ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

Κ. Παπαζάχος: Χωρίς αντισεισμική θωράκιση τα κτίρια της μετά Εμβέρ εποχής στην Αλβανία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Παπαζάχος: Χωρίς αντισεισμική θωράκιση τα κτίρια της μετά Εμβέρ εποχής στην Αλβανία

Το πρόβλημα που υπάρχει με το σεισμό στην Αλβανία είναι οι επιπτώσεις που είχε, δηλώνει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» σημειώνοντας ότι η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων στην εποχή του Ε. Χότζα ήταν καλύτερη από τη σημερινή.


«Το ρήγμα εκεί είναι γνωστό απ` την αρχαιότητα, είναι χαρτογραφημένο και έχει υψηλή σεισμικότητα. Η έκπληξη βρίσκεται στο ότι τα νεότερα κτίρια είναι χειρότερα από τα παλιά. Στην περίοδο του Χότζα υπήρχε κάποιος στοιχειώδης αντισεισμικός κανονισμός. Καταρρέοντας το αλβανικό κράτος με την απότομη ανάπτυξη που υπήρχε, τα νέα τουριστικά καταλύματα και έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής και κανονισμού οδηγηθήκαμε στο ότι τα νεότερα κτίρια είναι χειρότερα από τα παλιά» σημείωσε συγκεκριμένα.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πολύ λιγότερη αντισεισμική θωράκιση από αυτή που θα έπρεπε για μια περιοχή με τόσο έντονη σεισμικότητα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων στην Ελλάδα ο κ. Παπαζάχος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι νέοι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι πολύ πιο αυστηροί ωστόσο υπάρχουν δύο προβλήματα. Ότι οι κανονισμοί άλλαξαν πολύ πρόσφατα σε σοβαρό επίπεδο ουσιαστικά μετά το 1995. Από το `95 τα κτίρια κατασκευάζονται με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και όσον αφορά τις σεισμικές δράσεις που αντέχουν αλλά και τα κατασκευαστικά προβλήματα που είχαν εντοπίσει οι μηχανικοί. Εκτός από τα παλαιότερα κτίρια, μεταξύ αυτών και τα ιστορικά, έχουμε και μια σειρά κτιρίων στη χώρα μας που έχουν χτιστεί μετά το 1995 αυθαίρετα, χωρίς επίβλεψη, μελέτη και τα οποία με σειρά νομοθετημάτων προσφάτως έχουν νομιμοποιηθεί. Δεν είναι όλος ο δομικός ιστός της χώρας μας στην κατάσταση που πρέπει να είναι».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο