ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Κινητοποιήσεις στην Agrotica προετοιμάζουν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κινητοποιήσεις στην Agrotica προετοιμάζουν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη

Ιάσων Μπάντιος - Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο αγρότες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εισακουστούν τα αιτήματα τους.


Δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι αγρότες, μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έκαναν αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Ρίζος Μαρούδας έκανε λόγο για «οξυμένα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν σε όλους τους τομείς οι αγρότες, ενώ έστειλε το «μήνυμα» προς την κυβέρνηση ότι οι αγρότες είναι εδώ και παλεύουν τις αντιλαϊκές της πολιτικές. Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής έχουν στηθεί μπλόκα σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Λαμία και Κρήτη.

Παράλληλα ο κ. Μαρούδας κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό με την εμφάνιση των ΜΑΤ στην Καρδίτσα, ενώ έκανε λόγο για «πιέσεις από κυβερνητικούς μηχανισμούς ώστε να μην κατέβουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες».

Απαντώντας σε όσους δηλώνουν ότι τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις δεν φέρνουν τις λύσεις ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «από τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις κερδίσαμε το αφορολόγητο».

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής διεκδικούν:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές

-Αφορολόγητο πετρέλαιο

-Ενίσχυση του ΕΛΓΑ και όχι ιδιωτικοποίηση του

-Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν στο μέλλον για τις κακοκαιρίες του 2019

Ο κ. Μαρούδας υπενθύμισε μάλιστα ότι προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης τους είχε υποσχεθεί για επιστροφή φόρου σε σχέση με το πετρέλαιο, ωστόσο οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο όπως ακριβώς ισχύει και για τους εφοπλιστές. Επίσης οι αγρότες τονίζουν το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει στις εκτιμήσεις των ζημιών που συνέβησαν πέρυσι από την κακοκαιρία.

Ερωτηθείς για το αν θα ζητηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι «ο κ. Βορίδης αρνήθηκε τον Δεκέμβρη να μας συναντήσει και δήλωσε πρόσφατα ότι είναι παράνομες και κατά του κοινωνικού συνόλου οι κινητοποιήσεις μας και ότι δεν θα συναντηθεί μαζί μας».

«Πέρυσι η ΝΔ ήταν στα μπλόκα, τώρα έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι» ανέφερε στη συνέχεια και δήλωσε πως σε σχέση με τις περσινές κινητοποιήσεις «μας έχουν τσακίσει στα αγροτοδικεία αλλά δεν θα ιδρώσει το αυτί μας και δεν θα μας φοβήσουν».

Από την μεριά του ο Χρήστος Καμτσής από την Πέλλα δήλωσε ότι το 2019 παρά την κακοκαιρία ήταν πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο καλλιέργειας, ωστόσο ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι πολύ χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι μεγάλοι έμποροι δεν τους επιτρέπει να βγάλουν τα προς το ζην.

Η αγρότισσα από το Αμύνταιο Διαμάντω Κρητικού σημείωσε ότι «κάθε χρόνο ακούγονται τα προβλήματα μας για τον απλό λόγο ότι δεν λύνονται», τονίζοντας ότι «παλεύουμε μόνοι μας προσφέροντας πολλά στην οικονομία της Ελλάδας». Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο της διερωτήθηκε, «ποια γυναίκα αγρότισσα αντέχει να δουλεύει μέχρι τα 67 για να πάρει σύνταξη 360 ευρώ τον μήνα;». «Δεν βγαίνουνε στον δρόμο από συνήθεια, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και μέριμνα για τους αγρότες», συμπλήρωσε.

Ιστορικό ρεκόρ από την Agrotica

Ιστορικό ρεκόρ εκθεσιακών συμμετοχών καταγράφει η 28η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, Agrotica, που σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000 εκθετών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΕΘ, η φετινή διοργάνωση είναι εδώ και περίπου δύο μήνες sold out, ενώ έχει καλύψει και το τελευταίο τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, οι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) ανέρχονται στους 2.077 από την Ελλάδα και 45 χώρες, έναντι 1.903 το 2018, 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014. Οι δε εκθεσιακοί χώροι που καλύπτει η Agrotica είναι επιφάνειας 41.000 τ.μ., έναντι 39.000 τ.μ. στην προηγούμενη διοργάνωση. Εκτιμάται μάλιστα πως το οικονομικό αποτύπωμα της 28ης Agrotica στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή θα «μεταφραστεί» σε 30 εκατ.ευρώ.

Την έκθεση θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, και περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν μαζικά και κατά δεκάδες στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο