικονομία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «σπαταλά τα χρήματα αυτά, χωρίς να στηρίζει, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του μόχθου, αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις. Και η επαφή μας με τους πολίτες, μας δίνει αισιοδοξία και οι απαντήσεις αυτές θα έχουν συγκεκριμένο δια ταύτα. Μπορεί ο ελληνικός λαός να ξεγελάστηκε με τις καλύτερες μέρες, που υποσχέθηκε η ΝΔ, αλλα αντι για καλύτερες γίνονται δυσοίωνες και ο κόσμος θέλει διέξοδο και προοπτική στη ζωή του και τη διέξοδο θα την ανιχνεύσουμε μαζί».

‪Ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία είπε ότι «βρίσκεται δυστυχώς ξανά σε μια νέα περιπέτεια απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης, χωρις δίχτυ προστασίας από την ελληνική πολιτεία» και ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια οικονομία σε υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και σε 4 μήνες πριν την πανδημία, «την βύθισε στην ύφεση και με την αδράνεια του, δεν αντιμετώπισε τις δυσκολίες ρευστότητας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια εφιαλτική κατάσταση και ο Σεπτέμβριος θα είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών και σε πέντε μήνες καταστρέφονται όλες οι θυσίες των ελλήνων» σχολίασε.

‪Στις 12:30 συναντήθηκε με αλιείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας στα Διβάρια της Κλείσοβας στους οποίους επισήμανε ότι το προϊόν του αυγοτάραχου θα πρέπει σε μόνιμη βάση να το αξιοποιήσουν, ενώ του ανέφεραν ότι δεν έλαβαν τα 800€, διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί στους ΚΑΔ. 

Στις συναντήσεις, που είχε με τους αλιείς και τους ελαιωπαραγωγούς στο Μεσολόγγι, αλλά και με άλλους, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει το προηγούμενο διάστημα, αυτό, που εισέπραξε και τον έκανε να μείνει άναυδος είναι ότι «ο κόσμος της παραγωγής, οι αγρότες δεν στηρίχτηκαν ούτε με ένα ευρώ μετά την πανδημία», υπογραμμαζίοντας ότι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και η δυνατότητα να στηριχθεί στο άμεσο διάστημα ο παραγωγός υπάρχει, «δεν προτείνουμε τρελά πράγματα».

Αναφέρθηκε φυσικά στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», το οποίο χαρακτήρισε άμεσα εφαρμόσιμο και υλοποιήσιμο, το οποίο, όπως ανέφερε «δεν το λέμε αυτό για να κάνουμε αντιπολίτευση...Δεν προτείνουμε τρελά πράγματα. Λέμε ότι τώρα οι ελαιοπαραγωγοί, που βρέθηκαν σε κρίση πριν από την πανδημία και έπεσαν τόσο χαμηλά οι τιμές και είχαν και προβλήματα, που δεν μπορέσατε να αποζημιωθείτε από ζημιές, που πάθατε με τον ΕΛΓΑ, να στηριχτούν με ένα εκτακτο εισόδημα των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το αίτημα εμείς θα το διεκδικήσουμε, θα το παλέψουμε, θα το φωνάξουμε».

Τέλος, στην ομιλία του προς τους ελαιωπαραγωγούς στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε ότι «δεν μπορείς να έχεις κοινωνικό συμβόλαιο, χωρίς να έχεις ένα νέο παραγωγικό συμβολαιο, χωρίς να έχεις αναδιατάξει το μοντέλο της παραγωγής βάζοντας στο επίκεντρο την παραγωγή και όχι μόνο τις υπηρεσίες. Η χώρα έχει καταντήσει να είναι μόνο τουρισμός. Δεν γίνεται. Πρέπει να στηρίξουμε και την παραγωγή και αυτο σημαίνει πρωτίστως, στέκομαι δίπλα στον αγρότη στον καλλιεργητή σε αυτόν, που αντιμετωπίζει προβλήματα»

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο