ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020

Οι νέες ταινίες: Από την ελληνική επαρχία στην Ανατολική Ευρώπη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες: Από την ελληνική επαρχία στην Ανατολική Ευρώπη

Στράτος Κερσανίδης- Έχει πολλούς φίλους το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη και γι’ αυτό η νέα του ταινία αποτελεί αναμφισβήτητο κινηματογραφικό γεγονός. Η «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» είναι μια μαύρη κωμωδία με γκανγκστερικά στοιχεία, έρωτα και χιούμορ με φόντο την ελληνική επαρχία. Αυτήν την εβδομάδα όμως κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και το συγκλονιστικό ασπρόμαυρο «Βαμμένο πουλί», ένα έπος 170 λεπτών του Βάκλαβ Μαρχούλ, το οποίο σκιαγραφεί τη ία, ως στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης, η οποία ξεπερνά τα όρια όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως είναι ο πόλεμος.


Υπάρχουν όμως κι άλλες εξαιρετικές επιλογές όπως το καφκικό κλειστοφοβικό θρίλερ του ιρανού Νιμά Τζαβιντί, «Ο φύλακας», το δραματικό φιλμ του ισραηλινού Γιαρόν Σανί, «Εγκλωβισμένος» και το επίσης δραματικό φιλμ του Μπαρτ Φρέντλιχ, «Μετά το γάμο», ριμέικ της ομώνυμης ταινίας της Σουζάνε Μπίερ του 2006.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαίνεται και το φιλμ «Σκοτεινά νερά», του Τεντ Χέινς, το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία ενός δικαστικού αγώνα εναντίον μια φαρμακοβιομηχανίας που μόλυνε το περιβάλλον καθώς και το ιδιαίτερο θρίλερ τρόμου «Ο αόρατος άνθρωπος», του Λι Γουανέλ, διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς.

Τέλος, δε στερείται ενδιαφέροντος ούτε το κοινωνικό δράμα του Γκάβιν Ο` Κόνορ, «Ο δρόμος της επιστροφής» αλλά ούτε και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Φύγαμε», του Νταν Σκάνλον

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου

Ο Γιάννης Οικονομίδης επανέρχεται δριμύτερος με μια «μαύρη κωμωδία με στοιχεία γκανγκστερικά, δράση, ερωτική – έρωτας, ιδρώτας, πόθος, σπέρμα – είναι όλα μέσα. Και αρκετό μαύρο χιούμορ», όπως περιγράφει ο ίδιος την ταινία του.

Η ταινία έχει γυριστεί στη Λαμία και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που με τη κατάλληλη μείξη μπορούν να συνθέσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Πρώτα απ` όλα μια γυναίκα, μια μοιραία γοητευτική γυναίκα παντρεμένη με ένα επιχειρηματία. Έπειτα μια `προδοσία` η οποία έρχεται με τη μορφή της εγκατάλειψης του συζύγου για τα μάτια ενός πρώην λαϊκού τραγουδιστή και νυν ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Κροκόδειλος»! Και τέλος, χρήματα, ένα ολόκληρο εκατομμύριο ευρώ το οποίο έχει πάρει φεύγοντας η ωραία σύζυγος του επιχειρηματία. Σε όλο αυτό εμπλέκονται και οι οικογένειες των δύο αντεραστών -οι μητέρες τους κυρίως- , όλος ο ύποπτος κόσμος της νύχτας, διάφοροι μπάτσοι και εκτελεστές. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, -α, το μείγμα είναι εκρηκτικό, μυρίζει μπαρούτι και αυτό δεν προμηνύει καμία φιλική διευθέτηση της διαφοράς. Κάθε άλλο, μάλιστα!

Με αυτά και με κείνα, ο Γιάννης Οικονομίδης αφηγείται την ιστορία του, με τη γνωστή σπιρτόζικη σκηνοθεσία, με την ίδια σοκαριστική γλώσσα στους διαλόγους , με κοφτερό χιούμορ. Κι όλα αυτά ως μέσο για να ειπωθούν πράγματα και να αποκαλυφθούν οι κρυμμένες αλήθειες της νεοελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε τι σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για την ταινία του: «Όπου και να πάω, όπου και να κοιτάξω, ό,τι και να σκεφτώ. Ελλάδα! Αυτή η αλλόκοτη χώρα με τις χίλιες ευλογίες και τις χίλιες κατάρες. Ελλάδα, ένας τόπος για τον οποίο το ρητό “εδώ τα πάντα μπορούν να συμβούν” δεν είναι υπερβολή, αλλά ο κανόνας. Ελλάδα, ο ιδανικός καμβάς για να ζωγραφίσεις επάνω του την πιο απίστευτα πιστευτή κινηματογραφική ιστορία.

Επαρχία, καλοκαίρι, σήμερα. Μια μικρή πόλη χαμένη στον κάμπο. Αφόρητη ζέστη και αφόρητη πλήξη. Μια συζυγική απιστία και ένα εκατομμύριο ευρώ που κάνει φτερά ανάβουν τα αίματα. Ο κόσμος κι ο υπόκοσμος συναντιούνται, τα όργανα αρχίζουν να βαράνε κι από κει και πέρα ο κακός χαμός. Έρωτες και καψούρες, πάθη και προδοσίες, συμβόλαια θανάτου, γιοι και μανάδες, σκυλάδικα και black metal, κροκόδειλοι, γλάροι, γουρούνια, χαρακτήρες με μεγάλα “εγώ” και τρύπιες καρδιές.
Όλα αυτά και άλλα τόσα, μαζί με ένα αποθεωτικό μαύρο χιούμορ που όμοιό του δεν έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ σε άλλη μου ταινία, αποτελούν τα υλικά του κοκτέιλ της “Μπαλάντας”. Οπότε, καθίστε αναπαυτικά κι απολαύστε. Καλή σας διασκέδαση και ... εις άλλα με υγεία».

ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ
THE PAINTED BIRD
Σκηνοθεσία: Βάκλαβ Μαρχούλ
Πρωταγωνιστούν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Μπάρι Πέπερ, Τζούλιαν Σαντς, Πέτρ Κοτλάρ

Το 1965 πρωτοεκδόθηκε στην Τσεχοσλοβακία το βιβλίο του Γέρζι Κοζίνσκι “Το βαμμένο πουλί”. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει την ωμή βία και τον παραλογισμό που επικρατούσαν στην Ανατολική Ευρώπη στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Κι αυτό επειδή περιγράφει την έμφυτη βία της ανθρώπινης φύσης και το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Προκάλεσε όμως και αντιδράσεις καθώς κάποιοι Ανατολικοευρωπαίου θεώρησαν πως με τα όσα περιγράφει προσβάλλεται ο πολιτισμός τους. Μάλιστα ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του υπέστησαν προπηλακισμούς αλλά και το βιβλίο απαγορεύτηκε στην Τσεχοσλοβακία.
Το βιβλίο όμως άντεξε στο χρόνο, έγινε κλασικό και τώρα μεταφέρεται και στον κινηματογράφο από τον Βάκλαβ Μαρχούλ, με τον ίδιο τίτλο «Το βαμμένο πουλί» (The painted bird).

Η υπόθεση τοποθετείται στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη κατά τα τέλη του πολέμου. Η ζωή για τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολη και έτσι οι γονείς ενός 6χρονου αγοριού, προκειμένου να σώσουν το παιδί τους από το Ολοκαύτωμα, το στέλνουν να ζήσει με τη θεία, κάπου στην επαρχία. Όταν όμως η θεία του πεθαίνει το αγόρι θα πρέπει να επιβιώσει. Στην ταινία παρακολουθούμε το οδοιπορικό του παιδιού από χωριό σε χωριό, τις σκληρές δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, την ανελέητη βία και το πως αυτό καταφέρνει να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα του για ζωή. Ταινία καθηλωτική η οποία εισχωρεί βαθιά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τα ανθρώπινα όρια.
Διάρκειας 169 λεπτών και γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ 35 χιλιοστών, η ταινία κέρδισε το βραβείο της UNNICEF στο 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το Διεθνές Όσκαρ.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Για τον Κοζίνσκι, η βία αποκαλύπτει την ουσία του ανθρώπινης υπόστασης. Για την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του κλασσικού μυθιστορήματος, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια σειρά από αποσπασματικές ιστορίες, που σωρευτικά, οδηγούν τον πρωταγωνιστή μας σε ένα οδοιπορικό στην καρδιά της σκοταδιού της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε κομμάτι της ταινίας είναι ένα ψηφίο, μια επιμέρους λεπτομέρεια ενός μεγαλύτερου πίνακα, σε έναν καμβά όπου έχει σχεδιαστεί η πορεία του πρωταγωνιστή προς την τελική κάθαρση (…) Η ψυχή του έργου είναι η ποίηση. Είναι ο ζωντανός ψυχικός κόσμος του πρωταγωνιστή, ο οποίος παραμένει πανέμορφος, παρά τον τρόμο που των περιβάλλει. Η καρδιά της ταινίας είναι επίσης, η γεωγραφική και ιστορική της τοποθέτηση, και οι άνθρωποι που θα συναντήσει το αγόρι.
Η αφήγηση επέλεξα να είναι μη- λεκτική, καθαρά κινηματογραφική. Στο μυθιστόρημά του ο Κοζίνσκι δεν διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα. Γνωρίζουμε μόνο ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα κάπου στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ομιλείται μια ιδιαίτερη σλαβική διάλεκτος. Αποφάσισα έτσι στην ταινία να ακούγεται μια μίξη από σλαβικά ιδιώματα».

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ
THE WARDEN
Σκηνοθεσία: Νιμά Τζαβιντί
Πρωταγωνιστούν: Ναβίντ Μοχαμαντζαμπέ, Πανιβάρ Ιζαντιάρ, Σεταρέ Πεσγιανί, Χαμπίμπ Ρεζάι

Ιράν, δεκαετία του 1960, επί της βασιλείας του τελευταίου Σάχη, Ρεζά Παχλεβί. Σε μια μακρινή περιοχή εκκενώνεται μια φυλακή επειδή πρόκειται να κατεδαφιστεί. Ο ταγματάρχης Γιαχέντ βλέπει την προαγωγή του, που τόσο περιμένει, να κινδυνεύει, όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς ένας θανατοποινίτης. Στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύεται για τη σύλληψή του συμμετέχει και μια κοινωνική λειτουργός. Ο Γιαχέντ γοητεύεται από τη γυναίκα, ο οποία είναι πεπεισμένη πως ο δραπέτης είναι αθώος. Ένα καφκικής προσέγγισης κλειστοφοβικό και αγωνιώδες θρίλερ, γεμάτο ανατροπές το οποίο απομυθοποιεί την όπια εξουσία.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ
CHAINED
Σκηνοθεσία: Γιάρον Σάνι
Πρωταγωνιστούν: Σταβ Άλμπαγκορ, Έραν Ναΐμ, Σταβ Πατάι

Δεκαπέντε χρόνια εργάζεται ως αστυνομικός στο Τελ Αβίβ ο Ρασί. Μια μέρα κατά τη διάρκεια ενός αστυνομικού έλεγχου και χωρίς να το καταλάβει, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τίθεται σε διαθεσιμότητα. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στο γάμο του και στη σχέση του με τη θετή του κόρη.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΑΜΟ
AFTER THE WEDDING
Σκηνοθεσία: Μπαρτ Φρέντλιχ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μπίλι Κράνταπ, Έιμπι Κουίν, Γουίλ Τσέις

Η Ιζαμπέλ φροντίζει τα παιδιά ενός ορφανοτροφείου στα περίχωρα της Καλκούτας. Αντιμετωπίζοντας τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τη λειτουργία του στηρίζει τις ελπίδες της σε έναν σε μια γυναίκα ευεργέτη η οποία θέλει να τη βοηθήσει οικονομικά. Μόνο που πρέπει να ταξιδέψει ως τη Νέα Υόρκη για να τη συναντήσει. Η συνάντηση όμως κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας της Σουζάνε Μπίερ του 2007.

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΝΕΡΑ
DARK WATERS
Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ραφάλο, Αν Χαθαγουέι, Τιμ Ρόμπινς, Μπιλ Πούλμαν, Μπιλ Καμπ, Βίκτορ Γκάρμπερ

Μεγαλοδικηγόρος σε θέματα περιβάλλοντος για μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, ο Ρομπ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Μετά από την καταγγελία δύο αγροτών πως η εταιρία DuPont αποβάλλει στο ποτάμι τοξικά απόβλητα εξαιτίας των οποίων καταστρέφονται γεωργικές εκτάσεις και πεθαίνουν τα ζώα, ο Ρομπ μπαίνει σε μια 15χρονη σκληρή διαμάχη βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα του, την οιγεία του και τις σχέσεις με την οικογένειά του. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
THE INVISIBLE MAN
Σκηνοθεσία: Λι Γουάνελ
Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Μος, Όλιβερ Τζάκσον Κοέν, Χάριετ Ντάιερ, Άλντις Χοτζ, Στορμ Ρέιντ

Η Σεσίλια Κας το σκάει με τη βοήθεια της αδελφής της, ενός φίλου και της μικρής του κόρης από τον βίαιο σύζυγό της ο οποίος την κακοποιεί. Μετά από λίγο καιρό ο πλούσιος επιστήμονας σύζυγός της αυτοκτονεί και η Σεσίλια κληρονομεί ένα σημαντικό μέρος της τεράστιας περιουσίας του. Η ίδια υποψιάζεται πως πρόκειται για παγίδα και όταν αρχίζουν να απειλούνται ντα αγαπημένα της πρόσωπα προσπαθεί να πείσει τους γύρω της πως μια αόρατη παρουσία την στοιχειώνει.
Μια νέα εκδοχή της γνωστής ιστορίας του Χ. Τζ. Γουέλς με το δραματουργικό όμως βάρος, στη διασκευή του Γουάνελ, να περνά στο γυναικείο χαρακτήρα.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
THE WAY BACK
Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο` Κόνορ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Αλ Μαντριγκάλ, Μικαέλα Γουάτκινς, Τζανίνα Γκαβανκάρ, Γκλιν Τούρμαν

Ο Τζακ Κάνινγχαμ, καταφέρνει χάρις στις ικανότητές του στο μπάσκετ να πάρει πλήρη υποτροφία για το πανεπιστήμιο. Το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό όταν, για άγνωστους λόγους αποφασίζει να παρατήσει τα πάντα και να αποσυρθεί. Έτσι τον παίρνει ο κατήφορος, βυθίζεται στο αλκοόλ και ο γάμος του διαλύεται. Όταν θα του ζητηθεί να αναλάβει ως προπονητής την ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου, εκείνος δέχεται και η ομάδα πηγαίνει από νίκη σε νίκη. Ο Τζακ βρίσκει ένα νόημα στη ζωή του εκπλήσσοντας τους πάντες αλλά και τον εαυτό του.

ΦΥΓΑΜΕ
ONWARD
Σκηνοθεσία: Νταν Σκάνλον

Τοποθετημένο στα προάστια ενός φανταστικού κόσμου, το «Φύγαμε», η νέα ταινία της Ντίσνεϊ και Πίξαρ συστήνει στο κοινό δυο αδέλφια-ξωτικά που μπλέκονται σε μια απίθανη περιπέτεια για να ανακαλύψουν αν υπάρχει ακόμα μαγεία εκεί έξω.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο