ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα στη Λέσβο, δεν είναι λύση το «να πάνε αλλού»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα στη Λέσβο, δεν είναι λύση το «να πάνε αλλού»

Στη Μόρια το πρόβλημα είναι κατ` εξοχήν επιδημιολογικό, μετά κοινωνικό και μετά εθνικής ασφάλειας, πρέπει να επιβληθεί το κράτος στους τοπικούς άρχοντες, δεν είναι λύση το «πάρτε τους όλους, να πάνε αλλού», πρέπει χωρίς φωνές, φανατισμούς, αναδρομές στο παρελθόν, να δούμε τι κάνουμε αυτή την στιγμή πριν επικρατήσει ο φόβος της αρρώστιας, τόνισε o αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στον «νόμο-οδηγό» που ο ίδιος έφερε ως υπουργός Υγείας νόμο-οδηγό που προέβλεπε την ίδρυση Σώματος Εποπτών Δημόσιας Υγείας, το... 2005 και στο πόσο απέχει από την νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο. Σημείωσε ότι ο δικός του νόμος αποτελούσε αποτέλεσμα της μελέτης, σύνθεσης της αντίστοιχης νομοθεσίας Δημόσιας Υγείας προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, με προσαρμογές στα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα της εποχής. Είχε υιοθετηθεί περίπου το γαλλικό μοντέλο και όπως είπε, μάλλον ήταν καλός αφού δεν τον «ακούμπησε» καμία κυβέρνηση επί 15 χρόνια. Μετά την αναθεώρησή του, πέραν των αναγκαίων προσαρμογών είχε και κάποιες παραμέτρους για τις οποίες όπως είπε είχε και τότε εκφράσει την διαφωνία του.

Περιέγραψε στη συνέχεια το πώς η επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με την πανδημία από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα άλλαξε. Τον Μάρτιο η Ελλάδα προηγήθηκε του κορωνοϊού, πήραμε έγκαιρα μία σκληρή απόφαση με την στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα, εκτίμησε, παρακολουθούμε τον κορωνοϊό που προηγείται, ερχόμαστε από πίσω, να πάρουμε μέτρα με καθυστέρηση τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων.

Με αφορμή και την καταστροφή της δομής της Μόριας στη Λέσβο, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι το κομμάτι των μεταναστών στην Ελλάδα, είτε σε κέντρα κράτησης είτε όχι, είναι ξεχωριστό. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ οι Έλληνες δεν φορούμε μάσκα ενώ κυκλοφορούμε στους δρόμους της Αθήνας, ένας στους δύο μετανάστες, στην Ομόνοια, πίσω από το Δημαρχείο, κτλ. φοράει μάσκα. Ωστόσο, τίποτα από τα βασικά μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούμε δεν μπορούν αντικειμενικά να τηρούν αυτοί οι άνθρωποι. Γι` αυτό δημόσια είπα, θύμισε, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να φταίνε, ενδεχομένως να γίνουν αιτία περαιτέρω διασποράς.

Στον Ευαγγελισμό αυτή την στιγμή υπάρχει κλινική που νοσηλεύει αριθμό ατόμων με covid-19. To 80% είναι μετανάστες, όπως ανέφερε ο ίδιος. Εμείς είναι εύκολο να ελεγχθούμε, εκεί πώς θα γίνει έλεγχος; Στη Μόρια, το πρόβλημα είναι κατ` εξοχήν επιδημιολογικό, μετά κοινωνικό (δεν αντέχονται οι εικόνες), μετά είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Πρέπει τάχιστα να επιβληθεί το κράτος στους τοπικούς άρχοντες. Δεν μπορεί να ακούγεται σε όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης ότι «μια και κάηκε, πάρτε τους όλους, να πάνε αλλού». Δεν είναι λύση αυτή. Η σταδιακή αποχώρηση, με μικρό αριθμό να μένει στη Μόρια σε αξιοπρεπείς συνθήκες είχε αρχίσει να γίνεται. Αλλά 13.000 ανθρώπους πού θα τους πάει το κράτος;

Ακούω, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ότι ετοιμάζουν εμπόδια στον δρόμο, να μην πάνε οι μπουλντόζες να καθαρίσουν, να μην μπουν σκηνές. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα αντέξει, θέλω να πιστεύω ότι το κράτος θα δείξει την παρουσία του. Χωρίς φωνές, φανατισμούς, αναδρομές στο παρελθόν. Το θέμα είναι τι κάνουμε αυτή την στιγμή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επιδημιολογικό πρόβλημα σε όλο το νησί. Αν αυξηθούν τα κρούσματα στον γηγενή πληθυσμό, στην ψυχολογία και το μυαλό του καθένα αντιλαμβάνεστε τι αντιδράσεις μπορεί να πυροδοτήσει. Ο φόβος της αρρώστιας ξεπερνά τα ιδεολογικά όρια, ο κόσμος αντιδρά τελείως διαφορετικά...

Επανερχόμενος στο ρόλο της Δημόσιας Υγείας, ο κ. Κακλαμάνης θύμισε ότι είχε τοποθετηθεί υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της προτεραιότητας της στελέχωσης των Περιφερειών με γιατρούς Δημόσιας Υγείας και νοσηλευτές, ώστε αυτοί με την σειρά τους να αναλάβουν την υγειονομική θωράκιση ανοιχτών και κλειστών δομών προσφύγων και μεταναστών. Οι Περιφέρειες δεν είναι μόνο για τα ευχάριστα, τα παλαμάκια είναι και για τα δύσκολα, όπως είπε χαρακτηριστικά, γι` αυτό και «σήμερα επαναφέρω αυτή την πρόταση», να στελεχωθούν πλήρως οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο