ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Για 100 ασθενείς που περίμεναν χειρουργείο η επέμβαση... αναβάλλεται


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Για 100 ασθενείς που περίμεναν χειρουργείο η επέμβαση... αναβάλλεται

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Στην αναβολή όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων προχωρά από σήμερα το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί οι περίπου 100 ασθενείς της λίστας χειρουργείου που είχαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για αυτή την εβδομάδα ότι ματαιώνονται τα ραντεβού τους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στο προαύλιο του νοσοκομείου.


Οι μηδενικές προσλήψεις και ο συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει στόχο την εξυπηρέτηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που μαζί με τοπικούς φορείς προγραμματίζουν κινητοποίηση την Τετάρτη, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με αίτημα την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας και την αποτροπή της διάλυσης του ΕΣΥ.  

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 9:00 το πρωί, υγειονομικοί εργαζόμενοι και μέλη φορέων και συλλογικοτήτων της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απαξίωσης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την Πέμπτη 16.1.2020 μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή γιατρών της πενταμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δεκάδων υγειονομικών εργαζόμενων και μελών τοπικών φορέων, συλλόγων και επιτροπών καθώς και εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος, που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα αδυναμίας και μείωσης των εκτελούμενων επεμβάσεων.

Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη δύο κοινωνικών φαρμακείων αλληλεγγύης, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν υγείας, με αρχής γενομένης την κινητοποίηση της Τετάρτης στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και στη συνέχεια με τη συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού η οποία οδηγεί καθημερινά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απειλούν με αναστολή λειτουργίας δυο τμημάτων, του ακτινολογικού και του αναισθησιολογικού που αποτελούν κρίσιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων.

Επίσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι δεν αναπλήρωσε τους εργαζόμενους που αποχώρησαν με συνταξιοδοτήσεις και ακύρωσε την προκήρυξη του Μάιου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο όπως υπογραμμίζουν την εξυπηρέτηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Αγία Όλγα, η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων εντάσσεται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο -όπως αυτό διατυπώθηκε από τον αγγελιοφόρο της κυβέρνησης Π.Ι.Σ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), το πλάνο δηλαδή της ένταξης ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επικράτηση αυτής της λογικής τονίζουν, της μερικής ή καθολικής άλλοτε ιδιωτικοποίησης περνά ως συνήθως από τον συνειδητό εκφυλισμό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι με τις ΣΔΙΤ δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες και το σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό, καθώς όπως εξηγούν, θα μετακυλίεται με συνεχή τρόπο το κόστος περίθαλψης στους ασθενείς, θα διευρύνονται οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί των πιο φτωχών στρωμάτων από μια αξιόπιστη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα ενώ την ίδια ώρα θα λεηλατείται η δημόσια περιουσία από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους συλλόγους των ασθενών, τα μέλη των τοπικών κοινωνιών και τους εργαζόμενους στις δομές υγείας να προασπίσουν το δημόσιο αγαθό της υγείας και να αποτρέψουν την διάλυση του ΕΣΥ.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο