ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Η Κωνσταντία Γουρζή είναι η Ελληνίδα μαέστρος που τιμά η Αυστρία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Η Κωνσταντία Γουρζή είναι η Ελληνίδα μαέστρος που τιμά η Αυστρία

Στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ Granefegg της Αυστρίας τιμάται ως «Composer in Residence 2020» μια σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής μουσικής, η Ελληνίδα συνθέτρια και μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή η οποία μίλησε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη γι’ αυτόν τον θεσμό και τι έχει αλλάξει για τις γυναίκες από το 1987 που έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Βερολίνο, καθώς μετά το 2000 όπως είπε οι συνθέτριες είναι λίγο πιο εμφανείς.


Η κα Γουρζή εξήγησε ότι ελπίζει η προβολή των γυναικών συναδέλφων της να μην είναι μια παροδική μόδα και εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό το φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας αναθέτει την ευθύνη αυτής της θέσης σε γυναίκα και μάλιστα με μια σειρά από συναυλίες και πως οι αυστριακοί είναι πιο ανοιχτοί. 

Μίλησε και για την Ελλάδα και πρότεινε σε όλους να παρακολουθούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία έχει κάνει όπως είπε εξαιρετικά βήματα με τους εξαιρετικούς μουσικούς που διαθέτει γι` αυτό και προσφέρουν πολύπλευρο έργο με ρεπερτόριο πληροφοριακά πολύπλευρο και με ερμηνεία πολύ καλή.

Ο θεσμός «Composer in Residence» στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής να παρουσιάσουν νέα πρωτότυπα έργα στο κοινό, φωτίζοντας παράλληλα το πορτραίτο του δημιουργού μέσα από ένα πλέγμα δράσεων (συναυλίες, εργαστήρια, διαλέξεις).

Η διακεκριμένη συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας εξήγησε ότι θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση στην εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης, καθώς και το κονσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, και τα δύο αναθέσεις του φεστιβάλ Granefegg.

Το κονσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, θα εκτελεστεί σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα από την Tonkünstler Orchestra της Βιέννης, υπό τη μουσική διεύθυνση της ίδιας της συνθέτριας.

Έργα μουσικής δωματίου της Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσουν επίσης μουσικά σύνολα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Ένα Master Class της Κωνσταντίας Γουρζή για νέους συνθέτες και μαέστρους υπό τον τίτλο INK STILL WET, ολοκληρώνει το τιμητικό αφιέρωμα στη συνθέτρια. Το master class αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους νέους καλλιτέχνες καθώς ένα υπεράριθμο σύνολο αιτήσεων έχει ήδη κατατεθεί.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο