ΙΣΤΟΡΙΑ | Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Αφιέρωμα: Μια ζωή γεμάτη αγώνες - Ο Τάκης Μπενάς εξιστορεί τη ζωή του ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αφιέρωμα: Μια ζωή γεμάτη αγώνες - Ο Τάκης Μπενάς εξιστορεί τη ζωή του ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η ζωή και η αγωνιστική πορεία του Τάκη Μπενά, που πέθανε την Τετάρτη 19 Ιουνίου σε ηλικία 94 ετών, ήταν συνυφασμένη με την μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής Αριστεράς. ΕΠΟΝ, Εθνική Αντίσταση, θανατική καταδίκη, πολυετείς φυλακίσεις, ΕΔΑ, παρανομία και εξορία συνέθεσαν την πλούσια αγωνιστική του πορεία στο κομμουνιστικό κίνημα.


Συμμετείχε όμως και στις έντονες ιδεολογικές επεξεργασίες της Αριστεράς, τόσο με την πολυεπίπεδη κριτική αρθρογραφία του όσο και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ίδρυση του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Το 2012 ο Τάκης Μπενάς φιλοξενήθηκε από τον «105,5 Στο Κόκκινο» και παραχώρησε μια πολύωρη συνέντευξη στους Αλέξη Βάκη και Αντώνη Φράγκο. Τον Μάρτιο του 2013 μεταδόθηκαν τέσσερις δίωρες εκπομπές, στις οποίες το εμβληματικό στέλεχος της Αριστεράς εξιστόρησε τη ζωή του, ενώ κατέθεσε και τις απόψεις του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη για μια ριζοσπαστική Αριστερά.

Δυο από αυτές τις εκπομπές θα μεταδοθούν εκ νέου από τον «105,5 Στο Κόκκινο» το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στην μία εξ αυτών (Σάββατο 22/6 στις 14:00) ο Τάκης Μπενάς αναφέρεται στον Εμφύλιο, στις άγριες πολιτικές διώξεις, την δωδεκαετή του φυλάκισή του και την Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, που υπό την ηγεσία του καθόρισε το νεολαιίστικο κίνημα της δεκαετίας του ’60.
Στην έτερη (Κυριακή 23/6, στις 14:00) ο Μπενάς μιλά για το απριλιανό πραξικόπημα, την διάσπαση του ’68 και την εξορία του στα Γιούρα.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα του «105,5 Στο Κόκκινο», μια υποχρέωση έναντι της ιστορικής μνήμης, μια επιθυμία να τιμηθεί συνολικά η γενιά που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα του λαού μας μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο