ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020

Οι νέες ταινίες: Η μυστηριώδης Γουινόνα και οι 4 αδελφές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες: Η μυστηριώδης Γουινόνα και οι 4 αδελφές

Κριτική- Παρουσίαση: Στράτος Κερσανίδης- Στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ελληνικού Τμήματος, προβλήθηκε η «Winona», του Κωνσταντίνου Βούλγαρη. Μια ταινία σκηνοθετημένη με μια σπιρτόζικη στιβαρότητα, έτσι ώστε να καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, μέχρι το τελευταίο λεπτό, παρά το γεγονός πως είναι γυρισμένη σε μία παραλία, χωρίς εναλλαγές χώρων αλλά και με ελάχιστη δράση.


Έχουμε επίσης τη μοναδική ίσως ταινία η οποία προτείνεται για 6 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και εκείνο καλύτερης ταινίας, η οποία δεν είχε προβληθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας κάτι που συμβαίνει 3 μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση των νικητών.

Πρόκειται για τις «Μικρές κυρίες», της Γκρέτα Γκέργουικ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Λουίσα Μέιλ Άλκοτ, το οποίο μεταφέρεται για 7η φορά στη μεγάλη οθόνη ενώ έχει μεταφερθεί άλλες τόσες και στην τηλεόραση!

Με πολύ καλές κριτικές έρχεται η ταινία «Οι monos» του Αλεχάντρο Λάντες, με θέμα τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, όπως και «Η αόρατη ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο», του Καρίμ Αϊνούζ, φόρο τιμής στις γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν μια ζωή που δεν επέλεξαν.

Προβάλλονται επίσης οι ταινίες «Αρπακτικά πτηνά και η φαντασμαγορική χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν», της Κάθι Γιαν και το «Φως στο σκοτάδι» του Κέισι Άφλεκ.

WINONA
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δάφνη Πατάκια

Τέσσερις κοπέλες, τέσσερις φίλες πηγαίνουν εκδρομή σε μια ερημική παραλία. Και όση ώρα κολυμπούν, παίζουν, συζητούν, τραγουδούν και γελούν, πίσω τους είναι παρκαρισμένο ένα τζιπ.

Πως μπορεί ένα σκηνοθέτης να κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών επί 75-80 λεπτά –η ταινία διαρκεί 88 λεπτά- χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει δράση; Ε, λοιπόν αυτό το καταφέρνει ο Βούλγαρης, δημιουργώντας ενδιαφέρον από το τίποτα. Βέβαια αυτό το «τίποτα» δεν είναι ακριβώς τέτοιο, αλλά συνοδεύεται από πανέξυπνους, σπιρτόζικους και χαριτωμένους διαλόγους και, κυρίως, υποστηρίζεται από τη σκηνοθεσία, τον τρόπο που κινείται η κάμερα και οι γωνίες που κάνει τις λήψεις. Αλλά, φυσικά, και στις εξαιρετικές ερμηνείες των τεσσάρων κοριτσιών που πρωταγωνιστούν, δηλαδή της Ανθής Ευστρατιάδου, της Σοφίας Κόκκαλη, της Ηρώς Μπέζου και της Δάφνης Πατακιά.

Στα τελευταία λεπτά δίνεται η απάντηση, αποκαλύπτεται το μυστικό το οποίο κρύβεται πίσω από όλα όσα κάνουν τα κορίτσια. Κι αυτό, χωρίς καμία αμφιβολία είναι σκηνοθετικό ταλέντο, έμπνευση και μαεστρία. Δηλαδή να καταφέρνει να σε κρατήσει η ταινία με το τίποτα, απλώς αφήνοντας κάποιες χαραμάδες ώστε να διαχυθούν ορισμένα χαλαρά ερωτηματικά και να έρθει το φινάλε για να δικαιολογήσει τα όσα συνέβησαν ή δε συνέβησαν όλη την προηγούμενη ώρα.

Ε, ναι, μου άρεσε η ταινία, μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε η φρεσκάδα της αλλά και η ωριμότητά της. Η ξεγνοιασιά της αλλά και η μελαγχολία της. Το μυστήριο που εξέπεμπε αλλά και η διάχυτη συγκίνηση. Ήταν κάτι διαφορετικό, κάτι που εμπεριέχει το δημιουργικό πνεύμα και την προσωπική ματιά του σκηνοθέτη.

Βέβαια, υπάρχει και η πολύ καλή μουσική, την οποία έγραψε ο ίδιος, δηλαδή ο The Boy Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Να τι σημειώνει ο σκηνοθέτης για την ταινία του: «Είναι µια ταινία -παιχνίδι. Δεν ξέρεις πότε σου λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Σε διασκεδάζει επειδή δε θέλει να σε στεναχωρήσει. Άλλοτε είναι τρελή κωμωδία, άλλοτε μιούζικαλ ή ταινία μυστηρίου ή μελόδραμα. Οι ηρωίδες οδηγούν προσεκτικά τους θεατές σε µία κρυφή και αποκαλυπτική στιγμή. Πριν μοιραστούν το μυστικό τους θέλουν να τις έχουμε αγαπήσει, να τις έχουμε καταλάβει και να µην είμαστε αυστηροί. Έτσι κι αλλιώς ότι και αν έχει συμβεί , δεν παύει αυτή η παραλία να είναι πανέμορφη και αυτή η μέρα να είναι η πιο όμορφη μέρα».

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ
LITTLE WOMEN
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουϊγκ
Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Φλόρενς Που, Έμα Γουότσον, Μέριλ Στριπ, Σίρσα Ρόναν, Λόρα Ντερν, Μπομπ Όντενκερκ, Τζέιμς Νόρτον, Λουίς Γκαρέλ, Κρις Κούπερ, Τρέισι Λετς, Άμπι Κουίν, Ελίζα Σκάνλεν

Η Λουίσα Μέιλ Άλκοτ γεννήθηκε το 1832 και από μικρή άρχισε να γράφει. Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο το 1844, στα 22 της χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1888, έγραψε πάνω από 30 βιβλία. Το ταλέντο της έγινε σύντομα αντιληπτό από τον εκδότη της, τον Τόμας Νάιλς, ο οποίος το 1867 την προέτρεψε να γράψει ένα βιβλίο για κορίτσια. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκαν οι «Μικρές κυρίες», ένα βιβλίο το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστριες και αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ μεταφέρθηκε 7 φορές στον κινηματογράφο, άλλες τόσες στην τηλεόραση και επίσης έγινε μιούζικαλ και όπερα!

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Λουίσα Μέι Άλκοτ έγινε το 1917, από τον Αλεξάντερ Μπάτλερ και ήταν μια βουβή ταινία, η οποία όμως θεωρείται χαμένη, με πρωταγωνίστρια τη Ρούμπι Μίλερ, η οποία ξεκίνησε ως παιδί θαύμα! Ο Χάρλεϊ Κνόλις, σκηνοθέτησε ένα χρόνο μετά τη δική του εκδοχή, ταινία η οποία γυρίστηκε μέσα και γύρω από το σπίτι της συγγραφέως στο Κόνκορτ της Μασαχουσέτης. Ακολούθησε το 1933 ο Τζορτζ Κιούκορ, ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κάθρον Χέμπουρν και η οποία κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου. Σειρά πήρε το 1949 ο Μάρβιν Λιρόϊ, που είχε για πρωταγωνίστριες την Τζουν Άλισον και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Το 1994, ήταν η Τζίλιαν Άρμστρονγκ στη σκηνοθεσία, με τη Γουινόνα Ράιντερ, την Κίρστεν Ντανστ, την Κλερ Ντέινς, τη Σούζαν Σαράντον τον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Γκάμπριελ Μπερν.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τα Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου (Γουινόνα Ράιντερ), μουσικής (Τόμας Νιούμαν) και κουστουμιών), χωρίς όμως να κερδίσει κανένα. Το 2018, η Κλερ Νίντερμπρουεμ γύρισε τη δική της, όχι ιδιαίτερα γνωστή, εκδοχή για να φτάσουμε φέτος στις «Μικρές Κυρίες» (Little ladies) που σκηνοθέτησε η Γκρέτα Γκέργουικ, ταινία η οποία είναι υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ. Δηλαδή καλύτερης ταινίας, Α΄ γυναικείου ρόλου για τη Σίρσα Ρόναν, Β΄ γυναικείου ρόλου για τη Φλόρενς Πιου, διασκευασμένου σεναρίου, Κουστουμιών και πρωτότυπης μουσικής για τον Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Στην τηλεόραση το βιβλίο μεταφέρθηκε 4 φορές από το Μπι Μπι Σι αρχικά το 1950, ακολούθησε το 1958, μετά το 1970 και τέλος, το 2017.

Το 1978 μεταφέρθηκε στην αμερικανική τηλεόραση ενώ δύο φορές, το 1981 και το 1987, μεταφέρθηκε ως σειρά κινουμένων σχεδίων από την ιαπωνική τηλεόραση. Ό
Ποια όμως είναι η υπόθεση αυτού του βιβλίου το οποίο διαβάστηκε τόσο πολύ και ενέπνευσε τόσους πολλούς και πολλές

Η Άλκοτ, σε δύο τόμους, μεταφέρει τη αφήγηση της συγγραφέως Τζο Μαρτς, η οποία αναπολεί περιστατικά από τη ζωή που έζησε με τις αδελφές της Μεγκ, Έιμι και Μπεθ. Πρόκειται δηλαδή για καθαρά αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Η Γκρέτα Γκέργουκ (υποψήφια για Όσκαρ με το «Lady bird» το 2017), σκηνοθετεί με έναν πρωτότυπο τρόπο. Ξεπερνώντας τη γραμμική αφήγηση του βιβλίου, σκηνοθετεί με φλας μπακ δίνοντας έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζωντάνια. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο περιγράφεται η ανέμελη ζωή των κοριτσιών στην παιδική τους ηλικία ενώ στο δεύτερο η ενηλικίωση και η αναμέτρηση με τα προβλήματα της ενήλικης ζωής. Η σκηνοθέτιδα, περνάει από την μια εποχή στην άλλη και έτσι ταξιδεύει τους θεατές μέσα από αναμνήσεις, στιγμές, μοιραία περιστατικά και επιλογές που διαμορφώνουν τις τέσσερις αδελφές. Και κάπως αναδεικνύει τη σχέση των κοριτσιών/γυναικών, σχέση δυνατή, ειλικρινής και βαθειά που έχει κάνει την ιστορία να αντέχει στο χρόνο.

Ανεπιτήδευτη σκηνοθεσία, φρέσκια ματιά, ειλικρινής προσέγγιση του βιβλίου και τρυφερότητα για τους χαρακτήρες της. Αξιοπρόσεκτες ερμηνείες και πολύ καλή μουσική επένδυση. Ταινία η οποία καθηλώνει επειδή καταφέρνει να μεταφέρει το τότε στο σήμερα, μέσα από ερωτηματικά και προβληματισμούς που απασχολούν και τη σύγχρονη κοινωνία.

OI MONOS
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λάντες
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Μπουεναβεντούρα, Τζούλιαν Τζιράλντο, Κάρεν Κουιντέρο, Λάουρα Καστριγιόν, Ντέιμπι Ρουέντα, Πολ Κιουμπάιντς, Σνάιντερ Κάστρο

Ένα καταιγιστικό ταξίδι στη ζούγκλα της Νότιας Αμερικής με φόντο τον αιματηρό εμφύλιο στην Κολομβία. Εκεί όπου μια ομάδα εφήβων αγοριών και κοριτσιών έχουν αναλάβει να φρουρούν μία αμερικανίδα όμηρο η οποία έχει απαχθεί. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διατηρήσουν ζωντανή και την αγελάδα τους, η οποία είναι σημαντική για την επιβίωσή τους. Όμως κάτι δε θα πάει καλά…

Ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του λέει: «Υπήρξε ένας φαινομενικά ατέλειωτος εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, ένας πόλεμος με πολλά μέτωπα: παραστρατιωτικοί, αντάρτες, Νάρκος, κυβέρνηση. Η εύθραυστη πιθανότητα για ειρήνη είναι στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. H ταινία OI MONOS διερευνά αυτή τη στιγμή μέσα από το πρίσμα μιας ταινίας πολέμου. Αν και αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία της γενιάς μου, δεν είναι η πρώτη ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας που μοιάζει να μαστίζεται από φαντάσματα. Αυτά τα φαντάσματα με ενέπνευσαν να διαμορφώσω την ταινία σαν ένα όνειρο πυρετού».

Η ΑΟΡΑΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΓΚΟΥΣΜΑΟ
A VIDA INVISIVEL
Σκηνοθεσία: Καρίμ Αϊνούζ
Πρωταγωνιστούν: Κάρολ Ντουάρτε, Τζούλια Στόκλερ, Γκρεγκόριο Ντιβιβιέ, Μπάρμπαρα Σάντος, Φλάβια Γκουσμάο, Μαρία Μανουέλα, Αντόνιο Φόνσκα, Κριστίνα Περέιρα, Γκιλράι Κουτίνιο, Φερνάντα Μοντενέγκρο

Ρίο Ντε Τζανέιρο, δεκαετία 1950. Η Γκουίδα πρέπει να μεγαλώσει το παιδί της το οποίο απέκτησε εκτός γάμου. Η αδελφή της, η Ευριδίκη, εξαναγκάζεται να παντρευτεί εγκαταλείποντας έτσι το μεγάλο της όνειρο να γίνει πιανίστα. Έτσι οι δύο αγαπημένες αδελφές αναγκάζονται να χωριστούν. Ταινία φόρο τιμής στις γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν μια ζωή που δεν επέλεξαν, ένας ύμνος στη γυναικεία θέληση και δύναμη.

ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΪ ΚΟΥΪΝ
BIRDS ON PREY AND THE FANTABULOUS EMANCIPATION ON ONE HARLEY QUEEN
Σκηνοθεσία: Κάθι Γιαν
Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ, Κρις Μεσίνα, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Ρόζι Περέζ, Έλα Τζέι Μπάσκο

Η Χάρλεϊ Κουίν έχει μείνει απροστάτευτη στο έλεος το κάθε αλήτη της Γκόθαμ Σίτι. Κι αυτό συνέβη μετά το χωρισμό της από τον Τζόκερ. Όταν η Χάρλεϊ συναντά τον Κυνηγό, την Μπλακ Κάναρι και τη Ρενέ Μοντόγια συνεργάζονται ώστε να εξολοθρεύσουν τον αρχιμαφιόζο Ρόμαν Σαϊόνις ο οποίος αναζητά το χαμένο του διαμάντι.

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
LIGHT OF MY LIFE
Σκηνοθεσία: Κέισι Άφλεκ
Πρωταγωνιστούν: Άνα Πνιόφσκι, Κέισι Άφλεκ, Τομ Μπάουερ, Ελίζαμπεθ Μος, Τίμοθι Γουέμπερ, Χρόδγκαρ Μάθιους

Μια πανδημία έχει εξαφανίσει το μισό πληθυσμό της Γης. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον ένα πατέρας αγωνίζεται να επιβιώσει και κυρίως να σώσει τη ζωή του παιδιού του.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο