ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ | Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Γ. Μπουτάρης: Δεν ξέρω αν αλλάξαμε την πόλη, κάναμε ένα βήμα για να «ανοίξει»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Μπουτάρης: Δεν ξέρω αν αλλάξαμε την πόλη, κάναμε ένα βήμα για να «ανοίξει»

Ιάσων Μπάντιος - Με έντονο πολιτικό αλλά και προσωπικό τόνο ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης την τελευταία του συνέντευξη τύπου ως δήμαρχος, επιχειρώντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του τα τελευταία εννέα χρόνια.


«Δεν ξέρω αν αλλάξαμε την πόλη, κάναμε ένα βήμα για να ανοίξει η πόλη. Εύχομαι η νέα διοίκηση να σεβαστεί το έργο που έχει γίνει και ότι δεν θα επιστρέψουμε στην κλειστοφοβία του παρελθόντος», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για το «άνοιγμα» της πόλης κατά τη διάρκεια της θητείας του, την αύξηση του τουρισμού και την απόκτηση σχέσεων φιλίας με τις γειτονικές χώρες και πόλεις της Θεσσαλονίκης. «Ο κόσμος λέει ότι ο Μπουτάρης ανέπτυξε τον τουρισμό, αλλά αναπτύχθηκε και το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να αναδείξουμε την κληρονομιά του παρελθόντος και για αυτό υπήρξε άνοδος του τουρισμού» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «όταν παραλάβαμε η πόλη είχε έναν ελληνορθόδοξο φονταμενταλισμό που συμπυκνωνόταν στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», κάτι που φάνηκε και στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό».

Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης σχολίασε την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και τον θρησκευτικό όρκο που επέλεξε να δώσει. «Με στεναχώρησε η ορκωμοσία του νέου δημάρχου γιατί είχε 12 παπάδες. Με ενόχλησε γιατί κυριαρχούσε το παπαδαριό μέσα στην αίθουσα, με όλο το σεβασμό προς τους παπάδες και τον Άνθιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, μιας και θα είναι μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. «Δεν κάνουμε ένα μουσείο για να μηρυκάζουμε το ολοκαύτωμα, το οποίο ήταν φρικτό. Το μουσείο δεν θα είναι εβραϊκό μουσείο αλλά ένα μουσείο που θα αναδεικνύει το εβραϊκό στοιχείο της πόλης και το πως επηρέασε την πορεία της Θεσσαλονίκης», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του μουσείου ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την νομική υπόσταση του ιδρύματος, έχει τοποθετηθεί project manager, ο οποίος εκκινεί την διαδικασία για την οικοδομική άδεια. «Μέχρι το Πάσχα θα βγει η άδεια, μετά και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής θα γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο με στόχο τον Σεπτέμβριο του 2020 να ξεκινήσει η ανέγερση του» ανέφερε.

«Η Θεσσαλονίκη μπήκε στον χάρτη»

Αναφερόμενος στο στίγμα που αφήνει η δημαρχία του στην πόλη ο κ. Μπουτάρης εκτίμησε πως «η Θεσσαλονίκη άρχισε να μπαίνει στον χάρτη, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάσει, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να μείνει στον χάρτη».

«Δεν θεωρώ ότι είμαι αντισυμβατικός αλλά για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να ξεκινήσεις με ρίξεις, όπως όταν είπα τον Άνθιμο ότι μου θυμίζει Μουτζαχεντίν. Δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές αν δεν κάνεις συνειδητές ρίξεις» τόνισε στη συνέχεια.

Θετικός απολογισμός

Στη συνέχεια ο απερχόμενος δήμαρχος αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του τα πήγε καλά, όπως η οικονομική διαχείριση και το «νοικοκύρεμα» του δήμου, η δημιουργία κοινωνικών δομών υποστήριξης για όλες τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων και του κυκλοφοριακού.

«Είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα στην ανακύκλωση, ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων του δήμου, αλλά πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες στην διαδικασία» σημείωσε σχετικά με την καθαριότητα, ενώ σε σχέση με το κυκλοφοριακό υπενθύμισε την δημιουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και την τοποθέτηση πασάλων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Παράλληλα ο κ. Μπουτάρης υπερασπίστηκε την επιλογή του να προχωρήσει την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, όπως αυτή δρομολογήθηκε από το 2012, ασκώντας κριτική στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Χαρακτήρισε «απίστευτη» τη θέση που πήρε καθώς υπέγραψε τη σύμβαση έργου που δρομολογήθηκε πριν από χρόνια, ενώ όπως είπε «μέχρι και αύριο είμαι υποχρεωμένος να υπογράφω όλα τα έγγραφα και τις συμβάσεις που αφορούν στον δήμο».

Τι έκαναν για την πόλη Ζορπίδης και Σιμόπουλος;

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την ανάγκη αλλαγής σχεδίου διαχείρισης των αρχαίων ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως «πρόκειται για πυροτέχνημα να γυρίσουμε στην παλιά λύση» εκτιμώντας πως για να φύγουν οι αρχαιότητες από το σημείο θα υπάρξει το λιγότερο καθυστέρηση δύο ετών. «Τι θα πουν στην Ευρώπη που δίνει τα ΕΣΠΑ, ότι γυρίζουμε και αλλάζουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, Στράτο Σιμόπουλο, και στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, με αφορμή τις σχετικές τους δηλώσεις, λέγοντας πως «είναι εναντίον μου προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια». «Τι έκαναν για την πόλη; Ο Ζορπίδης έχει μόνο παράπονα και ο Σιμόπουλος κάνει μόνο κριτική», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Το ευχαριστώ

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης του ο Γ. Μπουτάρης ευχαρίστησε όλους τους αντιδημάρχους που πέρασαν από τις διοικήσεις του,  τους δημοτικούς του συμβούλους και τους συνεργάτες του, καθώς και τον κόσμο της πόλης, που όπως είπε, «στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο