ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

22ο ΦΝΘ: Ο κορωνοϊός στο Φεστιβάλ!


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

22ο ΦΝΘ: Ο κορωνοϊός στο Φεστιβάλ!

Στράτος Κερσανίδης - Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό απασχόλησαν τη συνέντευξη Τύπου για το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιαμντέρ Θεσσαλονίκης, η οποία δόθηκε σήμερα Πέμπτη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.


Έτσι ξεκινώντας ο  καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης έδωσε προτεραιότητα στα μέτρα προστασίας τα οποία πρόκειται να παρθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Όπως είπε θα υπάρχει απολυμαντικό υγρό για τα χέρια σε κάθε αίθουσα, θα γίνεται καθημερινή απολύμανση των χώρων του φεστιβάλ ενώ θα υπάρχει και ιατρική φροντίδα με εξουσιοδοτημένο γιατρό. Οπότε, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης, “δεν υπάρχει λόγος πανικού”.

 Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη Τύπου δόθηκε απούσης της υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνη, παρά το γεγονός πως η παρουσία της είχε προαναγγελθεί. Κι αυτό επειδή την ίδια ώρα υπήρχε υπουργικό συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η έκρυθμη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στη Λέσβο και τη Χίο, εξαιτίας του εγκληματικού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Μια κατάσταση η οποία αποτελεί εξαιρετικό θέμα για ντοκιμαντέρ!

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη σύνδεση. Στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος, κ. Γιώργος Κρασακόπουλος και στην Αθήνα καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς, κ. Γιάννα Σαρρή.

Η έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Ολύμπιον, με την προβολή τη ταινίας “Τι μου έμαθε ένα χταπόδι”, των Φιλίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ, σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Κατά τη ενδεκαήμερη διάρκειά του θα προβληθούν συνολικά 189 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 73 μικρού μήκους από 60 χώρες.

Για πρώτη φορά από φέτος οι ταινίες θα διαγωνιστούν σε 4 τμήματα: Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη με πρώτες ή δεύτερες ταινίες (newcomers), Πρωτοποριακά Ντοκιμαντέρ (Film Forward) και Εικονικής Πραγματικότητας (VR).

Αναβαθμισμένο αναμένεται το Ελληνικό Τμήμα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν συνολικά 78 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους ενώ ταυτόχρονα η ελληνική παραγωγή ενισχύεται και μέσα από όλες σχεδόν τις δράσεις του φεστιβάλ. Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετά ελληνικά ντοκιμαντέρ τα οποία συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα αλλά και στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς.

Στο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στον δημιουργό Σταύρο Καπλανίδη, ο οποίος; πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 75 ετών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η τελευταία ταινία ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε, δηλαδή το “Anna Wich: Φωτογράφος”, για τη γερμανίδα φωτογράφο η οποία έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, υπήρξε δε, σύντροφος του Σταύρου Καπλανίδη.

Επίσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, “Αγέλαστος πέτρα” (2000), το οποίο κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 41 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και άνοιξε νέους δρόμους για το πως βλέπουμε το ντοκιμαντέρ. Μάλιστα είχε προβληθεί τότε και στις αίθουσες με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τέλος, θα προβληθεί, σε αποκατεστημένη κόπια και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, το βουβό ντοκιμαντέρ “Καλαμπάκα-Τα μυστικά της άγνωστης Ευρώπης” το οποίο γυρίστηκε το 1920! Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αφιερώματα του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, όπως:

- Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων (Animated), αφιέρωμα σε ένα υβριδικό υπο-είδος το οποίο γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.

- Ανθρωπόκαινος Εποχή, όπου διερευνάται ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις που έχει άμεση σχέση με τις συνέπειες της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη. Πρόκειται για μια έννοια που εισήγαγε το 2000 ο νομπελίστας χημικός, Πολ Κρούτσεν, θέλοντας να οριοθετήσει τη σύγχρονη εποχή η οποία διαδέχτηκε την Ολόκαινο, η οποία ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια.

- Τα Μιμίδια, ταινίες οι οποίες μας φέρνουν σε εποχή με τα memes μέσα από συναρπαστικά, εύστοχα, τολμηρά, αιχμηρά, πολιτικά και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε γαι πρώτη φορά από το βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς στο βιβλίο του “Το εγωιστικό γονίδιο” (1976), για να περιγράψει μια μονάδα πολιτισμού, η οποία μεταβιβάζεται από τον έναν στον άλλο μέσω της μίμησης.

- Αφιέρωμα στον θρυλικό δημιουργό Ραϊμόν Ντεπαρντόν

- Αφιέρωμα στην Λόρεν Γκρίνφιλντ, την αμερικανίδα φωτογράφο και σκηνοθέτιδα με την κριτική και διεισδυτική ματιά.

- Αφιέρωμα στη γαλλοκολομβιανή Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν, την πρωτοποριακή σκηνοθέτιδα με τη συναρπαστική ματιά.

Νέες δράσεις παρουσιάζονται από φέτος και στο τμήμα της Αγοράς. Στόχος τους είναι να ενισχυθεί κινηματογραφικά η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή με κέντρο την Ελλάδα.

Έτσι, έχουμε:

- Το Thessaloniki Pitching Forum, δηλαδή μια πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ.

- Το Agora Lab, ένα εργαστήρι ανάπτυξης στο οποίο διεθνούς φήμης ειδικοί του ντοκιμαντέρ προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.

- Την υπηρεσία Doc Counselling που προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις με ντοκιμαντερίστες.

Τέλος η Αγορά καθιερώνει από φέτος το Χρυσό Αλέξανδρο ο οποίος θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ.

Η τελετή λήξης του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, την Κυριακή 15 Μαρτίου. Μετά από τις απονομές των βραβείων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)”, της Κάρολ Ντάισνγκερ, το οποίο πρόσφατα κέρδισε το Όσκαρ στην κατηγορία του.

Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί κι από άλλες εκδηλώσεις όπως η συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών, στην Αποξήκη Γ στο Λιμάνι, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, μετά την τελετή έναρξης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο