ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Π. Κόκκαλης: Τέλος στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Π. Κόκκαλης: Τέλος στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η σημαία που ξεκινά την κατάργηση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος, η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ, μία σαφέστατη απόφαση η πολιτική να καθοδηγεί την αγορά και όχι το αντίστροφο. Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κατά αυτού, ούτε το ίδιο με το φασιστικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο που αρνείται την επιστήμη και την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Η ανάγκη είναι να ανταποκριθούμε στο διπλό αίτημα, αφενός της επιστημονικής κοινότητας που έχει ζωγραφίσει ξεκάθαρα την εικόνα του μέλλοντος σε κατάσταση κλιματικής αδράνειας -που δεν είναι καθόλου καλή- και έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αφετέρου των νέων στους δρόμους που ζητούν να εφαρμόσουμε τα επιστημονικά ευρήματα», είπε ο κ. Κόκκαλης.

«Πρέπει», συνέχισε, «να προχωρήσουμε σε μία πρωτοφανή σε μέγεθος, ταχύτητα και ένταση προσπάθεια μετασχηματισμού ενός μεγάλου ποσοστού των συστατικών της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ευρωπαϊκή "Πράσινη Συμφωνία" είναι ο πρώτος τέτοιου είδους σαρωτικός οδικός χάρτης για το μέλλον που ψηφίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο», την ώρα που είναι μεγάλο ζητούμενο για τις αμερικανικές εκλογές και για πολλές εθνικές κυβερνήσεις.

«Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα που προφανώς δεν λύνεται σε επίπεδο Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, «αλλά η ψήφιση, το παράδειγμα που δίνει η Ευρώπη, το γεγονός ότι μπορεί να το κάνει, αποτελεί παράδειγμα και δείχνει δρόμους για δεκάδες άλλες χώρες που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θέλουν να συμμετέχουν» στην αντιμετώπισή τους, αν και «η Αμερική δεν είναι μία από αυτές, είναι σε μία "Μαύρη Διεθνή" από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία του Μπολσονάρου, η Ρωσία του Πούτιν, η Σαουδική Αραβία, που δεν έχουν αυτή την αντίληψη».

«Για την ίδια την Ευρώπη, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει έναν παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο διπλωματικά και οικονομικά, έχοντας πράγματι αποδείξει τα τελευταία 20 χρόνια ότι μπόρεσε να αποσυνδέσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων από την αύξηση του ΑΕΠ .. να δώσει το παράδειγμα, να είναι η Ευρώπη που θα είναι πρωτοπόρος σε αυτή την νέα οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό το πρόγραμμα περιγράφει για πρώτη φορά ολιστικά θέματα νομικής κατοχύρωσης, ασφαλούς και καθαρής ενέργειας, θέματα βιομηχανίας και κυκλικής οικονομίας, θέματα κινητικότητας και μεταφορών, αλλά και θέματα που αφορούν κυρίαρχα την γεωργική παραγωγή και την ασφάλειά της από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, ενώ «συμπεριλαμβάνει την διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και για πρώτη φορά προβάλλει την φιλοδοξία της μηδενικής ρύπανσης στο περιβάλλον, της αέριας ρύπανσης, την κατάργηση των χημικών και των φυτοφαρμάκων, για να δημιουργήσει ένα πιο υγιές κλίμα για τους πολίτες της Ευρώπης. Τέλος, αντιμετωπίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης και της δίκαιας μετάβασης, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, την εξωτερική πολιτική ... όπως π.χ. την "πράσινη πολιτική" για τα δυτικά Βαλκάνια, που μας αφορά άμεσα -γιατί έχουμε στα δυτικά Βαλκάνια 16 βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, που ρυπαίνουν περισσότερο από το σύνολο των 250 ανθρακικών μονάδων στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε εξάλλου το φαινόμενο της διαφορετικής στάσης μελών της ευρωομάδας της Αριστεράς στην ψηφοφορία (άλλοι όπως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ, άλλοι κατά, κάποιοι απείχαν), λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν ήταν μία καλή στιγμή. Εμείς πιστεύουμε ότι ο χώρος της δίκαιας πράσινης μετάβασης είναι προνομιακός για την Αριστερά του 21ου αιώνα ... φάνηκε ότι δεν το έχουμε καταφέρει αυτό στην ευρωομάδα της Αριστεράς, έγιναν και κάποιοι κακοί χειρισμοί από την απειρία της Γαλλίδας προέδρου μας που πήρε μία μαξιμαλιστική, βερμπαλιστική θέση περί κατάργησης της ελεύθερης αγοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι η "Πράσινη Συμφωνία" είναι η σημαία που ξεκινά την κατάργηση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος, η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ, μία σαφέστατη απόφαση η πολιτική να καθοδηγεί την αγορά και όχι το αντίστροφο. Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κατά αυτού, ούτε το ίδιο με το φασιστικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο που αρνείται την επιστήμη και την κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται ότι την επόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», που συνδιοργανώνουν η κίνηση πολιτών Κόσμος και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, στις 18.00, στον πολυχώρο Atraktos (Μαραθωνομάχων 8, Αθήνα), με ομιλητές τους Γιάννη Δραγασάκη, Πέτρο Κόκκαλη και Γιώργο Σταθάκη.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο