ΙΣΤΟΡΙΑ | Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

«56 χρόνια μετά ο Λαμπράκης ακόμα τους ενοχλεί και τους φοβίζει»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«56 χρόνια μετά ο Λαμπράκης ακόμα τους ενοχλεί και τους φοβίζει»

Παράταση για μια εβδομάδα, μέχρι την επόμενη Κυριακή, πήρε η έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη με τίτλο: «Φάκελος Λαμπράκη» που φιλοξενείται από το Σάββατο (ώρες 18.00’ - 20.00’) στον σταθμό «Ευκλείδης» του Μετρό Θεσσαλονίκης, (είσοδος από Κωνσταντινουπόλεως), η κατασκευή του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε.


Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από την Αττικό Μετρό ΑΕ,  φέρνει στο φως τα απόρρητα αρχεία της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διατρέχει την εποχή που υπήρξε μέλος του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Κίνηση Ειρήνης, την καριέρα του ως πολιτικός, αθλητής και γιατρός, αναδεικνύοντας τη λυσσαλέα δίωξη που υπέστη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμη και μετά το θάνατό του, που επήλθε από τα δολοφονικά χτυπήματα παρακρατικών.

Μιλώντας για την έκθεση στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», την εκπομπή «Ορθά κοφτά» και τον Απόστολο Λυκεσά, ο γιός του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης Λαμπράκης, αναφέρθηκε στον φάκελο της ασφάλειας που μετά από μήνες αναμονής κατάφερε και πήρε στα χέρια του.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κράτος και η ασφάλεια παρακολουθούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη πολύ πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος του φακέλου, το υλικό του οποίου παρουσιάζεται σε βιβλίο που εκδόθηκε.

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα με τη Θεσσαλονίκη. Κάποιες πληγές δεν κλείνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπράκης.

Κληθείς να σχολιάσει το ειρωνικό σχόλιο του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Στράτου Σιμόπουλου, αναφορικά με την εν λόγω έκθεση ο Γρηγόρης Λαμπράκης δήλωσε ότι «δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση με ανθρώπους που ανήκουν στην παράταξη που μου στέρησε τον πατέρα».

«56 χρόνια μετά ο Λαμπράκης ακόμα τους ενοχλεί και τους φοβίζει. Για πολλά χρόνια ακόμα θα φοβούνται τον Λαμπράκη» τόνισε στη συνέχεια.

Τέλος, αναφορικά με τα ρούχα της δολοφονίας Λαμπράκη, αυτά βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα, και προγραμματίζεται μετά την συντήρηση τους να μεταφερθούν στην Βουλή. «Είναι ένα ερώτημα για μετά τις εκλογές, αν θα βγει η Νέα Δημοκρατία, που θα πάνε τα ρούχα της δολοφονίας» σημείωσε ο κ. Λαμπράκης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο