ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Αλ. Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε μαζί με σχέδιο για μια δίκαιη κοινωνία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε μαζί με σχέδιο για μια δίκαιη κοινωνία

Βίκυ Δρακούλη- «Η σημερινή συγκέντρωση είναι συγκέντρωση πολιτικής δύναμης που ριζώνει στην κοινωνία και και όχι ενός κόμματος που έχασε τις εκλογές» τόνισε από το θεματικό πάρκο Ξυστρή στον Πύργο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά σε Ηλείους, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. «Υπήρξε στρατηγική ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Που είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4%, η καταιγίδα των επενδύσεων, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έμπαιναν την επόμενη εβδομάδα από τις εκλογές, που είναι οι αυξήσεις στους μισθούς -όταν εμείς δώσαμε 11%-, οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους. Όλα αυτά αποδεικνύεται ότι ήταν απατηλές υποσχέσεις» διερωτήθηκε.

Επίσης, σημείωσε ότι αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και «να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Σχέδιο το οποίο υλοποιήθηκε και από τη συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ...βάσισαν όλη την πολιτική επιχειρηματολογία, με τη στήριξη των ΜΜΕ που διέθεταν, δημιουργώντας ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα για την οικονομία». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών θύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε μια άθλια στάση και είχε διχάσει τον ελληνικό λαό, όμως σήμερα «λέει ότι θα την τιμήσει».

«Αυτό δεν είναι υπουργείο Παιδείας είναι υπουργείο Κολεγίων και κολεγιάς», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω υπουργείο αναστέλλει την ίδρυση 38 σχολών στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ψηφίζουν την εξίσωση των πτυχίων μεταξύ ιδιωτικών κολεγίων και δημόσιων πανεπιστημίων. «Αυτή είναι η αξιοκρατία και η αριστεία της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη» και αναφέρθηκε ακόμη στο άδικο σύστημα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στην Παιδεία με την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει τη βάση του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια. «Όταν κάποιος που έγραψε 5, 6 ή 7 στις πανελλήνιες εξετάσεις θα μπορεί να μπει σε ιδιωτικό κολέγιο, τα πτυχία των οποίων εξισώνονται με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων».

Δριμεία κριτική στη κυβέρνηση εξαπέλυσε και για το προσφυγικό υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία λέγοντας ότι το προσφυγικό, που είναι διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα που το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το που ανέλαβαν κατάργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλάξαν πέντε υπεύθυνους υπουργούς για να φτάσουν να πουν ότι κάναμε λάθος, βάζοντας τον κ. Μηταράκη να "βγάλει το φίδι από την τρύπα" ο οποίος όμως δεν έχει ιδέα για το ζήτημα… Αφήσαμε τη Μόρια είχε 5.500 ανθρώπους και σήμερα είναι 28.000. Τότε ήταν η ντροπή του πλανήτη, σήμερα είναι απλά Τρίτη και αύριο Τετάρτη». Υπογράμμισε ότι «το ψέμα και η εξαπάτηση έχουν κοντά ποδάρια και ο λαός σύντομα θα θυμώσει με αυτούς που του υποσχέθηκαν έναν ουρανό πιο γαλανό και έφεραν μπόρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι«εμείς δε θα γίνουμε ποτέ μειοδότες για να διεκδικήσουμε την προοπτική της εξουσίας».

Επιπλέον, για τον χώρο της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά για τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. «Βλέπουμε απολύσεις σε κερδοφόρες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ και οι τράπεζες. Το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση. Το υψηλότερο των τελευταίων 2 ετών» και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναφορικά με το Κοινωνικό Μέρισμα τόνισε ότι 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι ήταν οι φετινοί δικαιούχοι. «Τώρα κατάλαβαν ότι τα «ψίχουλα» που έλεγαν ότι δίναμε εμείς ήταν κάτι σημαντικό».

Για την κατάργηση της 13ης σύνταξης από την ΝΔ είπε ότι «ήταν μόνιμο μέτρο και θα δινόταν στο 100% για όλους το 2021, καθώς για τους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν με στο 100% , για τους μεσαίους στο 50% και για τους υψηλότερους στο 30%... Στα ΜΜΕ παρουσιάζουν πίνακες και αριθμούς με δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, όταν στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν ψηφίσει 200 εκατ λιγότερα για τους συνταξιούχους. Αντί για αυξήσεις θα δουν μειώσεις και τότε ο κόσμος που εξαπατήθηκε θα είναι οργισμένος με την πολιτική της εξαπάτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Για τον χώρο της υγείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα δημόσια νοσοκομεία, αφού χειρουργεία ακυρώνονται, ο φαρμακευτικός σύλλογος μιλά για πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων. «Ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο χώρος των Διοικητών που διορίζει τους κομματικούς εγκάθετους» και μίλησε για «γαλάζιους παππούδες». Με τροπολογία, οι συνταξιούχοι του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ που έχουν προσληφθεί ως μετακλητοί σε κυβερνητικές θέσεις, πλέον θα λαμβάνουν και το μισθό και τη σύνταξη».

Στην εξωτερική πολιτική για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση στα 72" του κ. Μητσοτάκη μπροστά στον Ντ.Τραμπ. Ούτε στην αφωνία της Ουάσινγκτον ή στην απουσία του Βερολίνου. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και όχι μια χώρα ο πρωθυπουργός δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «θα δώσουμε συναίνεση σε οτιδήποτε μπορεί να προχωρήσει μπροστά τη χώρα. Όχι στο λάθος και σε ό,τι δημιουργεί κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος για την Πατρών- Πύργου είπε ότι ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής ακολουθεί εκδικητική πολιτική απέναντι σε αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό γιατί «είχαμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το ακυρώνει και πιθανώς το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει αποζημιώσεις διακινδυνεύοντας τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το έργο δε θα ολοκληρωθεί το 2023 όπως είχαμε δεσμευτεί. Κάθε μέρα χάνουμε αθώες ζωές εξαιτίας της αθλιότητας» και πρόσθεσε ότι «πολιτικά παιχνίδια μπορείς να παίζεις, με τις ανθρώπινες ζωές όμως δεν μπορείς. Να κάνει πίσω στον παράλογο σχεδιασμό και να αφήσει τους εργολάβους να τελειώσουν το έργο μέχρι το 2023».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ηλεία με τη συνάντηση, που είχε με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζα στο δημαρχείο στα Λεχαινά, όπου μονοπώλησε το θέμα της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. «Είμαι ανήσυχος και φοβάμαι ότι θα πάει στις καλένδες το έργο της Πατρών- Πύργου. Είναι μια λάθος τακτική, η οποία μας οδηγεί σε κινδύνους και θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, που έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις, η εμπειρία μου λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει πολλούς και νομίζω ότι δεν θα δώσει ένα τόσο μεγάλο έργο με ανάθεση. Συνεπώς να το ξανασκεφτούν, διότι οι πολίτες της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι β’ κατηγορίας και ο φόρος αίματος είναι μεγάλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, όπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στο συνομιλητή του ότι στα φοιτητικά του χρόνια είχε σκεφθεί ένα σχέδιο, για ένα πρότυπο χωριό- πόλη στην Αρχαία Ολυμπία, που συνδύαζε την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους με το αισθητικό τοπίο της περιοχής. Έπειτα ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου δήλωσε εντυπωσιασμένος και στάθηκε ιδιαίτερα στον κρόνιο λόφο, όπου το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία πολύ κοντά σε αυτόν δασική έκταση είχε γίνει στάχτη και παρατήρησε ότι το δάσος αποκτά και πάλι ζωή, ένα νέο πνεύμονα πρασίνου. Επίσης του έδειξαν πως φτιάχνεται το στεφάνι από ελιά, που έδιναν στους Ολυμπιονίκες. Ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το απόγευμα είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Πύργο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, όπου μίλησαν για την Πατρών- Πύργου, την κατάργηση του τμήματος ΤΕΦΑΑ στην περιοχή και την δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει βρεθεί παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Είναι προφανές ότι η λύση δεν μπορεί να είναι τα κλειστά κέντρα και βάζω ένα ερωτηματικό αν η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή θα υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις».

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο