ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη: Το ΚΕΘΕΑ είναι το σπίτι μας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη: Το ΚΕΘΕΑ είναι το σπίτι μας

Ιάσων Μπάντιος - Με το σύνθημα «Ζούμε και συμβιώνουμε στο ΚΕΘΕΑ, σπίτι μας είναι το ΚΕΘΕΑ» μέλη και εργαζόμενοι της θεραπευτικής κοινότητας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.


Οι διαμαρτυρόμενοι σχημάτισαν έναν κύκλο στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους, φίμωσαν συμβολικά τα στόματα τους, και στη συνέχεια φώναξαν τα ονόματα τους και ότι είναι «εντάξει», θέλοντας να τονίσουν την επανένταξη τους μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

«Πρόκειται για διαμαρτυρία ζωής, έχει περιεχόμενο και νόημα να φωνάξουμε το όνομα μας και ότι είμαστε εντάξει. Διαμαρτυρόμαστε για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που σε ένα βράδυ πέρασε η κυβέρνηση με την οποία ουσιαστικά καταλύει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ παραιτώντας το αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο που βγαίνει μέσα από μια Γενική Συνέλευση που απαρτίζεται από όλο το προσωπικό, από μέλη που είναι στη διαδικασία επανένταξης και από Συλλόγους Οικογένειας» δήλωσε ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Όπως είπε με την απόφαση της κυβέρνησης αντικαθίσταται το αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο που λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με ένα διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση μισθωτό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλάζει τελείως την θεραπευτική άποψη του ΚΕΘΕΑ που είναι η αυτοδιαχείριση, γιατί η δική μας πρόταση στον εξαρτημένο, όχι μόνο στον χρήση ουσιών αλλά και στον εξαρτημένο από τον τζόγο, από το ίντερνετ, είναι να πάρει τη ζωή στα χέρια του, να μαγειρεύει, να καθαρίζει, να ψωνίζει και να ψηφίζει το Διοικητικό του Συμβούλιο».

Παράλληλα ο κ. Καλοτεράκης εξέφρασε την ελπίδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται επιστολές από διεθνείς οργανισμούς και φόρα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να αλλάξει την εν λόγω απόφαση.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ κάνουν από την μεριά τους λόγο για μια δυσμενή εξέλιξη για τον Οργανισμό, που έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και στους εργαζόμενους και στα μέλη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τάντο, θεραπευτικό προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, μέλος ΔΣ εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, «όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποιος να μας προσάψει οικονομικό σκάνδαλο, δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ στις εφημερίδες για οτιδήποτε».

«Αφαιρώντας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ παίρνουν ένα βασικό θεραπευτικό εργαλείο με το οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει καθαροί τόσα χρόνια. Έχουμε 250-300 απόφοιτους κάθε χρόνο» σημείωσε

Ο κ. Τάντος τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης «μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να καταργηθεί η δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, είναι ένα πρώτο βήμα να γίνει μια πιθανή συγχώνευση με έναν άλλο φορέα όπως ο ΟΚΑΝΑ που έχει μια διαφορετική πρόταση».

Κάθε χρόνο το ΚΕΘΕΑ έχει 250 με 300 απόφοιτους, ενώ πανελλαδικά λειτουργούν 120 μονάδες, με 400 εργαζόμενους και πάρα πολλούς εθελοντές.

Την δική τους αγωνία για την απόφαση αυτή εκφράζουν και οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Η Γραμματική Στρατουδάκη, πρόεδρος Συλλόγου της Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως «οι μάνες έχουν βγει στους δρόμους και φωνάζουν ότι θέλουμε τα παιδιά μας καθαρά. Το ΚΕΘΕΑ έχει στυλώσει το σπίτι μου, έχει δώσει βάση στο σπίτι μου, δε θέλω να αλλάξει όλο αυτό».

Όπως συμπλήρωσε, «θέλω να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα στα παιδιά μας, που να γνωρίζουν από το πρόβλημα και να το στηρίξουν έτσι ώστε να βγει από αυτή την κατάρα. Με την αλλαγή θεωρώ ότι θα βάλουν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα, δεν θα σκύψουν πάνω από τα παιδιά μας, θα περνάνε οι εργατοώρες και θα φεύγουν».

Από την μεριά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε πως «το ΚΕΘΕΑ έχει κινητοποιηθεί τόσο πολύ επειδή γνωρίζει καλά ότι δεν έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις εξαρτήσεις, όπως ουσίες υποκατάστατες, αυτό που έχει είναι μηνύματα. Μηνύματα και συμπεριφορές, παραδείγματα, απέναντι στους ανθρώπους που είναι στο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο με την ΠΝΠ «κινδυνεύει όλη η ελληνική κοινωνία γιατί πρέπει να σκεφτούμε και το έργο της πρόληψης, η οποία χάνει ένα εργαλείο που έχει φανεί αποτελεσματικό και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Έχουμε αξιολογήσεις και συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές επιτροπές».

«Όλη η γη αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι αυτό που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ με την αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό παλεύουμε και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Κληθείς να εκτιμήσει γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση ο κ. Παρασκευόπουλος μεταξύ άλλων σχολίασε πως «μπορεί να μην της αρέσουν τα πρόσωπα που βλέπει τώρα ως υποψήφιους, μπορεί να ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα διάφορων αγοραίων χώρων να αλώσουν αυτή την περιοχή».

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο