ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Σακκής: Ήμασταν απροετοίμαστοι για την ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Σακκής: Ήμασταν απροετοίμαστοι για την ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού

Περισσότερα από 180 χρόνια ζωής μετρά το Πατρινό Καρναβάλι, αφού μόνο το 1964 είχε ματαιωθεί, λόγω του θανάτου του τότε Βασιλέα Παύλου (6 Μαρτίου 1964). Χθες ήταν η δεύτερη φορά, που ο κορυφαίος θεσμός της Πάτρας ακυρώνεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκάλεσε σοκ στην πόλη, στους χιλιάδες καρναβαλιστές, στους ξενοδόχους, στους καταστηματάρχες, την ώρα, που η Πάτρα από την Πέμπτη είχε αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους της επισκέπτες, από όλη την Ελλάδα.

Η οικονομική ζημιά, που θα υποστεί η πόλη, είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το τριήμερο των Αποκριών υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες φθάνουν εδώ, και περισσότεροι από 40.000 είναι οι καρναβαλιστές, που παρελαύνουν. Τα έσοδα είναι ανυπολόγιστα και μοιράζονται σε ξενοδοχεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κ.λπ. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία είχε αγγίξει το 100%, όμως, η ακύρωση των εκδηλώσεων πλέον προκαλεί μεγάλη αιμορραγία στους επαγγελματίες.

Σε αρκετά ξενοδοχεία παρατηρούνται ακυρώσεις δωματίων, ενώ οι καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή. «Ήμασταν απροετοίμαστοι και δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη. Το είχαμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας , αλλά μια τέτοια άσχημη εξέλιξη δεν την περιμέναμε» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού του ΣΚΕΑΝΑ, Κωνσταντίνος Σακκής.

Επισημαίνουν ότι πάνω απ όλα προέχει η υγεία και οι εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά στα καταστήματα, εφόσον δεν είναι η χώρα ή η Αχαΐα σε καραντίνα. Αν αλλάξει αυτό, προσανατολίζονται να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησης. Αυτό, βεβαίως, που επισημαίνουν, είναι ότι το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά και χθες ήρθε η απόφαση της ματαίωσης των παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

«Ο Δήμος Πατρέων έλεγε ότι το καρναβάλι δεν αναβάλλεται τις προηγούμενες ημέρες και εμείς κατά κάποιο τρόπο, ακούγοντας όλα αυτά, θεωρήσαμε ότι μάλλον έτσι θα γίνει. Τη Δευτέρα το ΣΚΕΑΝΑ κάναμε μια συνάντηση και φτιάξαμε μια δική μας ατζέντα πως πρέπει να προετοιμαστούμε και συμφωνήσαμε ότι δεν θα ήταν σωστό να τρομάξουμε εμείς τον κόσμο, διότι εκείνες τις ημέρες δεν υπήρχε κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και θα κάναμε ζημιά στο καρναβάλι μας» επισήμανε ο κ. Σακκής, αν και οι εξελίξεις του πρόλαβαν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων αποφάσισε ομόφωνα στη έκτακτη συνεδρίασή του, την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης είχε τονίσει, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ότι «οφείλουμε να υπακούσουμε» ζητώντας μέτρα οικονομικής στήριξης από την πολιτεία όσων ζημιωθούν, όπως έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτά τα μέτρα, γιατί είμαστε ομάδες, οι οποίες θα πληγούμε σε μεγάλο ποσοστό. Συνάδελφοι ίσως φτάσουν στο σημείο να κλείσουν μετά από αυτό. Δεν έχει χαρτογραφηθεί ακόμα η επόμενη ημέρα. Δεν μιλάμε μόνο για το τριήμερο του Καρναβαλιού , για το οποίο θα έχουμε μια ζημιά της τάξεως από 40% και άνω, μιλάμε για κάτι, που δεν τελειώνει τη Δευτέρα το πρωί και φαντάζομαι ότι θα έχει μια διαβάθμιση αρνητική.

Ωστόσο το ενδιαφέρον του κόσμου και των επισκεπτών της Πάτρας για το Καρναβάλι της πόλης, κρίνοντας από τη κίνηση που υπάρχει στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Αχαΐας ,παραμένει αμείωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 60 δρομολόγια που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, κατέφτασαν στην Πάτρα γεμάτα από κόσμο, που ήθελε να ζήσει και φέτος την εμπειρία του Πατρινού Καρναβαλιού. Το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί κάποιες ακυρώσεις, όπως και στον ΟΣΕ, αλλά από ότι φαίνεται οι επισκέπτες δεν πτοούνται από την ακύρωση των παρελάσεων και θα έρθουν για να διασκεδάσουν στην πόλη του καρναβαλιού. Μόνο για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 200 δρομολόγια, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Πάτρα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε πληρώματα, που θέλουν να παρελάσουν, παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Εξετάζουν να γίνει μια μικρή παρέλαση στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να υπάρχουν τα άρματα που έχουν κατασκευάσει. Αντ’ αυτών εξετάζεται να υπάρχουν μικρές, τροχήλατες, κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις των καρναβαλιστών του ΑΣΟ, αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο