ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Β. Καρδάσης: Ο νέος Πρόεδρος του ΕΑΠ δεν έχει ιδέα από λογιστική ή από διοίκηση


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Β. Καρδάσης: Ο νέος Πρόεδρος του ΕΑΠ δεν έχει ιδέα από λογιστική ή από διοίκηση

Απαντήσεις στα όσα του καταλογίζει η παρούσα διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου περί διοικητικών εκκρεμοτήτων κι ελλειμματικών προϋπολογισμών που άφησε πίσω του, έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.


Σχολιάζοντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" τα όσα αναγράφονται στις ανακοινώσεις της νυν διοίκησης ο κ. Καρδάσης υποστήριξε ότι:

«Αυτή η πρακτική είναι ξένη με την κουλτούρα των Πανεπιστημίων και με τα ειωθότα, δηλαδή οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά ποτέ δεν κάθονται να παίξουν με όρους μικρότητας απέναντι σε πρώην συναδέλφους. Είδαμε μια ανακοίνωση η οποία απέδιδε σε μας την ευθύνη ότι υπάρχει μια σειρά εκκρεμοτήτων στο Ίδρυμα. Η απάντηση μας είναι συγκεκριμένη.

Η προηγούμενη διοίκηση του ΕΑΠ άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, κατόπιν απαίτησης της κυρίας Κεραμέως η οποία απαίτησε από την τότε διοίκηση να μην συνεδριάζει μέχρι να αντικατασταθεί. Αυτό, λόγω της καθυστέρησης, κράτησε ένα μήνα. Για ένα μήνα δεν συνεδρίαζαν τα όργανα. Με δύο επιστολές είχαμε εξηγήσει ότι για το ΕΑΠ οι κρίσιμοι μήνες είναι του καλοκαιριού. Ζητούσα να αφήσουν τη διοίκησή μου να ξεκινήσει το χρόνο ώστε οι καινούργιοι να μην βρεθούν μπροστά σε ζητήματα με διοικητικές διευθετήσεις. Αυτό δεν έγινε».

Μιλώντας για τα οικονομικά και τα όσα αναφέρονται για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που το 2017 άγγιξαν τις 800.000 και το 2018 το ενάμιση εκατομμύριο ο κ. Καρδάσης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ίσως επειδή είναι γιατρός ο κ. Ζώρας, δεν έχει ιδέα από λογιστική ή από διοίκηση. Πρώτον: Το πιο σωστό είναι να δει κανείς πόσα χρήματα βρήκαμε εμείς και πόσα παραδώσαμε. Να κάνει κανείς αυτές τις λογιστικές αλχημείες είναι απαράδεκτο. Εμείς είχαμε 18εκ. ανελαστικές δαπάνες, εκ των οποίων 14εκ. μισθοδοσία προσωπικού, το οποίο πριν, πληρωνόταν από προγράμματα ΕΣΠΑ. Από τη δική μας διοίκηση το ΕΑΠ επωμίστηκε με την πληρωμή 200 συμβάσεων.

Δεύτερον: Εμείς κάναμε 19 νέα προγράμματα στο ΕΑΠ, αν τα βάλει κάτω θα δει ότι ήταν ένα θαύμα το γεγονός ότι η μείωση του ταμειακού υπολοίπου είναι ελάχιστη σε σχέση με τις δαπάνες που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε.

Τρίτον: Δεν γνωρίζουν τα ελάχιστα, δηλαδή τι είναι ελλειμματικός προϋπολογισμός και τι έλλειμμα. Ελλειμματικό προϋπολογισμό μπορεί να έχουν όλοι οι οργανισμοί του κόσμου, αρκεί να μπορώ να χρηματοδοτήσω αυτόν το ελλειμματικό προϋπολογισμό. Το ΕΑΠ έχει ένα ταμειακό υπόλοιπο 90εκ.. Όπως το παρουσιάζει είναι ότι λείπουν χρήματα από το ταμείο. Αν πουν κάτι τέτοιο θα πάμε στα δικαστήρια, δεν θα παίξουμε με ανακοινώσεις ή με λαϊκά δικαστήρια. Ας τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο… Να δουν τα νούμερα και τις εισηγήσεις που τους αφήσαμε, να δουν τις αποφάσεις της Διοικούσας και τους απολογισμούς μας και μετά να βγάζουν τέτοιες ανακοινώσεις.»

Τέλος μιλώντας για τις αναφορές που κάνει η παρούσα διοίκηση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία ουσιαστικά απαλλάσσει από κάθε ευθύνης, ο κ. Καρδάσης σχολίασε τα εξής:

«Είναι πρωτοφανές για διοίκηση Πανεπιστημίου, δεν είναι καινούργιος για τον κ. Ζώρα, να παίζει με τέτοιους όρους όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική. Η κάλυψη που παρέχει στην Κεραμέως με την ανακοίνωσή του, είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ο τρόπος που απαντάει είναι η κάλυψη της Υπουργού. Εμείς αφήσαμε έναν οργανισμό που βάδιζε την οδό της ανάπτυξης και της ανανέωσης πάρα πολύ έντονα… Γιατί δεν με κάλεσε να κάνουμε παράδοση-παραλαβή; Τον καλώ και τώρα να κάνουμε μια συζήτηση μπροστά στην Υπουργό και με τους προϊστάμενους των υπηρεσιών.»        




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο