ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

Γ. Καββαθάς: Φέρνουν νέο κοινωνικό σοκ με πολιτικές τρόικας στις μικρές επιχειρήσεις


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Καββαθάς: Φέρνουν νέο κοινωνικό σοκ με πολιτικές τρόικας στις μικρές επιχειρήσεις

Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων χάσαμε 250.000 επιχειρήσεις και 800.000 Έλληνες έμειναν άνεργοι, τώρα το επόμενο τρίμηνο κινδυνεύουν με λουκέτο τρεις στους δέκα μικρομεσαίους και να μείνουν άνεργοι άλλοι 190.000 συμπολίτες μας, αλλά η επιτροπή Πισσαρίδη επιμένει σε βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας με μετατροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε μισθωτούς, αντί να στηρίξει το επιχειρείν με κίνητρα για clusters, αύξηση ανταγωνιστικότητας, δημιουργία αλυσίδων αξίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο κ. Καββαθάς με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις Μικρές Επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στο πώς ενώ ένα τμήμα των επιχειρήσεων έχει την ρευστότητα και την εργαλεία για να περάσει στην νέα εποχή, άλλοι μένουν πίσω, κάτι που θα διευρυνθεί λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία, με πλήγμα στα έσοδα, τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.

Ο μέσος όρος πτώσης είναι 46% σε σχέση με το 2019, την ώρα που οι δαπάνες παραμένουν οι ίδιες και το τελευταίο τετράμηνο έχει αυξηθεί ξανά το ιδιωτικό χρέος και στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είχαν αποθεματικά. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο τρίμηνο, κάτι που αντιστοιχεί σε επιπλέον 190.000 ανέργους, δηλαδή επιπλέον 4% στην ανεργία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι περισσότερες αναλογικά από ό,τι στην ΕΕ, είναι όμως μικρότερες σε μέγεθος, σημείωσε ο κ. Καββαθάς. Και θα περίμενε κανείς να δει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως της επιτροπής Πισσαρίδη, μελέτες για συνεργατικά σχήματα (clusters), οικονομίες κλίμακας, αύξηση ανταγωνιστικότητας, δημιουργία αλυσίδων αξίας, για να επιβιώσουμε στο διεθνοποιημένο περιβάλλον χωρίς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την οικονομία της χώρας.

Η ΓΣΕΒΕΕ περιμένει να πάρει στα χέρια της την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, να την μελετήσει και να κάνει τις σχετικές προτάσεις, σημείωσε, αλλά στην τηλεδιάσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των εθνικών κοινωνικών εταίρων και την επιτροπή Πισσαρίδη δόθηκαν οι 11 άξονες πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν. Και μέσα σε αυτούς, είναι η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας μέσω του κλεισίματος πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Είναι σε λάθος κατεύθυνση η προσέγγιση της επιτροπής, τόνισε ο κ. Καββαθάς, κινούμαστε σε πολιτικές που ήθελε να εφαρμόσει η τρόικα τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η απώλεια 250.000 επιχειρήσεων τα πρώτα χρόνια των μνημονίων μας έφερε 800.000 ανέργους. Οποιοσδήποτε βίαιος μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε κοινωνικό σοκ που βάζει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Και έχουμε μία κοινωνία ήδη κουρασμένη μετά από 10 χρόνια μνημονίων, αλλά και υπερχρεωμένη.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο