ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020

Δ. Βίτσας: Απαραίτητα και τα σχέδια και η διαφάνεια στην αγορά εξοπλισμών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Βίτσας: Απαραίτητα και τα σχέδια και η διαφάνεια στην αγορά εξοπλισμών

Την αναγκαιότητα η αγορά των εξοπλιστικών συστημάτων να βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες και να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και με την εμπλοκή του κοινοβουλίου επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πολιτική που ασκεί η ΝΔ στη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας και στην ανάγκη λήψης μέτρων και απαραίτητων νέων προσλήψεων. Παράλληλα μίλησε και την αναδιάρθρωση του κόμματος του και στον βασικό στόχο τους, δηλαδή την πολιτική λύση και την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Στον Στάθη Σχινά ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι «έχουμε ένα επιτελικό κράτος που σχεδιάζει την αποτυχία» καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα μεταφέρουν πόρους στον ιδιωτικό τομέα και πως θα βάλουν τον πολίτη να πληρώνει από την τσέπη του. Επισήμανε δε πως στο υγειονομικό πρόβλημα προστίθεται και το οικονομικό καθώς άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εργασία και με πενιχρό επίδομα, ενώ πολλοί δεν λαμβάνουν ούτε αυτό.

Για τα εξοπλιστικά συστήματα

Ο κ. Βίτσας εξήγησε πως το κυνήγι των εξοπλισμών φέρνει και καινούργιους εξοπλισμούς, φέρνει και καινούργιες εντάσεις και πως όταν στήνεις την άμυνα της χώρας το πρώτο που χρειάζεσαι είναι σχέδια και στα σχέδια πάνω θα κουμπώσουν και οι αναγκαίοι εξοπλισμοί και η διάταξη των δυνάμεων που έχεις.

Από τα σχέδια αποτροπής και άμυνας που έχεις θα ξεκινήσεις να συγκροτείς και διάφορες συμμαχίες, σημείωσε ο βουλευτής επισημαίνοντας ότι στο πρώτο πράγμα που πρέπει να δίνουμε σημασία είναι η διπλωματία.

«Θεωρώ ότι η αναγγελία ενός εξοπλιστικού προγράμματος σε τίποτα δεν προσφέρει σε σχέση με την ένταση μας με την Τουρκία» σημείωσε. «Οποιοδήποτε εξοπλισμό κάνουμε θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι τον χρειαζόμαστε, ως μια χώρα που επιδιώκει μόνο την αποτροπή» τόνισε ο κ. Βίτσας. «Και το τρίτο πράγμα που χρειαζόμαστε σε σχέση με τους εξοπλισμούς είναι να εμπλακεί με ισχυρό και σοβαρό τρόπο και η Βουλή δηλαδή όλα τα κόμματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βίτσας θύμισε ότι είχαμε περιόδους αγοράς οπλικών συστημάτων που αυτές γίνονταν σαν να πέρνανε «γουρούνι στο σακί» ή σαν να αγοράζαν τσίχλες από το περίπτερο και πίσω από αυτό κρύβονταν μίζες, γι’ αυτό και η Βουλή πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και θα χρειαζότανε και εκπαίδευση συγκεκριμένων βουλευτών πάνω σε αυτά ώστε με διαφάνεια - όσο αυτό μπορεί να γίνει - να υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Τα 10 δισ. ευρώ μου φαίνονται πάρα – πάρα πολλά» εξήγησε ο πρώην υπουργός και τόνισε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για 4,5 χρόνια το κόστος για εξοπλισμούς και για συντήρηση ήταν 2 δισ. ευρώ και αξιοποιήθηκαν με σοφό τρόπο.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε την αναγκαιότητα σχεδιασμού καθώς ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Σημείωσε ότι έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα από άλλες χώρες καθώς έχουμε τα νησιά μας που λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν αεροπλανοφόρα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το εμφανές και αυτό που εύκολα μπορεί κανείς να υποψιαστεί είναι η στενή στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για παραγγελία φρεγάτων και μαχητικών αεροσκαφών. Τόνισε μάλιστα πως «δεν θα είμαι εύκολος να πω ναι σ’ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ το οποίο έχει ανακοινωθεί, χωρίς να έχει ανακοινωθεί τι περιλαμβάνει».

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «οποιοδήποτε κόστος έχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρέπει να θίξει το κόστος του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του τομέα της Υγείας και της Παιδείας».

Ο βουλευτής εξήγησε ότι τα εξοπλιστικά πρέπει να είναι σαφώς αιτιολογημένα, δικαιολογημένα και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, να είναι κάτι που έχουν ανάγκη. Επισήμανε δε ότι κατά τη γνώμη του το Ναυτικό χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση και «να προχωρήσει το πρόγραμμα της εξέλιξης, της αναβάθμισης των F16».  

«Αν πρέπει να πάρουμε Ραφάλ για να έχουμε και καλύτερες διπλωματικές συμμαχίες κτλ είναι ένα ζήτημα που και στη Βουλή θα το συζητήσουμε» σημείωσε.

Στόχος να αλλάξουμε σύντομα κυβέρνηση

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση των νέων τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πλαίσιο ανασύνταξης του κόμματος και των αλλαγών που γίνονται και αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εξήγησε ότι θα πρέπει «να ορίσουμε τις συντεταγμένες της πολιτικής μας και τον στόχο μας, ώστε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξουμε κυβέρνηση. Γιατί η λύση σε όλα αυτά που λέμε δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική λύση καθώς αποδεικνύουμε την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα της πολιτικής την οποία κάνει ο Μητσοτάκης».

Ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η πολιτική λύση είναι ο κεντρικός στόχος και εμείς πρέπει να περιγράψουμε από τώρα μέσω των προγραμματικών μας αναλύσεων και προγραμματικών μας θέσεων, που μπαίνουν σε διαβούλευση αυτή τη στιγμή σε όλο στο κόμμα, όχι μόνο πως θα ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση – γιατί δυστυχώς οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναλάβει τη χώρα σε πολύ χειρότερο σημείο από ό,τι την παραδώσαμε εμείς στον κ. Μητσοτάκη – αλλά και τι θα κάνουμε».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο