ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

«Οργή των πολιτών για τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης του Εδεσσαίου ποταμού»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Οργή των πολιτών για τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης του Εδεσσαίου ποταμού»

Την αντίθεσή τους στο έργο στεγανοποίησης με χρήση τσιμέντου στον Εδεσσαίο ποταμό που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν πολίτες οι οποίοι έχουν προσφύγει δικαστικά για να σταματήσει το έργο. Μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο Βαγγέλης Κυριακού, μέλος της Κίνησης Πολιτών έκανε λόγο για κίνδυνο «περιβαλλοντικής υποβάθμισης μιας και η παρέμβαση στερείται οποιαδήποτε επιστημονικής περιβαλλοντικής μελέτης».


Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου ο κ. Κυριακού σημείωσε πως «η διοίκηση Τζιτζικώστα προσχηματικά έχει ονομάσει το έργο αντιπλημμυρικό, παρότι το αντιπλημμυρικό της Έδεσσας έχει ολοκληρωθεί το 2008» και πως «στην ουσία τσιμεντώνουν όλο το ποτάμι και την φυσική κοίτη λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί».

«Αυτό που λέμε εμείς ως πολίτες είναι πως δεν έχει κανένας δικαίωμα σε ένα φυσικό ποτάμι, σε μια φυσική κοίτη να την αποκαθιστά τσιμεντώνοντάς την με μπετόν αρμέ βάζοντας σε κίνδυνο μία από τις ιδιαιτερότητες της Έδεσσας», συνέχισε υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα προκύψουν από μία τέτοια εξέλιξη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «οργή των πολιτών η οποία έχει εκφραστεί από διάφορες νομικές οδούς έτσι ώστε το έργο να σταματήσει και να επαναπροσδιοριστεί με περιβαλλοντική μελέτη και με σύγχρονες τεχνικές οικομηχανικής που είναι φιλικές προς το περιβάλλον», ενώ σχολιάζοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση έκανε λόγο για έργο «όχι αντιπλημμυρικό αλλά πλημμυρικό».

«Δεν φταίει το ποτάμι, το ποτάμι ήταν πάντα εκεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να παρεμβαίνουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουμε ώστε οι επόμενες γενιές θα απολαύσουν την ίδια φυσική κληρονομιά μαζί με τους πολυπληθείς επισκέπτες της Έδεσσας», ανέφερε επίσης.

Επίσης, σημείωσε πως «το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση κατά πλειοψηφία που τάσσεται κατά του έργου», ενώ «ο δήμαρχος της πόλης συνηγορεί με το έργο αλλά οφείλει να ακολουθήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Τόνισε δε πως «οι παρεμβάσεις που γίνονται στο φυσικό περιβάλλον επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας και την υγεία μας».

Κλείνοντας σημείωσε πως για το θέμα δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και απαντώντας σε αιχμές της αντιπεριφέρειας, τόνισε πως «αυτή η ιστορία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά περιβαλλοντικό. Εμείς δεν λέμε να μην γίνει το έργο, αλλά να γίνει σωστά».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο