ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Μεγάλο το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη στην Πάτρα- Οι παράγοντες που επηρεάζουν


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μεγάλο το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη στην Πάτρα- Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Για τα αυξημένα ποσοστά μικροσωματιδίων που παρατηρούνται αρκετές ημέρες μέσα στον Χειμώνα στην ατμόσφαιρα της αχαϊκής πρωτεύουσας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Καθηγητής του Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης.


Όπως εξήγησε ο καθηγητής το φαινόμενο αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και έχει ενταθεί την περίοδο της κρίσης. Εδώ και κάμποσο καιρό το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σταθμών στην πόλη όπου καταγράφεται η αέρια ρύπανση σε επίπεδο γειτονιάς και όχι σε μεμονωμένα σημεία όπως γινόταν παλαιότερα.

«Έχουμε καταλήξει ότι όταν το φαινόμενο το ευνοούν οι μετεωρολογικές συνθήκες και κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω της αυξημένης καύση των ξύλων έχουμε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά σωματίδια τα οποία έχουν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Κυρίως κατά τις απογευματινές βραδινές ώρες που καίγονται περισσότερο τα τζάκια…

Η άπνοια και η απουσία βροχή βοηθούν ώστε αυτά να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη τις μικρομετεωρολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Η Πάτρα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, έχει προς τα βόρεια, προς το Ρίο δηλαδή, πολύ περισσότερο άνεμο από ότι μέσα στην πόλη. Συχνά προς τα βόρεια οι ποιότητα του αέρα είναι καλή ενώ στις Νότιες συνοικίες υπάρχει πρόβλημα».

Όπως εξήγησε ο κ. Καζαντζίδης τα 25 γραμμάρια είναι η οριακή τιμή σε ετήσια βάση, γιατί παίζει ρόλο και η μακροπρόθεσμη έκθεση σε όλα αυτά, που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.., ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει το ίδιο όριο πολύ πιο χαμηλά, στο 10.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών:  «Υπάρχει ένα σύμπλεγμα αιτιών που προκαλεί την αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Πολλές φορές σκεφτόμαστε με στεγανά όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα θεωρούμε ότι τα αυτοκίνητα είναι μια κύρια πηγή ρύπανσης αλλά όπως έχουν εξελιχθεί οι κινητήρες τα τελευταία χρόνια, εκπέμπουν πάρα πολύ λίγα μικροσωματίδια».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καζαντζίδης υπάρχει μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, προσθέτοντας ότι το να επιχειρηθεί καθολική απαγόρευση των τζακιών στις πόλεις είναι εξωπραγματικό.  

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια προειδοποίηση του κοινού για τις καιρικές συνθήκες. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει κάποιους είδους προτροπή να μην καίμε ξύλα και μακροπρόθεσμα να βρούμε κάποιους άλλους τρόπους. Για παράδειγμα η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα που είναι το πλέον καθαρό μέσο θέρμανσης, σε σχέση με το πέλετ και το πετρέλαιο, θα βοηθούσε πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο