ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020

Στην Ευρωβουλή και η ακύρωση του έργου για τους δασικούς χάρτες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στην Ευρωβουλή και η ακύρωση του έργου για τους δασικούς χάρτες

Μετά τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ανοίγει το δρόμο σε μεγάλες επενδύσεις ακόμα και σε περιοχές NATURA, απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και απαξιώνοντας τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η κυβέρνηση έρχεται να ακυρώσει το έργο των δασικών χαρτών. Το ζήτημα έφερε με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.


Όπως αναφέρει ο κ. Κόκκαλης, «συνεχίζει να μας απασχολεί ο "νόμος Χατζηδάκη", μετά και την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Virginijus Sinkevicius, όπου ανακοίνωσε την έναρξη περαιτέρω έρευνας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την τήρηση ή μη της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των όρων της Νέας Πράσινης Συμφωνίας».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «θέτουν υπό αμφισβήτηση όσα είχαν ήδη γίνει αναφορικά με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, διακινδυνεύοντας τα αντίστοιχα κονδύλια που είχαν χορηγηθεί στη χώρα, αλλά και όσα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αν επέλεγαν να τιμήσουν την συνέχεια του κράτους και ό,τι καταφέραμε σαν χώρα κάτω από προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά τη ραγδαία εξέλιξη των δασικών χαρτών επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποια σκοπιμότητα υποκρύπτει μία τέτοια επιλογή».

«Οι προβλέψεις του νόμου 4685 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άνοιξαν κερκόπορτες που ουδείς είχε διανοηθεί να αγγίξει στο παρελθόν, χωρίς καμία αιτιολόγηση, εις βάρος της δασικής περιουσίας της χώρας», υπογραμμίζει επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται, πως τα τελευταία χρόνια το 55% της επικράτειας έχει αναρτημένους χάρτες, με την πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων να αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης «μας γυρίζει στο σημείο μηδέν». Όπως τόνιζε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της «οι αντισυνταγματικές επιλογές της Κυβέρνησης στο θέμα των χαρτών είναι παράλληλα και επικίνδυνες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, διότι εισάγουν στο ισχύον πλαίσιο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών – πολλά πρόσθετα στοιχεία – που δε διαθέτουν ακρίβεια, εγκυρότητα, πληρότητα και σαφήνεια και το κυριότερο κινούνται έκτος των συνταγματικών προβλέψεων που ισχύουν σήμερα. Η υποχρεωτική αναμόρφωση των δασικών χαρτών με βάση τα συγκεκριμένα πρόσθετα στοιχεία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέους αλλά και πάλι «προβληματικούς» δασικούς χάρτες».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο