| Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

55% των πολιτών θεωρεί πως δεν επαρκούν οι πόροι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

55% των πολιτών θεωρεί πως δεν επαρκούν οι πόροι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δύσκολη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών ηγετών. «Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία (...). Ο δρόμος είναι μακρύς», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο ανάκτορο του Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου.


Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι «η αποστολή μας είναι τεράστια, για αυτό πρέπει και η απάντηση που θα δώσουμε να είναι εξίσου μεγάλη» και, αναφερόμενη στην Ιταλία, σημείωσε ότι η χώρα επλήγη βαριά από τον κορονοϊό, με πολλούς τρόπους, χωρίς να ευθύνεται η ίδια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να ξεπεράσει γρήγορα την ανθρωπιστική καταστροφή και τις οικονομικές αδυναμίες που ήρθαν ως συνέπειες της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε ταχεία συμφωνία της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι «εάν αφήσουμε απλώς την κρίση να προχωρά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε την καταστροφή της εσωτερικής αγοράς», καθώς, όπως είπε, η λογική συνέπεια θα είναι ο κατακερματισμός «και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός», πολύ περισσότερο «προς το συμφέρον μιας χώρας όπως η Γερμανία».

Απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας πως εμπόδιο είναι να εξασφαλιστεί πως οι χώρες που θα λάβουν βοήθεια θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και εμμένοντας στην θέση των τεσσάρων σφιχτοχέρηδων οι χώρες να λάβουν οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι χορηγήσεων.

Προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που περιλαμβάνει την ενδυνάμωση του ρόλου του συμβουλίου στην έγκριση των χρηματοδοτήσεων που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα εθνικά σχέδια θα εγκρίνονται στη βάση της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, πάντως το 55% των πολιτών σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί πως δεν επαρκούν οι πόροι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν πως τα περισσότερα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την υγεία και την στήριξη της απασχόλησης.

   




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο