ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Β. Μόρας: «Ο ρατσισμός δεν έχει λίγο ή πολύ, πρέπει να τους απομονώσουμε»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Β. Μόρας: «Ο ρατσισμός δεν έχει λίγο ή πολύ, πρέπει να τους απομονώσουμε»

Ο Λαρισαίος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Βαγγέλης Μόρας μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή για την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής του Άρη, Αμπού Μπα κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΛ – Άρης, το προηγούμενο Σάββατο.


«Η αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα μεμονωμένο γεγονός, να ήταν πέντε φίλαθλοι, δεν το ακούσαμε καν εμείς εκείνη την στιγμή, ήταν η αντίδραση του παίκτη που μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε. Δεν έχει να κάνει με τους φιλάθλους της ΑΕΛ, δεν είναι ωραίο να πιστεύουν μερικοί ότι έχει να κάνει με τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΛ ή τον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδας τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν έχει να κάνει, έχει να κάνει με ανθρώπους οι οποίοι έχουν έλλειψη παιδείας, είναι ανεγκέφαλοι, όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στο γήπεδο για να βρίσουν ή να αποδοκιμάσουν ή να κάνουν ένα ρατσιστικό σχόλιο σε έναν αντίπαλο τους θεωρώ απλά ανεγκέφαλους και δεν έχουν θέση στο κομμάτι του αθλητισμού.

Η συμπεριφορά τριών τεσσάρων δεν χαρακτηρίζει όλο τον κόσμο της ΑΕΛ, γι’ αυτό είπα πως είναι μεμονωμένο και γι’ αυτό μίλησα για ισόβιο αποκλεισμό. Όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί δεν υπάρχει οργάνωση για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Στην Αγγλία συγκεκριμένα έγινε και πρόσφατα να αποκλειστεί δια βίου οπαδός για παρόμοιο λόγο. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε.

Το πράγμα είναι αυτό αλλά το πάμε αλλού και η αλήθεια είναι πως ψιλοχάνεται λίγο με τις ανακοινώσεις και όλο αυτό τελικά χάνουμε την ουσία και αυτό είναι το απογοητευτικό. Όλοι και εμείς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ότι λέμε, κάποιοι παίκτες του Άρη που έκαναν δηλώσεις μετά το ματς θα πρέπει και αυτοί να προσέχου τι λένε, δεν θυμάμαι ποιος είπε πως ‘έχει ξανασυμβεί στη Λάρισα, έτσι μου είπαν’, όχι όμως δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, εγώ προσωπικά το γνωρίζω, δεν έχει ξανασυμβεί, να προσέχουμε τι λέμε, να μην δυναμιτίζουμε καταστάσεις σε ένα μεμονωμένο περιστατικό από κάποιους ανεγκέφαλους

Ηταν η αντίδραση του παίκτη που μας έβαλε σ αυτή τη διαδικασία, ήταν στεναχωρημένος και πρέπει να σταθούμε σ αυτό. Ο ρατσισμός δεν έχει λίγο ή πολύ, είναι ρατσισμός και πρέπει να σταθούμε σ αυτό και το πώς θα τον εξαλείψουμε τελείως, δεν έχει να κάνει ούτε με την Ελλάδα – που κάποιος είπε δεν τιμάει την Ελλάδα – δεν θέλω να τα ακούω αυτά γιατί ούτε ο Έλληνας έχει δείξει στην ιστορία του ότι είναι ρατσιστής, ούτε ο Λαρισαίος οπότε να προσέχουμε γιατί καμιά φορά αντί να κάνουμε καλό, δυναμιτίζουμε την κατάσταση περισσότερο. Μετά το χάνουμε και αρχίζει και μία κόντρα η οποία δεν είναι καθόλου καλή».

Για τις κινήσεις που γίνονται θεσμικά ενάντια στον ρατσισμό: «Αρκετές δεν είναι, είναι καλό να γίνονται πρωτοβουλίες να βλέπει ο κόσμος, καινούργιες γενιές έρχονται, πρέπει να μαθαίνουν, πρέπει να βλέπουν πως κάτι καλό γίνεται, πως ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει και όχι να διχάσει, θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια τέτοιου είδους ενέργειες. Αλλά το πώς θα το σταματήσεις και πως θα το εξαλείψεις, αν δεν πάρουν αποφάσεις οι μεγάλοι, αυτοί που αποφασίζουν, αυτοί που προστατεύουν κάποιους φιλάθλους όταν κάνουν επεισόδια, αυτά που ζούμε πολλές δεκαετίες πλέον στην Ελλάδα, αν δεν πάρουν αυτοί αποφάσεις να τα σταματήσουν, δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Θα υπάρχουν μονίμως τέτοιου είδους γεγονότα που το μόνο που θα κάνουν είναι να μας χαλάνε τις Κυριακές.

Ο ποδοσφαιριστής πάντοτε αντιδρά, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και να φύγει από το γήπεδο, να μην αγωνιστεί. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι που ζήτησαν κάποιοι να σταματήσει, δεν ήταν κάτι οργανωμένο, κάτι που ακούσαμε και ήταν συνεχόμενο για να μπορεί ο διαιτητής να πάρει μια απόφαση να σταματήσει το παιχνίδι, δεν μπορούσε να σταματήσει το παιχνίδι και το λέω με όλη την ειλικρίνεια, το άκουσε ο παίκτης, ο πρώτος που θα σταματούσε θα ήμουν εγώ, να σηκωθούμε να φύγουμε από το γήπεδο μήπως και το καταλάβουν, αλλά δεν ήταν τέτοια περίπτωση, δεν ήταν κάτι οργανωμένο. Αυτούς τους δύο τρεις μπορούμε να τους απομονώσουμε και είναι καλό που το συζητάμε για να τους απομονώσουν και οι άλλοι φίλαθλοι.

Για την πρωτοβουλία του ΠΣΑΠ να συμμετάσχει στο φιλικό αλληλεγγύης των Αλβανών σεισμόπληκτων: «Μέσω του αθλητισμού μπορείς να περάσεις ότι θέλεις, όποιο μήνυμα θέλεις, εμείς οι ποδοσφαιριστές και μεμονωμένα ο καθένας να προσπαθούμε κάθε φορά να περνάμε κάποιο μήνυμα που νιώθουμε ότι θα κάνει καλό. Τα παιδιά έχουν σαν ινδάλματα τους ποδοσφαιριστές και πρέπει να δίνουμε σωστά παραδείγματα, όπου μπορούμε να περνάμε μηνύματα για τον αθλητισμό και τη ζωή γενικά, ας το κάνουμε».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο