ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Οι νέες ταινίες: Ένας αντιρρησίας συνείδησης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες: Ένας αντιρρησίας συνείδησης

Στράτος Κερσανίδης - Νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ αποτελεί από μόνη της κινηματογραφικό γεγονός. Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με την «Μια κρυφή ζωή», στην οποία ο διανοούμενος αμερικανός σκηνοθέτης με την προσωπική αφηγηματική φόρμα, μας μεταφέρει στα χρόνια τους ναζισμού στην Αυστρία. Όταν ένας αγρότης, αρνείται για λόγους συνείδησης να καταταγεί στο στρατό του Γ΄ Ράιχ και να πολεμήσει.


Σαγηνευτική μια μυστηριώδης η ταινία του Ροντρίγκο Σορογκογιέν «Εξαφανισμένος» έχει ως θέμα την εξαφάνιση ενός 6χρονου αγοριού το οποίο η μητέρα του δεν έπαψε να το αναζητά ακόμη και 10 χρόνια μετά. Και βέβαια «Ο κύριος Τζόουνς», ακόμη μια ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ, σκηνοθέτιδας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Έχουμε επίσης την ελληνική σουρεαλιστική πολιτική κωμωδία «Ciao Italia», του Γιώργου Παπαθεοδώρου.

Προβάλλονται επίσης η ταινία δράσης «Ο άνθρωπος του βασιλιά: Το ξεκίνημα», του Μάθιου Βον, η κωμωδία «Like a boss», του Μιγκέλ Αρτέτα, η περιπέτεια «Fantasy island», του  Τζεφ Γουάντλοου, η ταινία τρόμου «Γκρέτελ και Χάνσελ», του Οζ Πέρκινς και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι σκανταλιάρηδες», του Ούτε φον Μούνχοβ-Πολ.

 

ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ

A HIDDEN LIFE

Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ
Πρωταγωνιστούν: Όγκαστ Ντιλ, Βαλερί Πάχνερ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντζ, Μαρία Σιμόν, Μάικλ Νίκβιστ, Τομπίας Μορέτι, Ούλριχ Μάτες, Γιούργκεν Πρόχνοφ

Το 1939, ο Φραντς ζει μαζί με τη σύζυγό του Φάνι, τις τρεις κόρες του και τη μητέρα του, σε μια μικρή, ήρεμη πόλη στις Αυστριακές Άλπεις. Ο Χίτλερ είναι ήδη στην εξουσία, η Αυστρία έχει προσαρτηθεί στη Γερμανία και έχει αρχίσει ο πόλεμος. Ο Φραντς νιώθει απέχθεια για το ναζιστικό καθεστώς, δεν πιστεύει στον πόλεμο κι όταν καλείται στο στρατό αρνείται να υπηρετήσει το Τρίτο Ράιχ και να πάει στον πόλεμο με αποτέλεσμα το χωριό να τον απομονώσει. Οι γείτονές του, ο δήμαρχος, ο επίσκοπος τον παροτρύνουν να κάνει το ‘χρέος του προ της πατρίδα’ αλλά εκείνος επιλέγει να ακολουθήσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, επιλέγει να διατηρήσει καθαρή την ψυχή του ακόμη κι αν με αυτή του τη στάση κινδυνεύει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο θάνατο.

Ιδού, λοιπόν, μια ταινία του Τέρενς Μάλικ. Ενός σκηνοθέτης ο οποίος από τη δεκαετία του 1970 που ξεκίνησε την καριέρα του, έχει επιλέξει το δικό του, αυτόνομο δρόμο. Οι ταινίες του δεν είναι συνηθισμένες γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου εύπεπτες. Η ελλειπτική, θραυσματική του αφήγηση, δε συναντά σχεδόν πουθενά την αφηγηματική φόρμα που έχουμε συνηθίσει.

Ο Μάλικ δημιουργεί αφηγηματικές ψηφίδες εικόνων και νοημάτων, εικονικούς γρίφους που βάζουν το θεατή μπροστά στην πρόκληση της συναρμολόγησης.

Η ζωή, ο θάνατος η ηθική, η φύση, ο άνθρωπος, ο έρωτας, όλα όσα αποτελούν τον σύνθετο εξωτερικό και εσωτερικό μας κόσμο, βρίσκονται στο κινηματογραφικό σύμπαν του Μάλικ. Κι αυτός αναλαμβάνει κάθε φορά, με τη δεξιοτεχνία ενός ταχυδακτυλουργού, να βγάλει από το καπέλο του κινηματογραφικές εικόνες, μοναδικής ομορφιάς. Όχι αυτάρεσκα ούτε ως αυτοσκοπό. Ούτε χρησιμοποιώντας κόλπα και εντυπωσιακά εφέ. Αλλά με τη μετρημένη γεωμετρία των πλάνων, τις υπολογισμένες γωνίες λήψεις, την ισορροπημένη φωτογραφία και την εκφραστική ακρίβεια.

Δεν κάνει κολπάκια ο Μάλικ, κάνει κινηματογράφο με βάθος. Με την ελευθερία του ποιητικού λόγου η ελλειπτική του αφήγησή αποκτά μια αιθέρια υφή χωρίς ποτέ όμως να χαλαρώσει. Γιατί όλα είναι πολύ καλά υπολογισμένα, πολύ καλά μελετημένα.

Αυτή τη φορά όμως, στην ταινία «Μια κρυφή ζωή» αρχίζει να φλερτάρει με μια πιο στέρεα αφηγηματική δομή, πιο συμβατική. Βέβαια αυτό επ’ ουδενί λόγω σημαίνει πως ο Τέρενς Μάλικ υποτάχθηκε! Γιατί οι γωνίες λήψεις, οι φακοί, τα καδραρίσματα, το παιχνίδι με το φως, όλο το αισθητικό και το καλλιτεχνικό του οπλοστάσιο είναι πάντοτε εκεί, δημιουργούν εικόνες και συναισθήματα. Κι ακόμη η ποιητική, ελεγειακή ματιά με την οποία ‘βλέπει’ τον ήρωά του και την ιστορία του.

Τέλος, η προβληματική του και η ιδεολογική του ματιά παραμένουν σταθερές. Είναι τα ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το συνάνθρωπο, είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το περιβάλλον, είναι η βαρύτητα των ηθικών αξιών και η συνέπεια απέναντι στα όσα πιστεύει.

Είναι ακόμη μια ταινία του Τέρενς Μάλικ, ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής μας.

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ

MADRE

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκογιέν
Πρωταγωνιστούν: Μάρτα Νιέτο, Ζιλ Ποριέ, Άλεξ Μπρέντεμουλ, Αν Κονσινί, Φρεντερίκ Πιερό, Γκιγιόμ Αρνόλ

Το 2017 η μικρού μήκους ταινία «Μητέρα» (Madre), του Ροντρίγκο Σορογκογιέν, κέρδισε το βραβείο Γκόγια ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους.

Μια δραματική ταινία στην οποία μια γυναίκα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον 6χρονο γιο της, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές σε μια ακτή στη Γαλλία. Το παιδί πληροφορεί τη μητέρα του πως ο πατέρας του έχει χαθεί κι αυτός δεν ξέρει που βρίσκεται. Στο μεταξύ ένας άγνωστος άνδρας τον πλησιάζει, το παιδί φοβάται και εκείνη λέει στο γιο της να τρέξει γρήγορα και να βρει κάπου να κρυφτεί. Το 18λεπτο αυτό φιλμ τελειώνει με την εξαφάνιση του παιδιού.

Τώρα ο Σορογκογιέν επανέρχεται με τη μεγάλου μήκους ταινία, η οποία έχει τον ίδιο τίτλο, δηλαδή «Madre» κει με ελληνικό τίτλο «Εξαφανισμένος».

Τι λέει όμως ο σκηνοθέτης για αυτήν την επιλογή του; «Αφότου ολοκληρώσαμε την ομώνυμη μικρού μήκους, οι βασικοί συνεργάτες μου κι εγώ μείναμε με μια αίσθηση τεράστιας ικανοποίησης. Από την αρχή κιόλας, είχα αναφέρει σε αυτούς και το συνεργείο μου ότι αυτή η μικρού μήκους ταινία μού έδινε την αίσθηση ότι είναι μια πολύ μεγάλη πρώτη σκηνή μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Και όλοι συμφωνούσαν μαζί μου: ήταν προφανές ότι είχαμε στα χέρια μας καταπληκτικό υλικό. Θέλαμε να συνεχίσουμε την ιστορία της Έλενα», σημειώνει ο Ροντρίγκο Σορογκογιέν.

Κι έτσι έγινε. Συναντάμε λοιπόν τη μητέρα, την Έλενα 10 χρόνια μετά την εξαφάνιση του γιου της, να ζει εκεί, στην παραλία που εκείνος είχε χαθεί. Εργάζεται σε ένα εστιατόριο ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει το τραγικό συμβάν που σημάδεψε τη ζωή της. Εκεί θα γνωρίσει έναν έφηβο ο οποίος της θυμίζει έντονα το γιο της. Ανάμεσα στη γυναίκα και το νεαρό θα αναπτυχθεί μια πολύ στενή σχέση η οποία θα δημιουργήσει καχυποψίες στον περίγυρο.

Επανερχόμενος  στην ηρωίδα του ο σκηνοθέτης, λέει: «Δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε έτσι, να βγαίνει τρέχοντας από το σπίτι της, τρομοκρατημένη, γυρεύοντας τον γιο της. Νιώθαμε ότι κάτι της χρωστούσαμε. Η μεγάλου μήκους ταινία συνεχίζει την ιστορία της Έλενα αρκετά χρόνια μετά. Τι θα συμβεί αν η Έλενα γνωρίσει έναν έφηβο που της θυμίζει τον γιο που έχασε τόσα χρόνια πριν; Ξέρει ότι δεν είναι ο γιος της. Αλλά θέλει να περάσει χρόνο μαζί του. Να τον γνωρίσει. Όταν αρχίσαμε να γράφουμε το σενάριο, δεν ξέραμε γιατί ο Γάλλος έφηβος είναι τόσο ενδιαφέρων για την Έλενα - αλλά, κατά έναν περίεργο λόγο, ταυτόχρονα την καταλαβαίναμε απόλυτα (…)».

 

CIAO ITALIA

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου

Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Νίνα Έππα, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φιτσαντωνάκη, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Στίλβη Ψιλοπούλου, Θοδωρής Ρωμανίδης, Μαρία Ζαχαρή, Γιώργος Λαμπάτος, Κώστας Δράκος, Αλέξης Μαρτζούκος, Γιάννης Παπαθύμιος, Θανάσης Γεωργάκης, Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Πέντε κοπέλες οι οποίες δεν αντέχουν την ανεργία, πάνω στην απελπισία τους αποφασίζουν να κάνουν μια ληστεία. Μόνο που ξαφνικά ο αριθμός των μελών ...της συμμορίας μεγαλώνει! Έτσι προστίθεται στην παρέα μια ηλικιωμένη πρώην αντάρτισσα που μένει στο διπλανό διαμέρισμα, ένας παρανοϊκός απόστρατος χωροφύλακας, μια αδίστακτη ανιψιά, μια άπληστη πλαστογράφος και ένας περιπτεράς! Η κατάσταση μπερδεύεται και ενώ η ληστεία γίνεται οδηγούμαστε σε έναν πανέξυπνο όσο και απρόσμενο φινάλε.

Αυτά συμβαίνουν σε αυτήν τη σουρεαλιστική, πολιτική κωμωδία που προμηνύει πολύ γέλιο. Μια κωμωδία για την Ελλάδα της κρίσης και για τους νέους που ξενιτεύονται.

Στην εκρηκτική ατμόσφαιρα συμβάλλει και η γεμάτη ενέργεια παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας από τους μοναδικούς Encardia. 

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ: ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

THE KINGS MAN

Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Γκουντ, Τζέμα Άρτερτον, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Ραλφ Φάινς, Στάνλεϊ Τούτσι, Τομ Χολάντερ, Χάρις Ντίκινσον, Ντζίμον Χούνσου, Ντάνιελ Μπρουλ, Τσάρλς Ντανς

Τύραννοι κι εγκληματίες συγκροτούν έναν δολοφονικό στρατό με σκοπό να εξολοθρεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ένας άνθρωπο μόνος πρέπει να τους σταματήσει.

 

LIKE A BOSS

Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Αρτέτα
Πρωταγωνιστούν: Τίφανι Χάντις, Ρόουζ Μπερν, Σάλμα Χάγιεκ, Μπίλι Πόρτερ, Τζένιφερ Κούλιτζ, Άρι Γκρέινορ, Νατάσα Ρόθγουελ, Τζέσικα Στ. Κλερ, Κάραν Σόνι

Η Μία και η Μελ είναι φίλες καρδιακές και έχουν από κοινού δημιουργήσει μια εταιρία καλλυντικών. Όμως τα οικονομικά τους δεν πάνε καλά και όταν η Κλερ Λούνα, ιδιοκτήτρια μιας μεγάλης εταιρίας κάνει μια πολύ δελεαστική πρόταση για να αγοράσει την επιχείρησή τους, η φιλία των δύο γυναικών θα δοκιμαστεί.

 

FANTASY  ISLAND

Σκηνοθεσία: Τζεφ Γουάντλοου
Πρωταγωνιστούν: Μάγκι Κιου, Μάικλ Πένια, Πόρσια Ντάμπλντεϊ, Κιμ Κόουτς, Λούσι Χέιλ

Ο αινιγματικός κύριο Ρορκ, ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε ένα απομακρυσμένο νησί, αναλαμβάνει να ικανοποιήσει τις πιο κρυφές επιθυμίες των πελατών του. Όταν όμως οι φαντασιώσεις μετατρέπονται σε εφιάλτες, οι φιλοξενούμενου πρέπει να βρουν τον τρόπο να δραπετεύσουν από το νησί.

 

ΓΚΡΕΤΕΛ ΚΑΙ ΧΑΝΣΕΛ

GRETEL AND HANSEL

Σκηνοθεσία: Οζ Πέρκινς
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Λίλις, Άλις Κριτζ, Τζέσικα Ντε Γκόου

Η Γκρέτελ και ο μικρός της αδελφός Χάνσελ στέλνονται από την οικογένειά τους να βρουν φαγητό και δουλειά καθώς στη χώρα έχει πέσει πείνα. Χαμένοι μέσα σε ένα πυκνό δάσος φτάνουν σε ένα όμορφο σπίτι στο οποίο κατοικεί μια γυναίκα. Η οικοδέσποινα φέρεται πολύ φιλόξενα και φιλικά και γεμίζει κεράσματα τα δυο παιδιά. Μόνο που κάτι παράξενο συμβαίνει στο σπίτι και τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Η γνωστή ιστορία των αδελφών Γκριμ, με τίτλο «Χάνσελ και Γκρέτελ», το οποίο εκδόθηκε το 1812, μεταφέρεται στο σινεμά ως ταινία τρόμου για μεγάλους. 

 

ΟΙ ΣΚΑΝΤΑΛΙΑΡΗΔΕΣ

DIE HEINZELS-RUCKKEHR DER HAINZELMANNCHEN

Σκηνοθεσία: Ούτε φον Μούνχοβ-Πολ

Οι Σκανταλιάρηδες είναι ξωτικά της Κολονίας. Κρύβονται κάτω από τη γη και δεν έχουν σχέση με τους ανθρώπους. Όμως η μικρούλα Έλφι δεν ανέχεται τους περιορισμούς κι έτσι μαζί με τους φίλους της Κιπ και Μπακ αποφασίζουν να βγουν από τα σκοτάδια στην επιφάνεια της γης. Εκεί θα ανακαλύψουν το νόημα της ζωής.

 

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΖΟΟΥΝΣ

Mr. JONES

Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Νόρτον, Βανέσα Κέρμπι, Πίτερ Σκαρσξκαρντ, Τζόζεφ Μόουλ

Βρισκόμαστε στα 1933. Ο Γκάρεθ Τζόουνς είναι ένα φιλόδοξος Ουαλός ρεπόρτερ που έγινε διάσημος όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που συνομίλησε με τον Χίτλερ. Ψάχνοντας να βρει το επόμενο μεγάλο θέμα του , εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος.

Η Σοβιετική « Ουτοπία » είναι το κύριο θέμα των ειδήσεων και ο Τζόουνς αναρωτιέται πως ο Στάλιν χρηματοδοτεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη της Σοβιετική Ένωσης.

Αποφασίσει να ταξιδέψει στην Μόσχα και να επιχειρήσει μια προσωπική συνέντευξη από τον Στάλιν, Εκεί θα γνωρίσει την Άντα Μπρουκς μια βρετανίδα δημοσιογράφο που αποκαλύπτει ότι η αλήθεια πίσω από το καθεστώς πνίγεται βίαια.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο