ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

Ποδόσφαιρο στην Παλαιστίνη: «Οι Ισραηλινοί μας πυροβολούν τα πόδια και τα όνειρα»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ποδόσφαιρο στην Παλαιστίνη: «Οι Ισραηλινοί μας πυροβολούν τα πόδια και τα όνειρα»

Ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Χουσεϊν Αμπάς και η Αντζελα Ιωαννίδου από το BDS Greece βρέθηκαν στο στούντιο του 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και μίλησαν για το ποδόσφαιρο και την Παλαιστίνη με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας ντοκιμαντέρ «¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!» στον κινηματογράφο Στούντιο New Star Art cinema, την Κυριακή 27/10 παρουσία του σκηνοθέτη Cristian Pirovano.


Ο Χασάν Αμπάς είναι 26 ετών και μόλις πριν από λίγο καιρό έγινε ο πρώτος πρόσφυγας που έβγαλε δελτίο ποδοσφαιριστή από την ΕΠΟ και αγωνίζεται στον Ηφαιστο Νίκαιας. Μίλησε για το ταξίδι του από την Παλαιστίνη στην Ελλάδα, το 2016. Περιέγραψε πως έφτασε από το καμπ της Σάμου στα αυτοσχέδια καμπ του λιμανιού του Πειραιά, την πρώτη του γνωριμία με τον Πέτρο Κόκκαλη – ο οποίος τον είδε να παίζει ποδόσφαιρο έξω από μία σκηνή στο λιμάνι- το μεγάλο βήμα για την Ελπίδα Προσφύγων, εκεί όπου όπως λέει άλλαξε η ζωή του. Παράλληλα, περιέγραψε το τι σημαίνει για τον παλαιστινιακό λαό το ποδόσφαιρο και πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. 

«Πέρασα στη Σάμο από την Τουρκία μετά από πάρα πολλές προσπάθειες. Ηταν χειμώνας, πολλές φορές είχα προσπαθήσει αλλά πάντα οι Τούρκοι μας γυρνούσαν πίσω. Τα κατάφερα τον χειμώνα του 2016. Όταν έφτασα στη Σάμο άρχισα να αναπνέω ξανά, άρχισα να νιώθω ασφάλεια. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω πως το έκανα όλο αυτό, ήταν κόσμος γύρω μου, οικογένειες με παιδιά, κάποιοι είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους στο ταξίδι. Εμεινα αρχικά στο καμπ της Σάμου κι έπειτα ταξίδεψα και βρέθηκα στον Πειραιά, στο λιμάνι ήταν επτά σημεία όπου βρισκόταν πρόσφυγες και σε κάθε ένα από αυτά ήταν 2.000 με 3.000 άνθρωποι. Εμεινα εκεί για έξι μήνες, κάναμε μπάνιο με κρύο νερό, περιμέναμε με τις ώρες για το φαγητό και πολλές φορές δεν αρκούσε.

Δεν είχα τίποτα, δεν είχα κανέναν, δεν μπορούσα να δουλέψω, να σπουδάσω, έτσι απλώς έπαιζα μπάλα έξω από την σκηνή, είπα στον εαυτό μου, δεν ξέρω να κάνω κάτι απλώς να παίζω ποδόσφαιρο που δεν χρειάζεται να ξέρεις την γλώσσα, κάποια στιγμή συνάντησα εκεί τον Πέτρο Κόκκαλη και μου είπε πως ετοιμάζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα και θα σε βοηθήσουμε αλλά έπειτα πήγα στον Σκαραμαγκά και άρχισα μόνος μου να ψάχνω τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα που ήρθα σε επαφή ήταν ο Ατρόμητος Κερατσινίου με βοήθησαν αλλά ήταν δύσκολο γιατί δεν είχα τα χαρτιά μου, έτσι σκέφτηκα ότι επίσημα δεν μπορώ να παίξω και αποφάσισα να παίζω για την Hope Refugees όπου πρόσφυγες έπαιζαν ποδόσφαιρο και δεν είχε σημασία από πού έρχεσαι», είπε αρχικά ο Χουσεϊν Αμπάς.

Η Αντζελα Ιωαννίδου περιέγραψε τους στόχους και τις δράσεις του κινήματος BDS, ενώ μίλησε και για την επιλογή του BDS Greece να φέρει στην Ελλάδα την συγκεκριμένη ταινία η οποία απαγορεύτηκε στην Αυστρία διότι ασκεί κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Ξεκαθάρισε πως το BDS είναι ένα ειρηνικό, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ` ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες.

«Ο πρώτος λόγος που φέραμε αυτή την ταινία ήταν γιατί απαγορεύτηκε στην Αυστρία, μας έκανε τρομερή εντύπωση, ενώ είχε προγραμματιστεί η πρεμιέρα, η εταιρία διανομής αποφάσισε ότι δεν θα παιχτεί γιατί ασκούσε κριτική στο Ισραήλ», θα πει μεταξύ άλλων η Αντζελα Ιωαννίδου. «Το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο άθλημα των παλαιστινίων». Ο Χουσεϊν θα συμπληρώσει: «Ηταν πάντα το όνειρό μου από παιδάκι στην Παλαιστίνη να παίξω ποδόσφαιρο, να γίνω μεγάλος ποδοσφαιριστής. Όμως στην Παλαιστίνη ήταν πάρα πολύ δύσκολα, ακόμη και να παίξω έξω από το σπίτι μου ήταν δύσκολο, ήταν κάτι τόσο απλό αλλά η οικογένειά μου φοβόταν μήπως δεν γυρίσω γιατί οι Ισραηλινοί σε σταματούσαν, έπαιρναν παιδιά από τις προπονήσεις, ακόμη και πυροβολισμούς είχαμε, είχαν σταματήσει και μένα τον ίδιο, είχαν πυροβολήσει τα φώτα όταν παίζαμε ποδόσφαιρο. Το Ισραήλ δεν θέλει η Παλαιστίνη να έχει μεγάλους ποδοσφαιριστές, δεν θέλει να αναπτυχθεί η Εθνική ομάδα της Παλαιστίνης.

Μαζί στο στούντιο η Βάγια, επίσης μέλος του BDS Greece που ανέλαβε το ρόλο της διερμηνείας και την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και την βοήθειά της.

https://www.facebook.com/events/2516896971879357/




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο