ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Σαντορινιός: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τα νησιά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Σαντορινιός: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τα νησιά

Με αφορμή τα επεισόδια με ΜΑΤ και χημικά στη Λέσβο και τη Χίο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου.


«Αυτό που συμβαίνει στα νησιά είναι το αποτέλεσμα μιας στείρας προεκλογικής –και μάλιστα ακροδεξιάς- ρητορικής της ΝΔ, η οποία την οδήγησε στο να μην μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό και να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι πολιτικές της, όπως εκτυλίσσονται μέχρι και σήμερα, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό το γνωρίζουν οι νησιώτες, γνωρίζουν ότι η λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και όχι η δημιουργία νέων κέντρων, γνωρίζουν το κυβερνητικό αδιέξοδο που οδηγεί στην καταστολή των κινητοποιήσεών τους. Μιλάμε για συμπολίτες μας που έδειξαν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια σε πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό που τους εξαγριώνει δεν είναι οι κατατρεγμένοι αλλά η πολιτική της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα νησιά. Σε μια χώρα δύο ταχυτήτων θα μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών, θα τα εγκαταλείψει  προκειμένου να περισώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις σε αυτοδιοικητικούς της ενδοχώρας. Και δεν πρόκειται μόνο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και στα νησιά της Δωδεκανήσου. Και εκεί πρέπει όλοι να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας, με τη συνέπεια των λόγων μας και ν α δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την αδιέξοδη και ακραία κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε επίσης στην χθεσινή του ομιλία στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Εκεί το ενδιαφέρον των φορέων και κατοίκων που παραβρέθηκαν επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με τα 10 περιφερειακά λιμάνια  -εκ των οποίων το ένα είναι της συγκεκριμένης πόλης.
«Θελήσαμε να δείξουμε την δική μας, διαφορετική, προσέγγιση για την αξιοποίηση των λιμανιών. Όσα δηλαδή είχαμε ψηφίσει ως κυβέρνηση για το δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών με παραχώρηση χρήσης για κάποιο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ που ουσιαστικά οδηγεί τα λιμάνια προς πώληση μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι την στρατηγική ανάπτυξη των  λιμανιών δε θα την κάνει πλέον η κοινωνία, το κράτος, οι τοπικοί φορείς αλλά θα την κάνουν ιδιώτες με γνώμονα το κέρδος. Το σύνολο των φορέων της πόλης, ανεξαρτήτων πολιτικής ταυτότητας, εναντιώνεται σ’ αυτή την προοπτική. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η δημιουργία μετώπου προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών. Αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί και στα νησιά διότι φαίνεται ότι η «όρεξη» αυτής της κυβέρνησης ξεπερνάει τα 10 περιφερειακά λιμάνια και επεκτείνεται σε λιμάνια νησιών και λιμενικά ταμεία. Ο αρμόδιος υπουργός με δηλώσεις του ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν Οργανισμοί Λιμένος, ανώνυμες εταιρείες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο για να προσχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι «η κυβέρνηση των ‘αρίστων’ αποδεικνύεται μια κυβέρνηση ανίκανων και επικίνδυνων για τη χώρα σε μια σειρά από ζητήματα οδηγώντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και δυστυχώς πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης, παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο, αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των νησιωτών, υπερασπίζονται τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης».

 

 



https://www.mixcloud.com/Kokkino_Rhodes/ν-σαντορινιοσ-για-επεισοδια-με-ματχημικα-σε-χιο-λεσβο/
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο