ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο

Στην πρώτη του παρουσία στα ΜΜΕ μετά την ανάδειξή του στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλάει Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη εφ` όλης της ύλης και αναλύει την βούληση όλων για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό και βαθιά ριζοσπαστικό.


Το πρώτο και βασικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι μετά την πανδημία ο κόσμος έχει ήδη μετασχηματιστεί, οι κοινωνίες και οι τρόποι επικοινωνίας των ανθρώπων, η πολιτική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Μία επιστημονική λύση, ένα εμβόλιο δεν θα μας επιστρέψει στο business as usual, έχουν ήδη επισυμβεί μεγάλοι μετασχηματισμοί που θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε. Αλλού να αντιστεκόμαστε, αλλού να προσαρμοζόμαστε. Είναι μία κρίση που προστίθεται στην κρίση αντιπροσώπευσης, της πολιτικής και των κομμάτων, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την δουλειά για τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να κατανοήσουμε αυτούς τους μετασχηματισμούς, να κάνουμε πολιτική για μία ριζοσπαστική εναλλακτική μέσα σε αυτή την «νέα κανονικότητα», της κοινωνικής αποστασιοποίησης, των περιορισμών στον τρόπο που συναντώνται και μιλούν οι άνθρωποι, να αντιδρούν και να διαδηλώνουν. Ο ψηφιακός κόσμος μπήκε με μεγάλη ένταση στην ζωή ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα. Όλα αυτά μετασχηματίζουν και την πολιτική.

Σε αυτή την φάση, σημείωσε, στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιχειρείται μία διεύρυνση και ένας μετασχηματισμός για να αντιστοιχίσουμε την πολιτική επιρροή του με την κοινωνική του επιρροή. Όταν έγινε ο «σεισμός» του 2012. όταν ρευστοποιήθηκε όλο το πολιτικό σκηνικό και έγινε η κοσμοϊστορική πολιτική ανατροπή, η πρώτη στιγμή και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε να έχει μία πολιτική επιρροή της τάξης του 28%, μετά έγινε 35%, 36%. Ένα κόμμα αυτών των ποσοστών πρέπει στην κοινωνία να έχει αντίστοιχη επιρροή και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης και της στρατηγικής σύλληψης που έχουμε συλλογικά κάνει τον τελευταίο χρόνο. Η αντιστοίχιση της επιρροής αφορά τους μαζικούς χώρους, τους συνδικαλιστικούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τις επιστημονικές ενώσεις, ακόμη και το σε πολύ σοβαρή κρίση φοιτητικό κίνημα, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν οι οργανωμένοι κοινωνικοί θεσμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά δεν εξαντλούν την κοινωνική πραγματικότητα. Υπάρχουν ροές ανθρώπων, αντιστάσεις, κινήσεις, προσδοκίες, ημιοργανωμένες καταστάσεις που δεν «κατοικοεδρεύουν» εντός των οργανωμένων θεσμών. Αυτό το δεύτερο πεδίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Για το γεγονός ότι την ίδια ώρα αναπτύσσονται άλλα κινήματα, μεταξύ άλλων το «αντιεμβολιαστικό» που σήμερα φαίνεται να μετασχηματίζεται σε κίνημα απέναντι στις μάσκες, ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι είναι σύμπτωμα της αυξημένης επιρροής των ιδεών αυτού που στις ΗΠΑ περιγράφεται ως alt right και πρέπει να αναλυθεί η δυναμική και η διάδοσή τους. Χωρίς να πέφτουμε στον επιστημονισμό και τον κρατισμό, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον ορθό λόγο, απέναντι στην παραδοξολογία, είναι από τις κομβικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την φράση που επανέλαβε στην ομιλία του, ότι η απαίτηση της Ιστορίας και η δική μας βούληση είναι για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό και βαθιά ριζοσπαστικό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή η πολιτική ταυτότητα που προβάλλει τον κοινωνικό μετασχηματισμό αντί της λογικής της εναλλαγής πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία, οριοθετεί και προσδιορίζει το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να είναι, ο ίδιος. Περιγράφει την συλλογική μας βούληση, όπως ανέλυσε:

  • «μαζικό» για να αντιστοιχηθεί η κοινωνική μας δύναμη με την πολιτική μας επιρροή
  • «λαϊκό» για να εκφράζονται οι κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών
  • «εργατικό», γιατί είναι όρος που πλέον αρμόζει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις δυνάμεις που εκφράζει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, γιατί από το 2015 έβαλε στο επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα, την αγορά εργασίας, τον μισθό, γιατί πήρε πρωτοβουλίες μοναδικές στην Ευρώπη που αντέστρεφαν μία τάση εργασιακής απορρύθμισης και μειώσεων μισθών, που αργότερα ακολούθησε και η Ισπανία και η Πορτογαλία
  • «βαθιά ριζοσπαστικό», που δεν θέλει απλώς να διαχειριστεί το υπάρχον

Ο κοινωνικός μετασχηματισμός αφορά το να αντιστραφούν κυρίαρχες τάσεις που έχουν εμπεδωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, παραθέτοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού που συζητά η κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε καν να συζητηθεί στην ελληνική κοινωνία πριν 15 χρόνια, όπως τόνισε, το ότι σήμερα θεωρείται «εύλογη άποψη» να θέσουμε σε κίνδυνο το σύνολο του ασφαλιστικού, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δείχνει ότι έχει μετασχηματιστεί κάτι κοινωνικά, το τι αποτελεί αποδεκτό θέμα συζήτησης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο...

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μη στήριξη των εργαζόμενων και της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το χτύπημα της πανδημίας και της εργαλειοποίησής της προκειμένου αντί να προστατευτεί η κοινωνία να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και για την στρατηγική στόχευση για «εκκαθάριση» αυτού που ο νεοφιλελευθερισμός ονομάζει μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Έχουν γίνει αίσχη, έρχεται ένα ακόμη μεγαλύτερο αυτή την εβδομάδα. Θα ψηφιστεί νόμος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον οποίο κατοχυρώνεται η απλήρωτη εργασία. Θα δουλεύει εργαζόμενος μία ώρα για την οποία δεν θα πληρώνεται, είναι η πρώτη φορά που θα ψηφιστεί κάτι τέτοιο. Η σύγκρουση πρέπει -και θα είναι σφοδρή, όπως προανήγγειλε. Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι διάχυτη, σε εκτεταμένα τμήματα πληθυσμού, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το μεγάλο στοίχημα της εποχής είναι αυτή να πάρει αριστερό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόσημο, αντί να πάρει ακροδεξιό πρόσημο. Είναι η μεγάλη σύγκρουση της εποχής μας, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε οργανωτικό επίπεδο, προσέθεσε, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι πολιτικοί συμβολισμοί για το γεγονός ότι δίνουμε τεράστια σημασία στο κόμμα ήταν ήδη δεδομένοι από το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης πριν δύο χρόνια έφυγε από υπουργική θέση για να τοο αναλάβει. Σήμερα, είμαστε σε κατάσταση που μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για έναν οργανωμένο, μαζικό και λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι αναγκαίο μέσα σε έξι μήνες -και δεν είναι απλό- να καταφέρουμε να πάμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Είναι ο πρώτος, βασικός στόχος, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως τόνισε. Η στρατηγική σύλληψη και το εγχείρημα της διεύρυνσης συνεχίζεται, δεν το αφήνουμε. Είναι ο κεντρικός στόχος. Είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο