ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020

«Το 90% των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ότι έχει μείωση τζίρου»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Το 90% των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ότι έχει μείωση τζίρου»

Με «μελανά» χρώματα περιγράφουν το μέλλον οι άνθρωποι των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγράφεται στην έρευνα της εταιρείας Palmos Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από τις 25-28 Αυγούστου. Για την έρευνα μίλησα στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης.


«Δεν είναι θετικά τα αποτελέσματα, είναι απαισιόδοξα τα πράγματα σε επίπεδο αγοράς. Το 90% επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει μείωση τζίρου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τεμεκενίδης.

Η έρευνα καταγράφει βελτίωση στα ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές τους, οι οποίες εμφανίζονται ακόμη πιο δυσοίωνες, σε σύγκριση με αντίστοιχη μέτρηση τον προηγούμενο Απρίλιο-Μάιο.

«Η βαθειά απαισιοδοξία αποτυπώνεται στο ερώτημα πότε περιμένετε να επιστρέψει η επιχείρηση σε κανονική λειτουργία» σημείωσε ο κ. Τεμεκενίδης. Ειδικότερα, μόνο το 6% των επιχειρήσεων αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας εντός του 2020, ενώ το 41% εντός του 2021 και το 35% μετά το 2022.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 3% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ, ενώ συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο τα τωρινά αποτελέσματα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με δέος το μέλλον τους.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις είναι σε ποσοστό 90% πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση δηλώνοντας μέση μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 43%. Στην “καρδιά” του lockdown, δηλαδή τον περασμένο Απρίλιο, η μέση μείωση τζίρου των επιχειρήσεων έφτανε το 71%.

Τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν μεγάλα και τα αντιμετωπίζει το 74% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 85% τον Απρίλιο.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων κρίνονται από το 60% ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και από το 26% ως επαρκή.

Ενισχυμένες είναι οι απόψεις που εκτιμούν ότι το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς και της οικονομίας δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το 38% (55% τον Μάιο) το κρίνει μάλλον σωστό, μάλλον λάθος το 30% (16% τον Μάιο), λάθος το 16% (9% τον Μάιο), ενώ σωστό το βρίσκει μόλις το 4% (11% τον Μάιο).

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τα κονδύλια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τα οποία εκταμίευσε το 45% των επιχειρήσεων, έναντι ποσοστού μόλις 3% τον Ιούνιο.

Τέλος ως πλέον δημοφιλή από τις επιχειρήσεις κρίνονται τα μέτρα των εκπτώσεων της τάξης του 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων, τα οποία εφαρμόστηκαν την περίοδο του lockdown.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο