ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019

Κ. Πιροβάνο: Ο σκηνοθέτης του «Yalla Yalla» στο Κόκκινο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Πιροβάνο: Ο σκηνοθέτης του «Yalla Yalla» στο Κόκκινο

Βρέθηκε σε καμπ προσφύγων στην Παλαιστίνη χωρίς να γνωρίζει κανέναν… Όμως μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στο σπίτι 55χρονου που τον έπεισε να τον ακολουθήσει υποστηρίζοντας πως γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο θα κατακτούσε η Εθνική Αργεντινής το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο σκηνοθέτης της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Yalla Yalla-Ποδόσφαιρο, πάθος και αντίσταση», Κριστιάν Πιροβάνο βρέθηκε στο στούντιο του 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή Σκορ στο Κόκκινο και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει μια ταινία για την Παλαιστίνη, την Ισραηλινή κατοχή και το ποδόσφαιρο.


 «Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε στα τέλη του 2012 σε ένα καμπ προσφύγων στην Καλάντια. Ο Μοχάμεντ με βοήθησε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εκεί όταν κάποια παιδιά δεν είδαν με καλό μάτι την άφιξή μου στο καμπ με μια φωτογραφική μηχανή, τότε δεν καταλάβαινα τους λόγους αλλά πλέον τους κατανοώ, στα καμπ προσφύγων έχουν τους δικούς τους νόμους, είδαν ξαφνικά κάποιον με μια κάμερα και το ένιωσαν σαν απειλή.

Με προσκάλεσε για καφέ στο σπίτι του και εκεί μου είπε πως έχει την τέλεια ιδέα για να κατακτήσει η Εθνική Αργεντινής το Μουντιάλ και πρέπει να βρει έναν τρόπο για να στείλει γράμμα στον πρόεδρο. Και εκεί που συζητούσαμε γι αυτό, σε μια σουρεάλ κατάσταση, ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί, τον ρώτησα τι ήταν, μου είπε βεγγαλικά, αυτό ακουγόταν όλο και πιο έντονα. Τελικα ήταν 50 άτομα που διαμαρτυρόταν για κάποιο λόγο και πυροβολούσαν στον αέρα.

Η πρώτη εικόνα που είδαμε όταν πέρασαν αυτά τα άτομα, ήταν κάποια παιδιά να μαζεύουν τις σφαίρες, όσο για το μυστικό του Μοχάμεντ, επέμενε πως για να κερδίσει η Αργεντινή το Μουντιάλ ήταν να παίξει ο Ρικέλμε. Με αφορμή αυτή την ιστορία, συζητήσαμε με τον άλλο σκηνοθέτη, τον Φερνάντο Ρομανάτσο για το πώς θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο ζητήματα, το ποδόσφαιρο και την κατοχή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη», θα πει αρχικά.

Η Μπάρτσα, η Ρεάλ και το συναίσθημα της νίκης

Ο Κριστιάν έμεινε στην Παλαιστίνη σχεδόν έναν χρόνο και το συμπέρασμα που έβγαλε μετά τα όσα έζησε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος διαφυγής και πάντα σχετίζεται με τα συναισθήματα. Στην Παλαιστίνη όλοι υποστηρίζουν είτε την Ρεάλ Μαδρίτης, είτε την Μπαρτσελόνα και πιστεύω πως επειδή πρόκειται για δύο μεγάλες και δυνατές ομάδες, σχετίζεται με κάποιο τρόπο με το συναίσθημα της νίκης. Οπου κι αν πας, σε μικρά χωριά με λίγα σπίτια, φτωχικά σπίτια, θα δεις σίγουρα μια σημαία της Μπάρτσα ή της Ρεάλ Μαδρίτης και τα παιδιά να παίζουν μπάλα με φανέλες του Μέσι και του Κριστιάνο».

Οι στιγμές της καθημερινότητας των Παλαιστινίων θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του 41χρονου σκηνοθέτη. «Υπάρχει μια μικρή ιστορία, την πρώτη φορά που βρέθηκα εκεί και δεν ήξερα κανέναν… Για να μπω στη χώρα είχα κάποια ζητήματα αλλά όχι κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όμως η οικονομική κατάσταση ήταν λίγο δύσκολη καθώς όλα ήταν λίγο πιο ακριβά απ ότι φανταζόμουν γι αυτό και τηλεφώνησα στον Αλάν, έναν νεαρό 33 ετών, συναντηθήκαμε να συζητήσουμε για το πρότζεκτ να βγάλω φωτογραφίες, εκεί μίλησε για λίγο στο τηλέφωνο με κάποιο και μετά μου είπε ‘έλα πάμε σπίτι’. Όταν φτάσαμε σπίτι ήταν εκεί ο πατέρας του ο Αχμέτ, με καλωσόρισε θερμά και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ξεκρεμάσει κάποια κλειδιά απ τον τοίχο να μου τα δείξει και να μου πει: ‘Καλώς ήρθες, εδώ είναι το σπίτι σου’. Και δεν είχαμε καν κάποια σχέση, δεν με γνώριζαν μέχρι τότε, την πρώτη φορά έμεινα τρεις μήνες και την επόμενη δύο μήνες σαν να είμαι μέλος της οικογένειας».

Τα πάντα στην Παλαιστίνη εξαρτώνται από τι θέλουν οι Ισραηλινοί

 Για την ταινία – ντοκιμαντέρ, ο Κριστιάν Πιροβάνο θα πει: «Αυτό που θέλαμε να δείξουμε ήταν η καθημερινότητα στην Παλαιστίνη και πως κάποια δικαιώματα που έχουν όλοι, να κινηθούν ελεύθερα, να παίξουν μπάλα, να είναι πολίτες σε μια χώρα, αυτά τα δικαιώματα οι Παλαιστίνιοι δεν τα έχουν, η καθημερινότητά τους είναι πολύ σκληρή και αυτό ακριβώς θέλαμε να τονίσουμε και να μείνει στον θεατή. Τα πάντα στην Παλαιστίνη εξαρτώνται από τι θέλουν οι Ισραηλινοί. Η ζωή τους είναι κατά βούληση του ισραηλινού στρατού».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας θύμισε πως στις 18 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας στο Τελ Αβίβ ανάμεσα στην Εθνική Αργεντινής και την Εθνική Ουρουγουάης, τονίζοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει διεθνή προσπάθεια για μποϊκοτάζ του συγκεκριμένου παιχνιδιού από τα κινήματα των πολιτών που στηρίζουν την Παλαιστίνη με σύνθημα «Μην πάτε». Τόνισε, παράλληλα, το πόσο σημαντικό είναι το αθλητικό μποϊκοτάζ που «τρέχει» το BDS, λέγοντας πως κάποιες φορές «έχει απρόσμενα θετικά αποτελέσματα».

«Η βάρβαρη απαγόρευση στην Αυστρία»

Για την απαγόρευση της ταινίας στην Αυστρία: «Στην αρχή δεν χωρούσε στο μυαλό μου πως ένα έργο θα μπορούσε να λογοκριθεί για πολιτικούς λόγους το 2019, ένιωσα αγανάκτηση, το BDS είχε υπογράψει το συμβόλαιο, το είχε προπληρώσει, και τέσσερις μέρες πριν από την πρεμιέρα, λόγω των πιέσεων που ασκούσαν μέσω social media ισραηλινές οργανώσεις, ακύρωσαν την προβολή, το μόνο που κατάφεραν με αυτούς τους βάρβαρους τρόπους ήταν τελικά να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος»

Για το BDS Greece: «Μπορώ μόνο να τους ευχαριστήσω για τη δουλειά που έχουν κάνει και για την οργάνωση που ήταν από τις καλύτερες που έχουν γίνει. Τώρα προσπαθούμε να πάμε το Yalla Yalla και σε άλλες πόλεις και είναι εξαιρετική ιδέα η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας. Μακάρι σύντομα να καταφέρουμε να κάνουμε ένα βιβλίο με το όνομα «Παλαιστίνη από μέσα». Για την Εθνική Αργεντινής: «Νομίζω ότι έχουμε βελτιωθεί. Και προτεραιότητα έχει το κάλεσμα να μην παίξουν στο Τελ Αβίβ».

Η αφιέρωση στον Μοχάμεντ

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Μοχάμεντ Αλι Κάτρι, «δούλευε στην ομοσπονδία της Παλαιστίνης, ζούσε σε ένα καμπ προσφύγων όπως χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κάποια στιγμή προσπάθησε να γλιτώσει ένα δεκάχρονο παιδί από το να το συλλάβουν οι Ισραηλινοί και η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν μια σφαίρα στο στήθος. Γι αυτό πάντα αφιερώνω την ταινία στον Μοχάμεντ, θέλουμε να τιμήσουμε τον ίδιο και την οικογένειά του». Για το τέλος, ο Κριστιάν Πιροβάνο έστειλε χρόνια πολλά στην μητέρα του που άκουγε την εκπομπή από το Μπουένος Αϊρες και σήμερα έχει γενέθλια. 

Η ταινία θα προβάλλεται ως τις 2 Νοεμβρίου στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης Στούντιο new star art cinema (Σταυροπούλου 33, Αθήνα) και αποτελεί μέρος του προγραμματισμού των εκδηλώσεων του BDS Greece για τον χειμώνα 2019/2020. Ώρα προβολών 20:15.
Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στην Αρτα και έπειτα από λίγες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της Κρήτης. 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο