| Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς Κομισιόν: Θα λάβετε μέτρα για την αστυνομική βία;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς Κομισιόν: Θα λάβετε μέτρα για την αστυνομική βία;

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων εκτεταμένης αστυνομικής βίας, μετά την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ρωτούν την Κομισιόν εάν θα λάβει μέτρα για την αστυνομική αυθαιρεσία.


Ειδικότερα οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους κάνουν λόγο για ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, που ακολούθησαν την πορεία της Παρασκευής 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του δολοφονηθέντα από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τονίζουν πως «σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς, τα στιγμιότυπα ακραίας και αδικαιολόγητης άσκησης βίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Περιστατικό με επτά προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη για μπαλόνια αλληλεγγύης, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κραυγές από αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, καθώς και δεκάδες μαρτυρίες για άγρια καταστολή, αδιάκριτο ξυλοδαρμό και εξευτελισμό προσαχθέντων να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, και από την άλλη ο αρμόδιος υπουργός να υποστηρίζει πως “Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα».

Επιπλέον αναφέρουν πως «το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και δεδομένου ότι η Επιτροπή επαγρυπνεί όσον αφορά την τήρηση του κεκτημένου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων που αφορούν τα ως άνω θεμελιώδη δικαιώματα».

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ζήτημα της αστυνομικής βίας αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως  «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο