ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Πατρών- Πύργου: Όχι άλλοι νεκροί και ανάπηροι στο φονικότερο δρόμο της Ελλάδας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πατρών- Πύργου: Όχι άλλοι νεκροί και ανάπηροι στο φονικότερο δρόμο της Ελλάδας

Βίκυ Δρακούλη- Οι Δήμοι Αχαΐας, Ηλείας, Καλαμάτας, Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, φορείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, οδηγοί λεωφορείων, αλλά και θύματα της καρμανιόλας Πατρών-Πύργου είπαν «Όχι στον δρόμο θανάτου», ζητώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχιστούν οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο, ώστε το έργο να παραδοθεί μέχρι το 2023.


Για περισσότερες από δύο ώρες παρέμεινε κλειστή η Πατρών- Πύργου στο ύψος του Βουπρασίου, όπου εκατοντάδες πολίτες από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά συγκεντρώθηκαν στο σημείο, για να διαμαρτυρηθούν για τον δρόμο, που την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 130 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους. Εκεί βρέθηκε και η μητέρα του 28χρονου, που άφησε την τελευταία του πνοή στην καρμανιόλα της Πατρών Πύργου το βράδυ της Κυριακής μαζί με τον 25χρονο φίλο του. Με λυγμούς δήλωσε παρούσα στην διαμαρτυρία και ευχήθηκε το δικό της το παιδί να είναι ο τελευταίος νεκρός πάνω στον στοιχειωμένο δρόμο. «Εμείς κηδέψαμε δυο παιδιά. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει έτσι. Τι φταίνε δυο παιδιά; Έχουμε δεκάδες μανάδες και εύχομαι να είμαι η τελευταία. Θα ανέβω στην Βουλή. Το έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου και στο παιδί μου». 

Ηλεία: Ξεκληριστήκαμε και είναι ντροπή να αδιαφορούν για τον δρόμο θανάτου

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στη μοναχική αρχικά προσπάθεια, που ξεκίνησαν οι αιρετοί της Ηλείας για την Πατρών- Πύργου και σε όσους προστέθηκαν στην πορεία, για την πραγματοποίηση αυτής της κινητοποίησης και προέτρεψε όλους να αφυπνιστούν. «Είναι προτιμότερο να συγκεντρωνόμαστε για να κάνουμε τον δρόμο παρα να κλαιμε στις κηδείες νέων παιδιών και φίλων μας. Είναι ντροπή να αδιαφορούν για αυτό τον δρόμο θανάτου, που έχει αφαιρέσει τις ζωές σε πολλούς συμπατριώτες μας, αλλά και σε πολίτες των Ιονίων και της Μεσσηνίας».

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για τα θύματα του δρόμου, προσθέτοντας ότι «είναι ένα έργο, που έπρεπε να είχε γίνει χθες, όσοι έχουν ντροπή πρέπει να κάτσουν να σκεφτούν σοβαρά ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτόμαστε αν το έργο θα μας το εγκρίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή, αν οι εργολάβοι, που δουλεύουν τώρα θα προσφύγουν στα δικαστήρια, αν θα γίνει γέφυρα το 2027. Είναι ντροπή για την Ηλεία να μας τα λένε αυτά.Ξεκληριστήκαμε». Ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος συμπλήρωσε ότι «είναι ημέρα ιστορική για όλους μας, ευθύνης, ομόνοιας και αγάπης, που πρέπει έτσι να προχωρήσουμε για να καταφέρουμε το αυτονόητο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε ότι «αυτό, που θα ανακουφίσει τους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων είναι η γρήγορη κατασκευή. Έχουμε ένα έργο, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η χρηματοδότησή του, κατασκευάζεται και απαιτούμε να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2023, χωρίς διόδια, χωρίς επιπλέον κόστη». Από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι «η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, πέραν του ότι στερεί δυνατότητες αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή μας, πλήττει βάναυσα την δημόσια ασφάλεια, απειλεί καθημερινά την ζωή, όλων, όσων κινούνται σε αυτή την καρμανιόλα».

Αχαΐα: Για τα συμφέροντα κάποιων δεν μπορούμε να θρηνούμε θύματα

Το παρών έδωσαν και οι δήμαρχοι Αχαϊας, από όπου διέρχεται η Πατρών- Πύργου. Από πλευράς της δημοτικής αρχής της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ξεκαθάρισε ότι «για τα συμφέροντα κάποιων δεν μπορούμε να θρηνούμε καθημερινά την απώλεια των αγαπημένων μας στην καρμανιόλα της Πατρών- Πύργου. Ο Δήμος Πατρέων διαχρονικά διεκδικούσε από όλες τις κυβερνήσεις την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς μίλησε για ένα δίκαιο και αυτονόητο δικαίωμα και διερωτήθηκε «μέχρι πότε θα θρηνούμε θύματα; Χθες στο Βουπράσιο, προχθες στα Καμίνια, αύριο ποιος, που; Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι, σαν μια γροθιά να κερδίσουμε το αυτονόητο».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας, Κώστας Μάρκου τόνισε ότι τους τελευταίους 7 μήνες έχει αλλάξει το όραμα και η πραγματικότητα, που έθετε το έργο στις ράγες και τώρα είμαστε στον αέρα. «Παλεύουμε, γιατί αυτή η ανατροπή έγινε μόνο και μόνο με πολιτικά στερεότυπα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιός, με ποιόν τρόπο και με ποια διαδικασία. Μας ενδιαφέρει να ξεκινήσει χωρίς αλλαγές, ούτε νέους σχεδιασμούς, διότι θα φέρουν άλλες καθυστερήσεις και να είμαστε παρόντες όλοι, γιατί όλοι ταξιδεύουμε αυτόν τον δρόμο».

Ιόνια Νησιά: Η Πατρών- Πύργου είναι ο φονικότερος δρόμος της Ελλάδας

Δυναμική ήταν η παρουσία αιρετών και εκπροσώπων φορέων από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε Στο Κόκκινο Πάτρας ότι «350.000 επισκεπτες και κάτοικοι διακινούνται ετησίως από αυτό τον δρόμο για να πάνε στην Κυλλήνη και από εκεί σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους συμπολίτες μας, γιατί είναι καιρός το έργο να υλοποιηθεί. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη». Ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου και πρόεδρος του ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς, Σπύρος Σαμούρης χαρακτήρισε την Πατρών- Πύργου ως τον «φονικότερο δρόμο της Ελλάδας. Απαιτούμε άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μόνο τότε θα ησυχάσουμε όλοι εμείς, που περνάμε από εδώ, για την ασφάλεια τη δική μας, των παιδιών μας, των επισκεπτών». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος Ανατροπή Αναγέννηση», Αντώνης Κασσιμάτης εξέφρασε την διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου του νησιού και την αντίθεσή του στη αναστολή υλοποίησης του ζωτικής σημασίας έργου από τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή. «Με την απόφασή του αυτή καταδικάζει τους κατοίκους να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν έναν δρόμο καρμανιόλα».

Πελοπόννησος: Ενώνουμε τις φωνές μας για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Τσακώνα

Στο κάλεσμα της Δυτικής Ελλάδας συστρατεύτηκε και η Πελοπόννησος. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η πόλη του «ενώνει τη φωνή με όλους σας. Είναι κοινή απαίτηση η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου. Ο δρόμος δεν πρέπει να σταματήσει στον Πύργο, αλλά πρέπει να φτάσει στην Τσακώνα. Ένας δρόμος, που είχε σχεδιαστεί από το 2007, δεν μπορεί ακόμα να περιμένει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να λέμε ότι την επόμενη ημέρα πάμε στην κανονικότητα, όταν δεν έχουμε οδικούς άξονες, που να συνδέουν τα λιμάνια μεταξύ τους, τους αρχαιολογικούς χώρους, που θα δώσουν τις προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Εκείνο όμως, που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε είναι το να πληρώνουμε ακόμα φόρο αίματος». Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μαζί θα προσπαθήσουμε πιο δυναμικά να λάβουν το μήνυμα ότι πρέπει και εμάς κάποια στιγμή να μας υπολογίσουν. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει από αυτόν τον τόπο και κάτω, εδώ είναι τα προϊόντα, οι καλλιέργειες, εδώ μοχθούν οι αγρότες, δεν είμαστε πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας. Δεν μπορεί στη Βόρειο Ελλάδα να γίνονται δρόμοι και εδώ να μας έχουν εγκαταλείψει». Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου υπογράμμισαν ότι υπήρξε ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημα Ηλείων και Αχαιών, «δυστυχώς δεν μπήκε η παράταξη του κ. περιφερειάρχη, αλλά είμαστε σήμερα εδώ μαζί σας για να πούμε φτάνει πια. Τόσα χρόνια είναι αρκετά, που μας εμπαίζουν οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, υπουργοί και πάντα να ξεχνούν το Πάτρα- Πύργο- Καλό Νερό- Τσακώνα και να πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων».

Πρόταση από ομιλητές να μην παραστούν στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Στη συγκέντρωση μίλησαν και άνθρωποι, που πλήρωσαν το τίμημα της καρμανιόλας Πατρών Πύργου, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας, Παντελής Παπαπαναγιώτου, ο οποίος πριν από 32 χρόνια είχε ατύχημα στο συγκεκριμένο δρόμο, που παρ’ ολίγον να του στοιχίσει τη ζωή του. «Για πρώτη φορά σήμερα νιώθω ότι δεν είμαι μόνος μου. Θα παρακαλέσω όλους, αυτός ο δρόμος καρμανιόλα πριν από 32 χρόνια, που χτύπησα, είχε 70 εικονοστάσια και σήμερα 262. Σας παρακαλώ όλοι οι πολιτικοί και να ακουστεί στην κυβέρνηση, όχι άλλο αίμα». Ο αντιπρόεδρος Ε.Σ.ΑμεΑ, Αντώνης Χαροκόπος τόνισε Στο Κόκκινο Πάτρας «όχι άλλοι ανάπηροι και νεκροί στην Πατρών Πύργου. Είναι ένας δρόμος σημαντικός για την περιοχή, αφήνει πολλά τροχαία ατυχήματα σε καθημερινή βάση και έχει πολλά άτομα με αναπηρία, για αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια». Ο εκπρόσωπος του συλλόγου θυμάτων της Πατρών Πύργου είπε ότι οι οικογένειές τους έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της ασφάλτου με αίμα και είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω τι πέρασαν χθες οι τέσσερις γονείς και δεν θέλουμε άλλο αίμα». Μάλιστα πρότεινε ως ένδειξη πίεσης και διαμαρτυρίας, με αφορμή και την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 13/3 στην Αρχαία Ολυμπία να μην παραστεί κανένας Ηλείος, αλλά ούτε και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.


Η επόμενη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6/4 στην Αθήνα με μεγάλη συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο