ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

Οι νέες ταινίες: Ένας φάρος και μια τσιχλόφουσκα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες: Ένας φάρος και μια τσιχλόφουσκα

Στράτος Κερσανίδης - Δύο ταινίες που είδαμε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάνουν πρεμιέρα από αυτήν την Πέμπτη στους κινηματογράφους και αξίζουν της προσοχής των θεατών.


Πρόκειται  για το κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ, «Ο φάρος», του  Ρόμπερτ Έγκερς, και για την πρωτότυπη και γουστόζικη ταινία «Cosmic Candy», της Ρηνιώς Δραγασάκη, όπου ο τίτλος της είναι η μάρκα μιας τσιχλόφουσκας!

Προβάλλονται επίσης η περιπέτεια «The gentlemen», του Γκάι Ρίτσι, το φιλμ τρόμου «Run», του Ανίς Τσαγκάντι, η κωμική περιπέτεια, «Το απίθανο ταξίδι ενός φακίρη», του Κεν Σκοτ, η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, «Πρόβατα εναντίον λύκων 2», του Βλάντιμιρ Νικολάεφ και η ελληνική κωμωδία «Χαλβάη 5-0», του Μάνου Καμπίτη. 

 

Ο ΦΑΡΟΣ

THE LIGHTHOUSE

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Έγκερς

Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον, Βαλέρια Καραμάν 

Σε μια απομονωμένη βραχονησίδα, σε ένα φάρο, φτάνει ο Έφραμ, ένας νέος άνδρας για να εργαστεί ως βοηθός του φαροφύλακα για 4 εβδομάδες. Ο φαροφύλακας, ο Τομ, είναι ένα παράξενος, βλοσυρός άνδρας, βετεράνος ναυτικός.

Από την αρχή η σχέση των δύο ανδρών φαίνεται οριοθετημένη μέσω της ιεραρχίας. Ο Τομ από την πρώτη στιγμή φέρεται υποτιμητικά και βάναυσα στον Έφραμ. Οι σχέσεις των δύο ανδρών περνούν από διάφορα στάδια, άλλοτε είναι τεταμένες με βίαιες εξάρσεις κι άλλοτε γίνονται συντροφικές και εξομολογητικές. Όταν η βραχονησίδα θα αποκλειστεί λόγω κακοκαιρίας η κατάσταση θα αρχίσει να ξεφεύγει, οι δυο άνδρες θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν μυστικά και μέσα σε μια ατμόσφαιρα αλκοόλ και παράνοιας η σύγκρουση ανάμεσά τους θα κορυφωθεί. Οι δύο αποκλεισμένοι στο ερημονήσι σύντροφοι, πέφτουν ο ένας επάνω στον άλλο σε μια ανελέητη πάλη, αλληλοκατασπαράσσονται έχοντας ξεπεράσει τα όρια της όποιας λογικής.

Καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Ο σκηνοθέτης επιλέγει την ασπρόμαυρη φωτογραφία, η οποία εντείνει την απειλητική ατμόσφαιρα, το άγχος του αποκλεισμού και τον τρόμο του κλειστού και χωρίς πιθανότητα δραπέτευσης χώρου. Οι δύο άνδρες επιδίδονται σε έναν ανηλεή αγώνα επικράτησης και επιβίωσης, συγκρούονται λεκτικά και σωματικά, ποτέ δεν καταλαβαίνουμε πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα. Κι όλα αυτά αναμειγνύονται με δοξασίες και μύθους, με εικόνες ονείρων και φαντασίας. Με τον απειλητικό ήχο της φουρτουνιασμένης θάλασσας και του ανέμου ως συνεχές φυσικό ακουστικό μπακράουντ. Και όσο η δράση προχωρά και η ένταση μεγαλώνει, όλα αρχίζουν να μοιάζουν με μια διαρκή παραίσθηση. Κι έτσι όταν αρχίζουν οι αποκαλύψεις κανείς δεν ξέρει πόσο αληθινές είναι. Αν ο Έφραμ ονομάζεται έτσι ή ονομάζεται Τόμι, αν ο φαροφύλακας υπήρξε ναυτικός ή ήταν πάντα φαροφύλακας, αν τελικά όσα όλα βλέπουμε συμβαίνουν ή έχουμε πέσει κι εμείς θύματα μια ομαδικής παράκρουσης!

Γιατί ο γερό Τομ αρνείται να επιτρέψει στον Έφραμ ή όπως τον λένε, να ανέβει στο φως; Ο γερό φαροφύλακας υποστηρίζει πως είναι θέμα ιεραρχίας, είναι όμως έτσι; Ποια είναι εκείνη η δύναμη του φωτός που τραβά τόσο πολύ τον Έφραμ ώστε να φτάνει στα άκρα για να το αντικρίσει; Τι είναι τελικά το φως; Τι αντιπροσωπεύει; Μήπως είναι κάτι σαν το μήλο του Παραδείσου, που αν το γευθείς θα οδηγηθείς στην απώλεια;

Δεν πρόκειται για μια απλή ταινία αλλά για μια κινηματογραφική εμπειρία πολλαπλών προσεγγίσεων. Η κάμερα μοιάζει να ασφυκτιά μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές μέσα στους κλειστούς χώρους. Ακουμπάει σχεδόν στα πρόσωπά τους, καταγράφει το χώρο και τα αντικείμενα. Ο χώρος έξω από το νησί, η θάλασσα , κινηματογραφείται ελάχιστα και μόνον κάποιες στιγμές, με τη μορφή τεράστιων απειλητικών κυμάτων. Αλλά ο ήχος της δε σταματά και ακούγεται διαρκώς, ως επερχόμενη αόρατη απειλή. Η εγγύτητα των σωμάτων, οι κοντινές ανάσες, ο περιορισμός του χώρου δημιουργούν καταστάσεις ανεξέλεγκτες, απόκοσμες και βίαιες. Ο σκηνοθέτης φαίνεται να δοκιμάζει τα όρια των χαρακτήρων του, να εξερευνά τα ένστικτά  και τις μύχιες σκέψεις τους οι οποίες ποτέ δεν αποκαλύπτονται  χαμένες στο έρεβος της ύπαρξής τους.

Πρωταγωνιστούν ο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του φαροφύλακα και ο Ρόμπερτ Πάντινσον στο ρόλο του βοηθού.  Με γεμάτες ένταση ερμηνείες, οι δύο ηθοποιοί εξωτερικεύουν την  αγωνία και τα υπαρξιακά αδιέξοδα των χαρακτήρων που υποδύονται, με σχεδόν τρομακτικό, ρεαλισμό!

 

COSMIC CANDY

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη 
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος, Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος 

Η Άννα ρίχνει στο στόμα τις αγαπημένες της καραμέλες σε μορφή σκόνης και ο κόσμος της αλλάζει, μεταμορφώνεται, μετατρέπεται σε όνειρο, σε σύννεφο που την ανυψώνει.

Η Άννα είναι μια μοναχική κι κάπως παράξενη κοπέλα, η οποία εργάζεται σε σούπερ μάρκετ και λατρεύει τις καραμέλες σε σκόνη Cosmic Candy. Τη ζωή της όμως έρχεται να αναστατώσει η Πέρσα, το 10χρονο κοριτσάκι που μένει με τον πατέρα του στο διπλανό διαμέρισμα. Κι αυτό συμβαίνει μια μάρα που ο πατέρας της Πέρσας δεν επέστρεψε στο σπίτι και η μικρή ζητά τη βοήθεια της γειτόνισσάς της για να το βρει. Και καθώς οι μέρες περνούν η Άννα γίνεται αναγκαστικά προστάτιδά της αφού ο πατέρας της δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Και καθώς περνούν οι μέρες η κατάσταση περιπλέκεται καθώς κάποιοι περίεργοι και ύποπτοι τύποι αναζητούν τον πατέρα της Πέρσας. Και τα πράγματα θα δυσκολέψουν καθώς η Άννα αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά της.

Να λοιπόν μια άκρως ενδιαφέρουσα ελληνική ταινία η οποία κέρδισε το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Βραβείο για την Καλύτερη Γυναικεία Συνεισφορά στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ταινία η οποία ισορροπεί μεταξύ δράματος και κωμωδίας, με αρκετή σουρεαλιστική διάθεση. Έτσι την ίδια ώρα που συγκινεί, υπονομεύει τη συγκίνηση και βάζει στη θέση της το χιούμορ, το οποίο όμως συχνά είναι πολύ πικρό.

Προσωπικά η ταινία μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Ενώ υπήρχαν σκηνές πολύ δυνατές με τις οποίες η σκηνοθέτιδα κατάφερνε να με παρασύρει στο φιλμικό της σύμπαν, υπήρχαν κι άλλες που μου προκαλούσαν αμηχανία. Και κάπως έτσι ένιωσα πως έμεινα με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου.

Η Ρηνιώ Δραγασάκη, χωρίς αμφιβολία, έκανε μια ταινία πρωτότυπη, λαμπερή, πολύχρωμη και γουστόζικη η οποία συνδυάζει το γκροτέσκο με το δραματικό. Η ηρωίδα της μοιάζει παράξενη αλλά τελικά είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η ηρωίδα της καθημερινότητας η οποία παλεύει για να επιβιώσει προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρει μια ισορροπία στην προσωπική της ζωής.

Η σκηνοθέτιδα καθοδηγεί την αφήγησή της με σιγουριά αν και τελικά νομίζω πως χάνει τη χρυσή ευκαιρία να κάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Εν τέλει η «Cosmic Candy» αφήνει τη γλυκιά αίσθηση της καραμέλας στο στόμα η οποία όμως δεν καταφέρνει να χορτάσει την πείνα μας.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαιρετική η ερμηνεία της Μαρίας Κίτσου.

Η ίδια η σκηνοθέτιδα σημειώνει για την ταινία της: «είναι μια ταινία για τις καραμέλες που έσκαγαν στο στόμα αλλά με τα χρόνια έγιναν τερηδόνα, για τα ξεχασμένα κάπου παιδιά και τους μόνιμα χαλασμένους ενήλικες. Για όλα αυτά δηλαδή που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Για την κάθε εμμονή, την κάθε αλλαγή, την κάθε απώλεια. Για τον Τζον Χιουζ όταν και όπου συναντάει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Γι’ αυτήν την κοσμική μάζα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον».

 

THE GENTLEMEN

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι 
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Μακόναχι, Τσάρλι Χάναμ, Μισέλ Ντόκερι, Τζέρεμι Στρονγκ, Κόλιν Φαρέλ, Χένρι Γκόλντινγκ, Χιου Γκραντ, Τζέισον Γουόνγκ, Κρίστοφερ Ευαγγέλου, Έλιοτ Σάμερ 

Ο Μίκι Πίρσον έχει καταφέρει να χτίσει μια τεράστια και ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση εμπορίας ναρκωτικών στο Λονδίνο. Όταν όμως αποφασίζει να παραδώσει τα ηνία και να επιστρέψει στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει μια διελκυστίνδα από συνωμοσίες καθώς διάφοροι επιβουλεύονται τη θέση και την περιουσία του.

Ο Γκάι Ρίτσι, σημειώνει: «Με ενδιέφερε να μάθω και να εξερευνήσω τις διαφορετικές πολικότητες των Εγγλέζων και του αμερικανικού ταξικού συστήματος. Οι χαρακτήρες είναι πια σε μια ηλικία που αυτόματα έλκονται από τα πιο ουσιώδη πράγματα στη ζωή και βιώνουν μια πτώση στην επαγγελματική τους ζωή, η οποία επίσης βρίσκεται σε παρακμή. Έχουν φτάσει πολύ ψηλά. Όμως, τώρα βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ο ένας από αυτούς είναι φιλόδοξος. Όλα τα πράγματα που απολαμβάνουν τώρα δεν συνάδουν με τη δουλειά στην οποία είναι».

 

RUN

Σκηνοθεσία: Ανίς Τσαγκάντι 
Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλσον, Κίρα Άλεν 

Μια έφηβη κοπέλα μεγαλώνει σε απομόνωση, μαζί με τη μητέρα της. Η ζωή της θα πάρει όμως παράξενη τροπή όταν ανακαλύπτει ένα σκοτεινό μυστικό που κουβαλά η μητέρα της. Ταινία τρόμου.

 

ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΦΑΚΙΡΗ

LEXTRAORDINAIRE VOYAGE DU FAKIR

Σκηνοθεσία: Κεν Σκοτ 
Πρωταγωνιστούν: Ντανους, Μπερενίς Μπεζό, Έριν Μοριάρτι, Ζεράρ Ζινιό, Μπαρκάντ Αμπντί

Ο νεαρός φακίρης Άτζα, όταν πεθαίνει η μητέρα του αποφασίζει να αναζητήσει τον πατέρα του που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Έτσι ξεκινά ένα απίθανο ταξίδι που περιλαμβάνει έρωτες σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Παρίσι, Σομαλούς μετανάστες στην Αγγλία, καριέρα χορευτή στη Ρώμη, πτήση με αερόστατο πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα αυτά είναι ένα ταξίδι μύησης και ζωής για το νεαρό Άτζα.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Ρομαίν Πουερτολάς «Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ», ο οποίος συμμετείχε και στη συγγραφή του σεναρίου.

Ο Ντανούς είναι μεγάλος αστέρας του κινηματογράφου στην Ινδία και αυτή είναι η πρώτη ταινία που γυρίζει στην Ευρώπη.

Στην παραγωγή συμμετέχει ο βραβευμένος με Σεζάρ διευθυντής φωτογραφίας Βενσάν Ματίας αλλά και ο διάσημος χορογράφος του Μπόλιγουντ Βίσνου Ντέβα.

 

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΥΚΩΝ 2

Σκηνοθεσία: Βλάντιμιρ Νικολάεφ 

Τα πρόβατα και οι λύκοι ζουν ήσυχα στο ενωμένο χωριό τους. Όταν όμως θα εμφανιστούν μια πολική αλεπού και μια μικρή προβατίνα, θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν έναν απρόσμενο κίνδυνο. Κινούμενα σχέδια.

 

ΧΑΛΒΑΗ 5-0

Σκηνοθεσία: Μάνος Καμπίτης 
Πρωταγωνιστούν: Μάρκος Σεφερλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Καπετάνιος, Έλενα Τσαβαλιά, Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Νίκος Βουρλιώτης, Βίκυ Κάβουρα, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, Ιωάννης Απέργης, Δημήτρης Σταρόβας

Ο αστυνόμος Μπέκρας αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο ενός φόνου. Θύμα είναι ένας βιομήχανος χαλβά που βρέθηκε δολοφονημένος στην έπαυλή του. Υπάρχουν 5 ύποπτοι και κανένα στοιχείο! Ο Μπέκρας (Μάρκος Σεφερλής) βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα σε ίντριγκες, πάθη, μίση και δολοπλοκίες που δυσκολεύουν τη ζωή του! Κωμωδία.   




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο