ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Μειωμένη η ζήτηση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη – Παραμένουν ψηλά οι τιμές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μειωμένη η ζήτηση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη – Παραμένουν ψηλά οι τιμές

Υποτονικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου τιμών ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος. Μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο κ. Γεωργάκος εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων, ωστόσο τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας παραμένουν.


Αναφορικά με τους φοιτητές που διαχρονικά στηρίζουν με την παρουσία τους στην πόλη τον κλάδο των ακινήτων ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη το 60% των φοιτητών είχαν βρει ακίνητο, ενώ φέτος εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπεράσει το 50%, κάτι που θα επιφέρει πλήγμα για την οικονομία της πόλης. «Το πρώτο εξάμηνο θα κυλίσει έτσι γιατί αρκετά μαθήματα θα γίνονται απομακρυσμένα και οι φοιτητές θα αποφύγουν τα πάγια αυτά έξοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου.

Παράλληλα, λόγω της κακής περιόδου για τον τουρισμό ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι «εκατοντάδες ακίνητα από την βραχυχρόνια μίσθωση πηγαίνουν άρον-άρον προς την μακροχρόνια μίσθωση» και εκτίμησε ότι «ο χειμώνας αυτός θα είναι ο πιο δύσκολος που θα έχουμε περάσει σε όλους τους τομείς».

Σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων όμως ο κ. Γεωργάκος διαπίστωσε το εξής παράδοξο. «Ενώ δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μίσθωση ακινήτων, επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα και το ακίνητο τους είναι πλήρως εξοπλισμένο, οι τιμές που ζητάνε είναι υπερβολικές, από 8 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι τιμές οι οποίες μπορεί να νοικιαστεί ένα ακίνητο είναι από 3 έως 6 ευρώ». Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι σταδιακά θα υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να ρίξουν τις τιμές κοντά στο 5-6 ευρώ για να μπορέσουν να μισθωθούν.

«Αρκετοί δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα μισθώματα πάνε πίσω και ζητάνε μείωση μισθωμάτων, ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν εν μέσω πανδημίας αύξηση των ενοικίων», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου ανέφερε ότι το 2020 θα κλείσει με μια πτώση στις μεταβιβάσεις από 30 έως 60%.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο