ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει

Από τα κάτω οι νέοι επιστήμονες διέλυσαν την άθλια τηλεκατάρτιση των voucher, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε το 2015, η «επικοινωνία» όταν είναι κενή ουσίας καταρρέει, είπε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σιωπή των ΜΜΕ προς τον υπουργό απλήρωτης και αδήλωτης με... τον νόμο Εργασίας, για την εστία υπερμετάδοσης covid-19 σε εργοστάσιο και την απουσία ελέγχων στους εργασιακούς χώρους.


Σχολιάζοντας το ότι αναλαμβάνει την νέα του θέση σε μία περίοδο που η «επικοινωνία» θεωρείται το κυρίαρχο στοιχείο, με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μομφές για τις επιδόσεις του, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η επικοινωνία είναι βαθιά πολιτική πρακτική, που όταν μένει κενή ουσίας αργά ή γρήγορα καταρρέει. Θύμισε ότι σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές, αποδείχθηκε ότι δεν είναι ανίκητη. Δεν ήταν ανίκητη το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κυβέρνηση κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δεν ήταν ανίκητη η επικοινωνία ούτε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν το από τα κάτω κίνημα των νέων επιστημόνων αποδόμησε εντελώς την άθλια τηλεκατάρτιση των voucher και του «σκόιλ ελικικου».

Προειδοποίησε ωστόσο να μην κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κρατάει» μόνο επικοινωνία, γιατί έχει πολύ ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, βαθιά αυταρχικό, βαθιά εχθρικό προς την κοινωνική πλειοψηφία. Που ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας αφήνει το σύστημα Υγείας με λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι πέρυσι, τα σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς από ό,τι πέρυσι, με περισσότερους μαθητές ανά τάξη με ό,τι πέρυσι, με σχολεία που δεν έχουν πάει ακόμη καθαρίστριες και καθάριζαν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί...

Δεν τα έχει κάνει όλα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην επικοινωνία ούτε στην πολιτική, αλλά εδώ είμαστε, συλλογικά, αυτοκριτικά, να διορθώσουμε πράγματα και να χαράξουμε νέα πορεία, την ώρα που αντικειμενικά ξεκινά μία νέα χρονιά, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση νέα σε σχέση με οτιδήποτε μπορούσε κανείς να φανταστεί... Ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει επιτυχημένη επικοινωνία πρέπει να έχει συγκεκριμένο, ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Είναι και πρόβλημα Δημοκρατίας αυτή η κατάσταση, όχι απλώς «επικοινωνίας». Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο υπουργός Εργασίας θα έπρεπε να εξηγήσει πώς σε έναν μόνο εργασιακό χώρο βρέθηκαν 114 κρούσματα, να δώσει μία στατιστική των ελέγχων του τμήματος Υγείας και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας, να πει σε ποιους εργασιακούς χώρους έχουν πάει, να πει αν έχει εξασφαλίσει στους επιθεωρητές μάσκες, αντισηπτικά, κτλ. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να ρωτήσει τον Γ. Βρούτση, υπουργό πλέον της απλήρωτης και αδήλωτης με το νόμο εργασίας, «πώς σας ξέφυγε και έχετε μετατρέψει χώρους εργασίας σε εστίες υπερμετάδοσης covid-19;», δείχνει το πρόβλημα Δημοκρατίας. Χτες στην Ελλάδα καταγράφηκαν 372 κρούσματα, συνέχισε σε άλλο σημείο, τέτοιες ήταν οι εστίες υπερμετάδοσης και στη βόρεια Ιταλία, μαζικούς εργασιακούς βιομηχανικούς χώρους χωρίς κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Η απάντηση στην αλλαγή της σχέσης των πολιτών -και ειδικά των νέων- με τα κόμματα, μπορεί να είναι στην εμπλοκή τους σε άλλες κινήσεις, καμπάνιες, κινήματα, όταν είναι για κάτι συγκεκριμένο, που τους αφορά. Στις ηλικίες ως 35 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 37%. Πρέπει να δούμε πώς θα εμπλέξουμε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του 37% και μπορεί να κινητοποιηθεί στην βάση μίας συγκεκριμένης πρότασης, καινούργιας. Χωρίς να χάνεις τις ιστορικές αναφορές και την ταυτότητα, αλλά χωρίς να περιορίζεσαι εκεί, να μην εγκλωβίζεσαι σε περγαμηνές του παρελθόντος, να δίνεις σύγχρονες απαντήσεις. Και να κατανοήσει ο κόσμος ότι θες να τον ακούσεις, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται να αναλάβουν καθήκοντα σε κομματική οργάνωση, έρχονται με ιδέες, να προσφέρουν.

Για το επίπεδο έντασης λόγου που προκρίνει ως κατάλληλο στην παρούσα πολιτική συγκυρία, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι το να είσαι συγκρουσιακός ή και εκεί που πρέπει αυστηρός, δεν συνδέεται με συγκεκριμένο «φορμά» στην εκφορά του λόγου. Με την τοξικότητα που έφερε η ΝΔ στο πολιτικό κλίμα μαζί με το μιντιακό της σύστημα, το να κρατάς τον τόνο εκεί που επιλέγεις, για να δίνεις βάρος σε αυτό που λες και όχι στον τρόπο που το λες, είναι μέρος της μάχης.

Καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αντιπολίτευση σε πάρα πολλά πεδία, αλλά πρέπει να υπάρχει στόχευση και πρέπει να είναι στο κοινωνικό, όχι ωφελιμιστικά, αλλά επειδή εκεί κρίνεται ένα σύγχρονο αριστερό, δημοκρατικό πρόγραμμα, πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα της εργασίας, της υγείας, της καθημερινότητας. Γιατί σημαίνει ότι ακούει περισσότερο την κοινωνία, φαίνεται από την ατζέντα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο